• 瀏覽: 16,949
  • 回覆: 206
  • 追帖: 1
+7
哩D文章懶煸情,令人作嘔

暗報已經替代毒果想美化黑暴

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-7-22 05:39 AM 發表
惡毒媒體每日都為奸邪妖獸漂白。
完全避開唔講佢因乜事被捕, 做過甚麼暴力行為

識想既..

一定先指責講"暴力有時可解決問題"和坐監"人生更精彩"論既兩條人渣...

否則就算讀上去,遲早都只係被人利用既功具...

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-7-22 05:34 AM 發表
【明報專訊】中學文憑試(DSE)昨放榜,不少考生視為人生重要一程,有考生縱背負刑期最長10年的暴動罪,亦堅持盡力應考;有考生患神經退化病說話顫抖、無力握筆,不曾言棄;有考生曾迷途輟學,完成DSE里程,豁然分享過去。另一邊廂,今年DSE誕生7名狀元,移民潮下,有6人計劃留港讀大學,有狀元形容香港是她的「根」,亦有狀元寄望社會的人緊守崗位。

https://fs.mingpao.com/pns/20210722/s00007/e7265caca0853440785d3cebc3ca17ca.jpg ...
啲暴徒再讀書其實冇乜意義,坐監出嚟都唔會有人請,成世都會俾人歧視

早啲上路啦黑暴垃圾!

引用:
原帖由 welbur2000 於 2021-7-22 08:59 AM 發表

Y仔你條女就我餵啦
我年紀大,所以安慰佢媽媽。
條女歸你。

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-7-22 05:34 AM 發表
【明報專訊】中學文憑試(DSE)昨放榜,不少考生視為人生重要一程,有考生縱背負刑期最長10年的暴動罪,亦堅持盡力應考;有考生患神經退化病說話顫抖、無力握筆,不曾言棄;有考生曾迷途輟學,完成DSE里程,豁然分享過去。另一邊廂,今年DSE誕生7名狀元,移民潮下,有6人計劃留港讀大學,有狀元形容香港是她的「根」,亦有狀元寄望社會的人緊守崗位。

https://fs.mingpao.com/pns/20210722/s00007/e7265caca0853440785d3cebc3ca17ca.jpg ...
睇吓仲有冇L樣話要俾機會呢啲候生曱甴

犯暴動罪果d咪就係迷途囉

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-7-22 10:00 AM 發表

我八十年代已經睇明報,冇記錯當年查良鏞先生仲有寫社評/專欄,仲有親自監督報道,親自邀請專欄作家,當時明報報道中肯正面,文筆優雅,所以羸得公信力第一嘅稱號多年。直接至大約2010年前後,我已經發覺當時啲報道已經愈嚟愈多錯別字,經常要登道歉啓示,標題唔通順,同埋愈嚟愈偏頗,報道形式愈嚟愈毒🍎化,開始跟風做埋啲狗仔隊行為,用字誇張,報道煸情,我就開始冇買。不出幾年,明報就連公信力第一嘅招牌都冇埋。
...
師兄 , 用時序想想 , 當年在查生之下的小伙子 , 20 歲入職 , 現在都 60 歲有多 , 這批較有道德操守的記者, 退休退得七七八八了 。不談英語 , 香港人的中文程度也江河日下 , 你覺得七十, 八十年代的中文 , 現在有學生能看得明呢 , 所以明報失勢, 係社會大勢 , 無法逆轉。 若果學傳統中文 , 反而到外國係一個好選擇, 因為在這些地方辦報 , 教中文 , 全是六 , 七十年代的教書先生 , 他們跟香港隔絕, 保留最傳統的中文 , 沒有被時代淘汱。

人生更精彩,

好過去歐洲玩。

引用:
原帖由 花心大大大少 於 2021-7-22 05:13 PM 發表

我年紀大,所以安慰佢媽媽。
條女歸你。
收到ching

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]