• 瀏覽: 10,291
  • 回覆: 45
+7
警方國安處拘捕五人,涉嫌串謀發布煽動刊物,消息指他們是「香港言語治療師總工會」骨幹成員,涉及三本兒童繪本。

據了解,涉及的繪本包括「羊村守衛者」、「羊村十二勇士」及「羊村清道夫」,當中有描述十二隻羊被大灰狼迫害,坐船離開羊村,但被捉回狼村囚禁。故事最後問,如果你是羊,會否用盡辦法拯救十二位勇士。繪本中的羊,姓名及年齡都跟偷越邊境案十二港人相同。

相關繪本之前在多間店舖派發,該工會近日在社交網上亦表示,舉辦親子讀書會,歡迎五至八歲學童及家長參加。

警方稱,被捕的五人都是工會成員,涉嫌於去年中至今年串謀發布煽動刊物,意圖引起公眾,特別是幼童,對特區政府及香港司法的憎恨,煽惑使用暴力及不守法。國安處已同時凍結該工會約十六萬元資產。

警方稱發布煽動刊物屬嚴重罪行,首次定罪可判監禁兩年,提醒市民絕不能姑息及美化暴力。

以為用含沙射影形式就可甩身?
12逃犯時已有國安法,今次仲想同小朋友洗腦?肯定要嚴懲!

新聞來源連結:

http://news.tvb.com/local/60f8d1a7335d19d22b838503

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
「狗村破壞者」、「狗村十二逃犯」及「狗村人盡可夫」,當中有描述十二隻狗幻想被人類迫害, 偷渡離開狗村,但因犯法被捉回監獄囚禁。故事最後問,如果你是人類,會否用盡辦法制裁十二隻黃狗。繪本中的狗,姓名及年齡都跟偷渡避責邊境案十二港人相同。

呢2個月開始見到國安處做野了
其實而家真係最唔可以放鬆既時期
只有將黑暴連根拔起, 才可防範佢地死灰復燃.

以後水滸傳都唔睇得了
反政府
要列做禁書

引用:
原帖由 1813sleep 於 2021-7-22 10:36 AM 發表
以後水滸傳都唔睇得了
反政府
要列做禁書
以後即係幾耐之後!?

會唔會已經有證據指出內容係專登影射?🤔

恭喜恭喜玩得咁開心現在要埋單找數了

引用:
原帖由 1813sleep 於 2021-7-22 10:36 AM 發表
以後水滸傳都唔睇得了
反政府
要列做禁書
去歐美咪唔使睇囉喜歡睇煽動刊物就去歐美睇嗰度睇到盲都有得睇香港留返正常人睇正常刊物

以為打擦邊球就唔會有事?

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-7-22 10:35 發表
呢2個月開始見到國安處做野了
其實而家真係最唔可以放鬆既時期
只有將黑暴連根拔起, 才可防範佢地死灰復燃.
靠香港國安處死得
無效率,

請求中央國安部行動

引用:
原帖由 叻B仔 於 2021-7-22 10:32 AM 發表
「狗村破壞者」、「狗村十二逃犯」及「狗村人盡可夫」,當中有描述十二隻狗幻想被人類迫害, 偷渡離開狗村,但因犯法被捉回監獄囚禁。故事最後問,如果你是人類,會否用盡辦法制裁十二隻黃狗。繪本中的狗,姓名及年齡都跟偷渡避責邊境案十二港人相同。
姓名年齡一樣,即係證據確實啦!

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-7-22 10:41 AM 發表
會唔會已經有證據指出內容係專登影射?🤔
內裡12隻羊姓名同12逃犯一樣!冇得甩身!
/

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2021-7-22 01:42 PM 發表

內裡12隻羊姓名同12逃犯一樣!冇得甩身!
12531783/
咁真是無得甩

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2021-7-22 10:22 AM 發表
警方國安處拘捕五人,涉嫌串謀發布煽動刊物,消息指他們是「香港言語治療師總工會」骨幹成員,涉及三本兒童繪本。

據了解,涉及的繪本包括「羊村守衛者」、「羊村十二勇士」及「羊村清道夫」,當中有描述十二隻羊被大灰狼迫害,坐船離開羊村,但被捉回狼村囚禁。故事最後問,如果你是羊,會否用盡辦法拯救十二位勇士。繪本中的羊,姓名及年齡都跟偷越邊境案十二港人相同。

相關繪本之前在多間店舖派發,該工會近日在社交網上 ...
「羊村十二勇士」
講坐快艇著草果12條傻西

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-7-22 01:46 PM 發表

「羊村十二勇士」
講坐快艇著草果12條傻西
加埋呢4條出書傻西,共16隻!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]