• 瀏覽: 286
  • 回覆: 11
行政長官林鄭月娥今日(21日)出席民政事務局及中聯辦舉辦的「香港發展中外文化藝術交流中心高峰論壇」,她致辭時提到,要進一步發展香港成為中外

「文化興國運興,文化強民族強。」呢個真理已經被中國人從站起來、富起來向強起來偉大飛越嘅曆史事實雄辯證明;以文化人、以文鑄魂,呢個係中華民族從古到今嘅優良傳統;「欲亡其國,先滅其史。」呢個係中國人總結嘅經驗教訓,也係西方反華勢力對中國實施文化侵略及文化滲透嘅主要手段。一百多年前嘅香港,係一個秉承中華傳統文化嘅小漁村。香港被英國搶占為殖民地以後,大量西方文化傳入,與傳統文化相互滲透,一度呈現出中西合璧、多元融匯嘅繁華景象。然而,進入新世紀以來,由於西方反華勢力與本土港獨勢力合謀實施「顏色革命」,香港嘅文化生態遭到嚴重汙染。今天,站在「兩個一百年」曆史交匯點上,香港必須要實現先進文化嘅「回歸」,呢個係全港由亂轉治、由治轉興嘅必然要求。
日前,「香港發展中外文化藝術交流中心高峰論壇」喺香港開幕,主題係「融通中外‧文明互鑒」,包括主旨演講和圓桌對話兩個環節。特首林鄭月娥、國家文化和旅遊部副部長張旭、香港中聯辦副主任盧新寧、中國文聯香港會員總會會長、香港立法會議員馬逢國等出席開幕式並發表主旨演講。林鄭月娥表示,為將香港發展成為中外文化藝術交流中心,特區政府將採取四項措施:一係建立世界級文化設施及多元文化空間;二係與海外著名文化機構加強合作;三係繼續推動香港與內地文化交流;四係充分利用藝術科技培養文化人才。張旭喺演講時就香港如何發展中外文化交流中心提出三點建議。與會領導、嘉賓及各界人士紛紛建言獻策,共襄盛舉。
將香港建成「中外文化藝術交流中心」,呢個係國家「十四五規劃」中嘅重要安排,係中央對香港未來嘅新定位,充分彰顯國家對促進香港轉型升級及高質量發展嘅幫助和關愛。將於明年建成並開放嘅香港故宮文化博物館,向世界各國及全港市民展出一批珍貴文物及國寶珍品,必將進一步提升香港嘅文化軟實力及國際競爭力。隨著博大精深嘅優秀傳統文化,乃至中國特色社會主義先進文化喺香港嘅紮根、輻射及傳播,必將助力香港人增強國家意識及愛國精神,進一步激發大家身為中國人嘅自豪感和自信心,從而感召港人盡快融入國家發展大局,助力「中國夢」,圓成「香港夢」,實現「個人夢」,共同推動香港再次騰飛。
「好風憑借力,送我上青雲。」有咗中外文化藝術交流中心,再加上優勢穩固嘅國際金融中心、航運中心、物流中心,以及正在加快形成嘅創科中心,我哋相信,喺國家嘅大力支持下,香港嘅國際「中心」會越來越多,國際地位會越來越高,香港嘅明天會越來越好。作為港人,我哋一定要倍加珍惜呢個千載難逢嘅大好機遇,尤其係青年一代,要倍加珍惜國家給予香港嘅利好政策。比如,從2021年開始,國家藝術基金將對香港全面開放,香港藝術機構及藝術人才可直接申報國家資助項目;香港藝術工作者嘅職稱評審將被統一納入國家評審體系;等等。廣大藝術工作者一定要勇挑重擔,積極弘揚和傳播中國先進文化,促進香港嘅文化喺回歸根本嘅基礎上融通中外,驚豔世界。
香港嘅文化生態一直存在「外」強「中」弱嘅不對稱現象。尤其係喺一些反中亂港媒體虛假宣傳嘅誤導及洗腦之下,年輕一代嘅文化理念普遍存在褒「外」貶「中」,崇洋媚外,甚至唱衰中國嘅傾向。相信隨著中外文化藝術交流中心嘅發展及鞏固,呢啲文化逆流必將被徹底肅清。新時代嘅香港文化必將書寫鳳凰涅盤、繁榮昌盛嘅新篇章!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/653542/林鄭-建立港人國民身分認同-打造香港成中外文藝交流中心?itm_source=universal_search&itm_campaign=hk01&itm_content=all&itm_medium=web

仍然存在不少反中人士

推廣劏房文化,致力打做樓奴。

吹乜都無用清除啲瘀血先啦
不過某人佢自己身份都唔係好正常喎

網絡時代全球一體化十幾年,黃鄭仲未訓醒?

引用:
原帖由 silverseven 於 2021-7-22 16:56 發表
仍然存在不少反中人士
要打造成國際都市,要有自由先至得呀。出張卡都要實名,旅客點會首選香港?

林鄭你真係笑死人, 演藝文化局揸莊嗰幾條友專係批錢畀黃獨拍電影,

黃屍寧願做人哋隻狗都唔做一等公民,慳返啖氣啦

引用:
原帖由 reader610 於 2021-7-22 05:48 PM 發表

要打造成國際都市,要有自由先至得呀。出張卡都要實名,旅客點會首選香港?
電話上台唔係要實名登記?你係咪唔用先

無得入黨又唔可以參軍
手機無全國無漫遊
香港人支付寶、微訊支付出國用唔到
網購直運到港要加幾草
集運又奈又難退貨
林奠幫香港人解咗呢啲問題先啦

引用:
原帖由 reader610 於 2021-7-22 17:48 發表

全球只有罪犯才會逃避實名登記

引用:
原帖由 reader610 於 2021-7-22 05:48 PM 發表

你去美國機場買電話卡, 都要出示護照

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]