• 瀏覽: 16,967
  • 回覆: 87
+3
引用:
原帖由 stephen009 於 2021-7-22 11:17 AM 發表

反美反到風生水起

成日都見到
日本仔有板畀大家睇,順美順到根本枱唔起頭做人。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-22 08:26 AM 發表
而家阿富汗問題係塔利班同現阿富汗政府以點樣既方式結束內戰
塔利班而家佔據優勢 呢個係無容置疑
現政府軍落敗只係時間問題
但現政府軍會唔會死磕
塔利班會唔會為快速結束內戰而同現政府分享權力
又或者雙方協商 以某種方式和平過渡權力

總之 阿富汗局勢一日未明朗 解決
中國勢力都唔會揀呢個時候進入 重建阿富汗
阿庫汗政府軍做汗奸帶路黨,引美賊入關打塔利班,20年雙方死傷無數,阿庫汗被打回半個世紀前狀態,今日塔利班占絕對優勢,點會俾政府軍求和,或者分享政權,我相信塔利班政權冇中國人嘅智慧處理呢d敵人,殺無赦,多數係塔利班嘅選項。

中國和事老可以做,但最緊要做好防禦措施,免得央及池魚。

政教分離先有機會和平,好難....

引用:
原帖由 誰說我無堅不催 於 2021-7-22 09:18 AM 發表

宗教信仰係呃傻仔黃絲為外國捐驅既0者, 真執政者行益行先架喇一定。 
如果真係有信仰有神,白人應該被神滅絕左200年
犯了十誡 作假見証

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-7-22 11:26 AM 發表

阿庫汗政府軍做汗奸帶路黨,引美賊入關打塔利班,20年雙方死傷無數,阿庫汗被打回半個世紀前狀態,今日塔利班占絕對優勢,點會俾政府軍求和,或者分享政權,我相信塔利班政權冇中國人嘅智慧處理呢d敵人,殺無赦,多數係塔利班嘅選項。

中國和事老可以做,但最緊要做好防禦措施,免得央及池魚。
塔利班同現阿富汗政府之前先係伊朗斡旋下坐低傾
至於分享權力 除非美國再度介入 否則機會好細
但係容許現阿富汗政府安全離開 呢個係有可能
雖然現政府基本上無乜可能反cup
但係印度同土耳其或明或暗支持下
有可能會為現政府續命

面對美國撤走日臨近 塔利班一定係想盡快全面掌控阿富汗
恢復秩序 改善經濟
否則就唔會之前咁高調希望中國經濟力量進入阿富汗
所以 只要阿富汗現政府唔大貪
只係想安全離開 其實係有得傾

引用:
原帖由 denniscwip 於 2021-7-22 11:12 AM 發表

順美又有美好日子過?!
吾係順吾順美,係要理性分柝,不要盲目反美,咁只會中正老美鬼計。人蠢冇藥醫,老美徹軍,擺明害大6,e度D藍C冇乜腦,以為執到寶

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 12:40 PM 發表

吾係順吾順美,係要理性分柝,不要盲目反美,咁只會中正老美鬼計。人蠢冇藥醫,老美徹軍,擺明害大6,e度D藍C冇乜腦,以為執到寶
講到理性,你估中國唔知呢啲嘢?!
中國話一就一話二就二,唔似美國反口覆舌,老屈跟住又求「建設性談判」。
更唔似黃絲乞美國呢啲嘢,轉頭又被美國當condom.

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 11:11 AM 發表

反美反上腦,正中老美下懷,等睇新疆問題有排煩
除非你身在佢老美,否則逢美必反係人性道德理性選擇,利大於弊,皆因美國是國際恐怖集團軸心國,以侵略別國資源自肥,以軍事恐怖手段壓制所有可能冒起的國家以維持世界霸權地位,所以,反美應該係世界共同價值,日台死狗,屎眼例外。

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 11:11 AM 發表

反美反上腦,正中老美下懷,等睇新疆問題有排煩
除非你身在佢老美,否則逢美必反係人性道德理性選擇,利大於弊,皆因美國是國際恐怖集團軸心國,以侵略別國資源自肥,以軍事恐怖手段壓制所有可能冒起的國家以維持世界霸權地位,所以,反美應該係世界共同價值,日台死狗,屎眼例外

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-7-22 08:14 AM 發表
美國即將完成在阿富汗的全面撤軍行動,阿富汗的地緣政治格局面臨重新洗牌。塔利班趁着美國撤軍進入最後階段的機會,對政府軍發起「閃電攻勢」並取得

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210511/468798855488475136432786.jpeg/DxNJ8I30TV0qImQ606RVWjhH0hMyab0u3DlOXdw5Tl0?v=w1280r16_9
美軍所到之處, 只有死亡及破壞
黎巴嫰, 科威特, 伊拉克, 敘利亞, 阿富汗....全部都係被美國民主過既國家
依家係點, 大家有眼睇

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-7-22 01:00 PM 發表

除非你身在佢老美,否則逢美必反係人性道德理性選擇,利大於弊,皆因美國是國際恐怖集團軸心國,以侵略別國資源自肥,以軍事恐怖手段壓制所有可能冒起的國家以維持世界霸權地位,所以,反美應該係世界共同價值,日台死狗,屎眼例外。
利大於弊
當然,因為要跟上面指示,討論乜都要反美踩返一兩句黃C曱甴,吾對題都冇乜所謂,是但啦,我吾阻人揾食

中國與塔利班 臭味相投

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-7-22 01:26 PM 發表

利大於弊
當然,因為要跟上面指示,討論乜都要反美踩返一兩句黃C曱甴,吾對題都冇乜所謂,是但啦,我吾阻人揾食
踩死黃色曱甴係香港人嘅核心價值,無需要討論的。😂😂

歐美吾再關心阿富汗事時,中國就會讓阿富汗富饒起來。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-22 12:17 PM 發表

塔利班同現阿富汗政府之前先係伊朗斡旋下坐低傾
至於分享權力 除非美國再度介入 否則機會好細
但係容許現阿富汗政府安全離開 呢個係有可能
雖然現政府基本上無乜可能反cup
但係印度同土耳其或明或暗支持下
有可能會為現政府續命

面對美國撤走日臨近 塔利班一定係想盡快全面掌控阿富汗
恢復秩序 改善經濟
否則就唔會之前咁高調希望中國經濟力量進入阿富汗
所以 只要阿富汗現政府唔大貪 ...
相信塔利班有高人指示才會搵中國恊助重建經濟,
但中國經越南一事,會不會輕率助人,天曉得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]