• 瀏覽: 24,537
  • 回覆: 4
+3
引用:
原帖由 john117 於 2021-7-22 10:03 AM 發表

以美國佬好戰嘅性格都係Reject佢地多
如果真係成功,好可能真係奶左中國鞋底作出大量讓步,不過可能性好低
實質性讓步未必,但係確實是被中國逼到要守國際規則,想見我國政要就要由外交部向中國外交部提出,揾d2打6不知名嘅官員廢up,揾FNN吹風,咁就想見我國外交官,咪7L懵懵食檸檬囉。

引用:
原帖由 alvinm 於 2021-7-22 10:33 AM 發表
老美呢排一直做咁多野,目的都系想多D籌碼同中國講佢地D無理條件
將拜山上任後所有對中國嘅無理指責與制裁撤銷及道歉,咁就攤開慢慢傾,唔好以為你先出手制裁,然後以撤銷制裁為條件黎攞著數,咁就可以空手套白狼,e+呢招冇用,其他國家唔係唔知道你老美賤種人渣,只係受到政治軍事與經濟威脅而就範,我國唔係其他國家,唔係日台死狗,唔係屎眼奴才,唔work的。

引用:
原帖由 Money7 於 2021-7-22 12:41 PM 發表
老尾都冇誠意,有乜好傾?
佢老美呢個老虔婆其實冇咩可以傾,反正佢冇權力對任何實質問題作出決策,佢只係黎想正式傳達美賊布㝝想來中國見王毅,或者楊傑篪,希望中國可以救救佢老美,傾得掂就叫醒拜山去簽名落實咁囉。

所以基本上呢個賊婆第一係黎帶布㝝想來中國的請求,第二係帶回中國提出的會面條件,完了,王毅只係因應外交禮儀,禮貌上同佢飲杯茶only,泡麵都冇得俾佢食的。

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-7-22 01:25 PM 發表

佢負責帶份最後通牒俾北京,準傋宣戰?
美賊當年侵略伊拉克之前,確係派過條茂利去伊拉克,宣稱去唔知講乜春,其實就係專程去辣㷫侯賽因,逼佢開戰,吊佢老美一早準備好嗮,最怕就係死鬼侯賽因縮沙唔打。
不過呢次唔係,佢老美冇咁嘅本事,又冇咁嘅本錢同我國打仗。😁😁😁😁😁

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-22 01:49 PM 發表

其實王毅都無決策權
美國只有一個副國務卿
唔同中國有一堆副外長
王毅是正式的中華人民共和國外交部部長

楊傑篪是中國共產黨中央政治局委員,現任
中共中央政治局
委員,
中央外事工作委員會
秘書長兼
辦公室
主任,
中央對臺工作領導小組
秘書長。
楊的職位是高於王,中國是集體領導機制,已經訂下的決策方案,即使楊也不能根據自己判斷而隨意作出臨時超出方案框架修改的。(僅屬個人觀點)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]