• 瀏覽: 14,185
  • 回覆: 201
引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-7-22 05:39 PM 發表

同上次克里一樣安排在上海, 雖然克里不是官員, 但他當時的身分是總統委派的氣候特使, 反正由特朗普後半任期到依家拜登上台半年, 未有一個高級官員踏足北京訪問, 更搵個低級的來接待, 這是中國擺的姿態
咁訪問上海應該好過訪問天津掛........

熱賣及精選
引用:
原帖由 fruitboy 於 2021-7-22 03:09 PM 發表

中國外交部,實係公關部,制定外交政策係出自國務院
美國認為自己即係全世界,外交等同內政,所以國務卿職權好大,可以說在總統之下,各部長之上
中國外交政策其實唔關國務院事
係中共直接控制的
即係政治局常委決定
楊潔篪負責監督

國務卿喺美國排第二
楊潔篪喺中國大概排第十
黃毅係中國大約排到30位

引用:
原帖由 搞搞震無幫襯 於 2021-7-22 02:48 PM 發表

「會談」同「會見」呢啲外交用詞你識條撚咩,其實係你夾硬出嚟柒就真。
咬文嚼字當遮醜布用

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-22 05:41 PM 發表

中國外交政策其實唔關國務院事
係中共直接控制的
即係政治局常委決定
楊潔篪負責監督

國務卿喺美國排第二
楊潔篪喺中國大概排第十
黃毅係中國大約排到30位
條副國務卿黎jar

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-7-22 01:22 PM 發表

俾佢入,唔准坐車,由正陽門行入去,先覲見毛太祖,再去參拜人民英雄記念碑,符合禮數,就恩准你入去人民大會堂開會

全程由記者錄影
sorry 師兄, 你講果D咩毛太祖咩紀念碑全部在北京, 隻美畜未有資格去, 佢今次係去天津.

引用:
原帖由 NNewpopcorn 於 2021-7-22 05:38 PM 發表

千里作客,傾野就同低一自己一級嘅謝鋒傾, 傾完就同同級嘅王毅見一面聽下王毅有咩吩咐, 萬一傾得不愉快王毅話唔多舒服唔L見喇...... 咁就柒出宇宙. 仲要唔係首都而係天津.
我驚佢未必拿到渣沙囉,
我明白你好想老美威威, 但事實就是如此, 仲要係老美主動摟刮
你咪睇下王毅夠唔夠膽玩嘢唔見佢咯!

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-7-22 05:41 PM 發表

咁訪問上海應該好過訪問天津掛........
仲同副總理視像吹下水添   假假地都叫總統的特使嘛, 待遇好點是應該的

用曬d美債買大豆就算數

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-7-22 01:23 PM 發表

佢老美呢個老虔婆其實冇咩可以傾,反正佢冇權力對任何實質問題作出決策,佢只係黎想正式傳達美賊布㝝想來中國見王毅,或者楊傑篪,希望中國可以救救佢老美,傾得掂就叫醒拜山去簽名落實咁囉。

所以基本上呢個賊婆第一係黎帶布㝝想來中國的請求,第二係帶回中國提出的會面條件,完了,王毅只係因應外交禮儀,禮貌上同佢飲杯茶only,泡麵都冇得俾佢食的。
泡麵係留俾布冧嘅賞賜.

邪惡軸心美帝嘅外交鬼閪!!

其實沒有什麼好傾,應該是中國警告美國少干涉中國內政,不然會作出反制行動。

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2021-7-22 05:44 PM 發表

仲同副總理視像吹下水添   假假地都叫總統的特使嘛, 待遇好點是應該的
隔住個mon吊算好比面阿拉斯加兜口兜面吊到青晒

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-7-22 05:43 PM 發表

你咪睇下王毅夠唔夠膽玩嘢唔見佢咯!
最worst case啫, 都有野要吩咐下佢嘅, 中國係禮義之邦, 人地行癲狗外交係人地嘅事, 茶葉點都要俾包佢帶返去㗎,
你依家覺得邊個莊邊個閒邊個跌落地拿渣沙呢?

引用:
原帖由 NNewpopcorn 於 2021-7-22 17:43 發表

sorry 師兄, 你講果D咩毛太祖咩紀念碑全部在北京, 隻美畜未有資格去, 佢今次係去天津.
之前美國唔肯係天津見中國三線外交部官員,現在又死死氣接受。
美國急功問題 :
貿易逆差擴大
通脹(5%,但又唔敢加息)
想中國買責卷

派啲兵來+小動作 ,以為可以搞城下之盟?

又要玩嘢又要過嚟🤭

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]