• 瀏覽: 24,518
  • 回覆: 6
+3
其實佢同王毅嘅層級應該係一樣。
因為中國外交阿頭人其實係楊潔篪。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-22 12:37 PM 發表

主要仲係謝峰傾
所以就會談層級 同之前一樣
只不過就安排王毅做之後禮節性會談
照理唔會有乜野重要既係會見佢時傾

如果好似之前克里咁 到時只係安排視像
咁就有趣喇
即係中國都係搵個低層級佢同佢傾,呵呵。

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-7-22 12:45 PM 發表
見乜9野美狗?大陸幾時先會好似俄羅斯咁硬起來?
見下有乜所謂。
俄羅斯總統同外長都同美國嗰邊傾啊。

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-7-22 01:23 PM 發表

佢老美呢個老虔婆其實冇咩可以傾,反正佢冇權力對任何實質問題作出決策,佢只係黎想正式傳達美賊布㝝想來中國見王毅,或者楊傑篪,希望中國可以救救佢老美,傾得掂就叫醒拜山去簽名落實咁囉。

所以基本上呢個賊婆第一係黎帶布㝝想來中國的請求,第二係帶回中國提出的會面條件,完了,王毅只係因應外交禮儀,禮貌上同佢飲杯茶only,泡麵都冇得俾佢食的。
其實王毅都無決策權
美國只有一個副國務卿
唔同中國有一堆副外長

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-7-22 02:06 PM 發表

王毅是正式的中華人民共和國外交部部長

楊傑篪是中國共產黨中央政治局委員,現任
中共中央政治局
委員,
中央外事工作委員會
秘書長兼
辦公室
主任,
中央對臺工作領導小組
秘書長。
楊的職位是高於王,中國是集體領導機制,已經訂下的決策方案,即使楊也不能根據自己判斷而隨意作出臨時超出方案框架修改的。(僅屬個人觀點)
咁講
其實國務卿都無決策權
一係總統話事
一係總統加一眾幕僚決定

楊生係中國體制內外交事務阿頭
等同國務卿
黃生係次一皮

引用:
原帖由 fruitboy 於 2021-7-22 03:09 PM 發表
中國外交部,實係公關部,制定外交政策係出自國務院
美國認為自己即係全世界,外交等同內政,所以國務卿職權好大,可以說在總統之下,各部長之上
中國外交政策其實唔關國務院事
係中共直接控制的
即係政治局常委決定
楊潔篪負責監督

國務卿喺美國排第二
楊潔篪喺中國大概排第十
黃毅係中國大約排到30位

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-7-22 05:42 PM 發表

條副國務卿黎jar
呢條副卿可能高級過美國某些正部長,佢喺美國嘅排名亦都分分鐘高過黃生係中國嘅排名。美國國務院嘅層級係遠遠高過中國外交部嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]