• 瀏覽: 1,248
  • 回覆: 22
美國和德國就北溪二號天然氣管道項目達成協議,將阻止俄羅斯利用管道,作為對付烏克蘭及其他中東歐國家的政治武器。 根據美德兩國的聲明,如果俄羅斯試圖將能源作為武器,或對烏克蘭採取進一步的侵略行為,德國將自行採取措施,並推動歐盟採取包括制裁在內的行動,以限制俄羅斯在能源領域,向歐洲出口的能力。 北溪二號天然氣管道興建在波羅的海水底下,長1230公里,項目耗資110億美元,將天然氣從俄羅斯北極地區,輸送到德國,工程已經完成九成八。美國一直反對項目,認為工程威脅波蘭和烏克蘭等國家。

德國依然是美國的殖民地吧!
美國決定了,如果俄羅斯不乖,德國就不用俄羅斯天然氣。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/美德就北溪二號管道項目達成協議-防俄國威脅歐洲-232510646.html

李文亮:「一個健康的社會不該只有一種聲音」
李文亮太天真了~
熱賣及精選
美國隻手, 都伸得好長吓.

等北溪二號真係搞掂後
俄佬唔再經現有線路供氣 轉用北溪二號
咁德國係咪唔用先

而且 美國放棄烏克蘭 點解要德國幫佢地兜底

正宗 我請客 你埋單

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-7-22 08:26 AM 發表

係用手圍伸去全球摷嘢。用專制手段要統治全球。「人權自由民主」?!鳩噏一通。

唔難想像的,德國怕俄羅斯借能源威脅自己,所以會利用美國去制衡俄羅斯都好正常

只要德、俄兩國關係友好,美國想借德國去搞事默大媽都唔會允許,講白少少如果兩個關係正常美國只不過是旁邊的一棵樹,成為德國去遮風擋雨的角色...

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-7-22 08:26 AM 發表

戰敗國,只有聽從,與日同行

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-22 08:29 AM 發表

等北溪二號真係搞掂後
俄佬唔再經現有線路供氣 轉用北溪二號
咁德國係咪唔用先

而且 美國放棄烏克蘭 點解要德國幫佢地兜底

正宗 我請客 你埋單
你真以為德國會聽美國的 ?
這個協議,不過是德國給美國面子而已,
實情就是美國投降了,放棄阻止北溪2號線,為了面子,加上這么一句而已。
管道通了,美國又管不着,實際操作還不是任由德國。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-7-22 12:23 PM 發表

你真以為德國會聽美國的 ?
這個協議,不過是德國給美國面子而已,
實情就是美國投降了,放棄阻止北溪2號線,為了面子,加上這么一句而已。
管道通了,美國又管不着,實際操作還不是任由德國。
係架
所以咪話囉 到時俄佬真係做野 斷烏克蘭氣
德國係咪唔用俄佬既供氣先

而且北溪二號本來就唔關美國事
係佢隻手申太長要制裁
好喇 而家又話要德國幫佢做呢樣果樣
咁德國有乜野著數先
本來德法就已經反枱 歐洲議會玩野嘛
咪佢地用返自己國家名義去傾囉

明顯老美跪低

引用:

個問題係,佢老美在北溪2號沒有任何權力,所謂制裁係德國實施,佢老美加把嘴only,如果佢老美插到手,佢就直接關閉管道啦,仲會同德國協議咩?

天然氣管道運間諜去竹德國

低能, 兩國交易, 關你美國差事

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-22 12:30 PM 發表

係架
所以咪話囉 到時俄佬真係做野 斷烏克蘭氣
德國係咪唔用俄佬既供氣先

而且北溪二號本來就唔關美國事
係佢隻手申太長要制裁
好喇 而家又話要德國幫佢做呢樣果樣
咁德國有乜野著數先
本來德法就已經反枱 歐洲議會玩野嘛
咪佢地用返自己國家名義去傾囉
又唔駛斷氣..只要輸烏氣體多一些雜質..
烏境內氣道常漏氣..
俄自然要停氣等烏維修..
烏冇錢,難以常補救...

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..
引用:
原帖由 cll4793 於 2021-7-22 13:07 發表

個問題係,佢老美在北溪2號沒有任何權力,所謂制裁係德國實施,佢老美加把嘴only,如果佢老美插到手,佢就直接關閉管道啦,仲會同德國協議咩?
德國都係敷衍吓美國啫, 到時唔履行協議, 唔通又咬德國食咩.

即係拜登跪低, 賣美國

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]