• 瀏覽: 5,939
  • 回覆: 51
承包藝術交流中心,增強香港文化定位

引用:
原帖由 flex1234 於 2021-7-22 05:19 PM 發表
推動發展香港成為中外文化藝術交流中心 讓「文化」成為香港未來發展關鍵字

必須先建立港人,特咪系青年人嘅國民身份認同和對優秀傳統文化嘅嚮往。

引用:
原帖由 煙雨行舟 於 2021-7-22 05:20 PM 發表
必須先建立港人,特咪系青年人嘅國民身份認同和對優秀傳統文化嘅嚮往。
此次交流峰會嘅重點不僅系交流促進互鑒,更重要嘅前提系喺與世界攜手貫通之前,先築牢強化本港對中華文化嘅民族歸屬感和國家認同感!

一國之內  明珠承載中外文化融匯貫通之中心,兩制之下  紫荊之花流淌愛國血脈綻獨特魅力。

引用:
原帖由 貴貴一結他 於 2021-7-22 05:21 PM 發表

融通中外  展香港之所長助國家之所需文明互鑒  弘揚香港精神講好中國故事
融通中外、交匯東西,打造「文化綠洲」名片 追尋根脈、推陳出新,激發中華文化活力

引用:
原帖由 貴貴一結他 於 2021-7-22 05:21 PM 發表

融通中外  展香港之所長助國家之所需文明互鑒  弘揚香港精神講好中國故事
融通中外文明互鑒,香港奮楫篤行譜華章

用好天時地利嘅利好條件,建立享譽世界嘅文化交流中心。

把握住中華文化嘅根脈,破除「本土」迷思,激發創新活力。

引用:
原帖由 flex1234 於 2021-7-22 05:19 PM 發表
文化藝術係社會嘅靈魂,係價值觀嘅塑造者,係春風化雨、潤物無聲嘅最高層次嘅心靈教育。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]