• 瀏覽: 16,961
  • 回覆: 5
+3
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-7-22 08:14 AM 發表
美國即將完成在阿富汗的全面撤軍行動,阿富汗的地緣政治格局面臨重新洗牌。塔利班趁着美國撤軍進入最後階段的機會,對政府軍發起「閃電攻勢」並取得

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210511/468798855488475136432786.jpeg/DxNJ8I30TV0qImQ606RVWjhH0hMyab0u3DlOXdw5Tl0?v=w1280r16_9
中國一向好簡單,人不犯我,我不犯人。

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 08:51 AM 發表

咪on 居居啦,塔利班係一班宗教狂熱份子來,滿腦子宗教思想,同大6共產黨格格不入!
所以大6惟有企圖用$安撫佢地!鬼叫佢係鄰國又處一帶一路中心,最煩係阿富汗有機成疆獨基地,輸出回教革命,點攪?
老美e招真毒,一走可能最大獲係中國
但塔里班已經講明唔會攪中國呀,知道美國根本唔係好人,中國亦唔想多個親美阿富汗政權係隔離攪攪震。

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 09:05 AM 發表

吓!你信架! D宗教上腦既人都信,佢地未奪到政權,陣腳未穩梗係乜都得啦
政治係互相利用,對中國來講,同搭利班講和好過,所謂同親美阿富汗政府打交道。咁標榜「民主自由人權」啲狂熱國家又係咩都得,最後咪攪到生靈塗炭。

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 11:11 AM 發表

反美反上腦,正中老美下懷,等睇新疆問題有排煩
順美又有美好日子過?!

引用:
原帖由 stephen009 於 2021-7-22 11:17 AM 發表

反美反到風生水起

成日都見到
日本仔有板畀大家睇,順美順到根本枱唔起頭做人。

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 12:40 PM 發表

吾係順吾順美,係要理性分柝,不要盲目反美,咁只會中正老美鬼計。人蠢冇藥醫,老美徹軍,擺明害大6,e度D藍C冇乜腦,以為執到寶
講到理性,你估中國唔知呢啲嘢?!
中國話一就一話二就二,唔似美國反口覆舌,老屈跟住又求「建設性談判」。
更唔似黃絲乞美國呢啲嘢,轉頭又被美國當condom.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]