• 瀏覽: 1,867
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
美國即將完成在阿富汗的全面撤軍行動,阿富汗的地緣政治格局面臨重新洗牌。塔利班趁着美國撤軍進入最後階段的機會,對政府軍發起「閃電攻勢」並取得

願阿富汗未來和平發展!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/國際分析/652805/中國與塔利班-阿富汗亂局中該如何相處

熱賣及精選
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-7-22 08:14 AM 發表

美國即將完成在阿富汗的全面撤軍行動,阿富汗的地緣政治格局面臨重新洗牌。塔利班趁着美國撤軍進入最後階段的機會,對政府軍發起「閃電攻勢」並取得

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210511/468798855488475136432786.jpeg/DxNJ8I30TV0qImQ606RVWjhH0hMyab0u3DlOXdw5Tl0?v=w1280r16_9
中國一向好簡單,人不犯我,我不犯人。

引用:
原帖由 denniscwip 於 22-7-2021 08:16 發表

中國一向好簡單,人不犯我,我不犯人。
每個國家和民族都有不同的歷史、風土人情和民族性,但大家共處同一個星球之上,就要學懂互相尊重和體諒,否則只會是互相仇恨,以至互相毀滅,天天戰爭。

派錢起基建攪高鐵,長遠將阿富汗變為下一個新疆,回歸中國

而家阿富汗問題係塔利班同現阿富汗政府以點樣既方式結束內戰
塔利班而家佔據優勢 呢個係無容置疑
現政府軍落敗只係時間問題
但現政府軍會唔會死磕
塔利班會唔會為快速結束內戰而同現政府分享權力
又或者雙方協商 以某種方式和平過渡權力

總之 阿富汗局勢一日未明朗 解決
中國勢力都唔會揀呢個時候進入 重建阿富汗

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-7-22 08:20 AM 發表

每個國家和民族都有不同的歷史、風土人情和民族性,但大家共處同一個星球之上,就要學懂互相尊重和體諒,否則只會是互相仇恨,以至互相毀滅,天天戰爭。
咪on 居居啦,塔利班係一班宗教狂熱份子來,滿腦子宗教思想,同大6共產黨格格不入!
所以大6惟有企圖用$安撫佢地!鬼叫佢係鄰國又處一帶一路中心,最煩係阿富汗有機成疆獨基地,輸出回教革命,點攪?
老美e招真毒,一走可能最大獲係中國

關大陸咩事???

有岩既項目就合作...........大陸唔干涉人地內政

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 08:51 AM 發表

咪on 居居啦,塔利班係一班宗教狂熱份子來,滿腦子宗教思想,同大6共產黨格格不入!
所以大6惟有企圖用$安撫佢地!鬼叫佢係鄰國又處一帶一路中心,最煩係阿富汗有機成疆獨基地,輸出回教革命,點攪?
老美e招真毒,一走可能最大獲係中國
但塔里班已經講明唔會攪中國呀,知道美國根本唔係好人,中國亦唔想多個親美阿富汗政權係隔離攪攪震。

引用:
原帖由 denniscwip 於 2021-7-22 08:59 AM 發表

但塔里班已經講明唔會攪中國呀,知道美國根本唔係好人。
吓!你信架! D宗教上腦既人都信,佢地未奪到政權,陣腳未穩梗係乜都得啦

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 09:05 AM 發表

吓!你信架! D宗教上腦既人都信,佢地未奪到政權,陣腳未穩梗係乜都得啦
政治係互相利用,對中國來講,同搭利班講和好過,所謂同親美阿富汗政府打交道。咁標榜「民主自由人權」啲狂熱國家又係咩都得,最後咪攪到生靈塗炭。

不干涉他國內政

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 09:05 AM 發表

宗教信仰係呃傻仔黃絲為外國捐驅既0者, 真執政者行益行先架喇一定。 
如果真係有信仰有神,白人應該被神滅絕左200年

引用:
原帖由 denniscwip 於 2021-7-22 09:08 AM 發表

政治係互相利用,對中國來講,同搭利班講和好過,所謂同親美阿富汗政府打交道。咁標榜「民主自由人權」啲狂熱國家又係咩都得,最後咪攪到生靈塗炭。
反美反上腦,正中老美下懷,等睇新疆問題有排煩

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 11:11 AM 發表

反美反上腦,正中老美下懷,等睇新疆問題有排煩
順美又有美好日子過?!

引用:
原帖由 denniscwip 於 2021-7-22 11:12 AM 發表

順美又有美好日子過?!
反美反到風生水起

成日都見到

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]