• 瀏覽: 24,458
  • 回覆: 201
+3
美國大賊, 又想帶住D航母, 飛機大炮去問中國羅錢, 要求中國好似奧巴馬年代狂買美債。  當年奧巴馬係低聲客氣叫中國幫, 依家你黎搶, 你估得唔得喇 !!!  DLLM

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-7-22 02:06 PM 發表

王毅是正式的中華人民共和國外交部部長

楊傑篪是中國共產黨中央政治局委員,現任
中共中央政治局
委員,
中央外事工作委員會
秘書長兼
辦公室
主任,
中央對臺工作領導小組
秘書長。
楊的職位是高於王,中國是集體領導機制,已經訂下的決策方案,即使楊也不能根據自己判斷而隨意作出臨時超出方案框架修改的。(僅屬個人觀點)
咁講
其實國務卿都無決策權
一係總統話事
一係總統加一眾幕僚決定

楊生係中國體制內外交事務阿頭
等同國務卿
黃生係次一皮

又去天朝硬銷可口可樂,忘記我哋物阜民豐,飲慣普洱

引用:
原帖由 john117 於 2021-7-22 09:54 AM 發表
美國副國務卿謝爾曼星期日起訪華兩天,中方說,國務委員兼外長王毅在副外長謝鋒與謝爾曼會談後才會見謝爾曼。美方強調雙方保持建設性對話,可確保競爭不會演變成衝突。中方則會呼籲美方別再干涉中國內政。

在北京,外交部深夜證實,美方提出希望安排常務副國務卿謝爾曼近期訪華,同中方就中美關係交換意見。在雙方協調下,謝爾曼將於星期日和周一訪問天津。

外交部發言人表示,主管中美關係的副外長謝鋒會先與謝爾曼 ...
我覺得唔係求和係威迫,
內容都係大概嗰啲:
1.美國用印出嚟嘅美金買中國啲貨要收舊價唔準加價,
2.拿拿林同美國買番一百幾廿隻波音737 Max, 就算跌幾隻落嚟都唔準投訴退貨
3. 只有美國可以製裁中國中國唔可以反擊
4. 買下美國所有發行的債券
.....等等

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-22 01:03 PM 發表

似係夾硬搵嚟講!
「會談」同「會見」呢啲外交用詞你識條撚咩,其實係你夾硬出嚟柒就真。

引用:
原帖由 davidsyiu 於 2021-7-22 12:31 PM 發表
老美再唔攞出誠意下次就只揾趙立堅同華春瑩同佢地吹下水算,
仲要係是旦搵間荼餐廳同佢地傾算數...
AA制 唔收美元

又從實力地位講話下化,知啦。上次吊得唔夠,呢次犯賤又送上門。睇下唔出行力吊到你上天棚。

中國外交部,實係公關部,制定外交政策係出自國務院
美國認為自己即係全世界,外交等同內政,所以國務卿職權好大,可以說在總統之下,各部長之上

老美主動奶共,黃人玻璃心又碎一地

日日針對中國,也冇乜新嘅消息

有個惡霸來探您,當您面指點江山後,回娘家跟地球人説已教您什樣做人喎

引用:
原帖由 stormy10 於 2021-7-22 10:39 AM 發表

搞硬台灣,睇呢中國人呢世交租比美國,台灣免強叫一中。
唔信,中國從未怕過美國,而家中國正係搵一個收番臺灣的理由,美日敢插手實死梗

冇用嘅,一定一開始就互屌

大陸要堅定不移,盡量減少同米國佬合作,減持米債,要準備脫勾

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]