• 瀏覽: 65,526
  • 回覆: 758
  • 追帖: 2
+20
元朗7.21白衣人襲擊案今日判刑,7名被告分別被判入囚3年半至7年。立法會議員何君堯接受傳媒訪問時表示,判刑太重,又指元朗事件並非一宗普通案件,是「顏色革命」中的一場事件,認為在法律上被告或可向行政長官要求「特赦」,但他強調只是「提出可能性」,非建議被告去做。

何君堯昨晚在個人facebook專頁直播中指,對被起訴暴動罪的白衣人表示同情,指他們是「保家衛族」、「不是無差別打」,反指是林卓廷「帶領黑衣人到元朗尋釁滋事,造成很大的打鬧」。

何君堯。 資料圖片

班黑暴磚家放火、無差別嚴重打傷正常人,都冇判咁重,唔明個官點解咁樣判

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1640155/即時-港聞-元朗721白衣人案7被告全判囚-何君堯-判刑過重

好快到黑衣,時辰未到姐,到時候個天自然會收
d黑衣,要佢地死得好L慘

黃畜狗官 孽左文 是也

我個人覺得,單系哩單 唔算暴動,算系兩幫人開片。兩幫人都判一兩年合理小小咯。

我對法官判刑過重感到好失望,而且我覺得法官根本都未有去理解整件事的前因後果!希望各位被告可以上訴,本人一定支持!

打人私了判刑無可厚非,但話被打果d係無辜市民就一定要講句dllm !

黃甴係抵打. 
打完黃甴, 當然要接受法律制裁.

過重?
何妖, 不如你出黎比人用藤條打一鑊, 睇下你之後仲會唔會話過重?

肯定過重,製造炸彈,汽油彈,掟汽油彈,放火,都只是判四年以下。狗官有很大問題,要上訴

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-7-22 04:13 PM 發表
黃甴係抵打. 
打完黃甴, 當然要接受法律制裁.

過重?
何妖, 不如你出黎比人用藤條打一鑊, 睇下你之後仲會唔會話過重?
何生已經俾人用刀㨃咗一嘢啦!咁你認為用刀㨃一嘢甘啲定用藤條打一鑊甘啲?

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1630038/即時-港聞-有片-何君堯遇襲經過曝光-疑兇扮送花合照突取刀刺胸

黑衣持續暴動成年,成年數以萬計既黑衣人放火打人搶槍搶犯棄保潛逃都只不過最多坐4-5 年, 反而兩班人打鬥最多拎支棍打交下咁少事最多坐7 年,咩準則

引用:
原帖由 老納 於 2021-7-22 04:23 PM 發表

何生已經俾人用刀㨃咗一嘢啦!咁你認為用刀㨃一嘢甘啲定用藤條打一鑊甘啲?

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1630038/即時-港聞-有片-何君堯遇襲經過曝光-疑兇扮送花合照突取刀刺胸
兩樣我都未經歷過, 所以無法判斷.

不過你能夠將用刀刺胸同用藤條打一鑊作比較, 實在厲害.
我就無法憑空想像.

事件嚇壞了無數人。太輕。

而家經過車站都急急腳!

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-7-22 04:37 PM 發表

兩樣我都未經歷過, 所以無法判斷.

不過你能夠將用刀刺胸同用藤條打一鑊作比較, 實在厲害.
我就無法憑空想像.
在我認知中,武力解決問題都分好多種級數同程度,

由最輕微嘅赤手空拳,即係拳頭交,

之後用武器,例如棍同藤條,好少見血,

再之後是利器,例如刀同斧頭,已經好易令身體受嚴重傷害,出得利器,警方已經可以使用槍械去制止!

雖然所有武力程度都可以打死人,但死人機會率大致上都會因武力程度增加而增加!

有冇搞錯呀, 啲黑暴最多都只判三年左右,
白衣人只係保家園而打鬥, 根本唔係暴動,
對黑衣人就咁輕判, 對白衣人就落咁重手,
完全唔公平 DLLM

只係兩班人開片, 以暴動罪起訴, 根本唔應該罪成

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]