• 瀏覽: 24,951
  • 回覆: 380
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 ntworks 於 2021-7-22 07:06 AM 發表

香港就算係黑雨,都會有山泥傾瀉,水浸。
一個小時超過200mm降雨量,真係唔講得笑。
香港承受唔到咁大乳

熱賣及精選
引用:
原帖由 afternoon 於 2021-7-22 08:45 AM 發表

英國佬洗香港錢,搵自己嘅利益,地鐵火車輕鐵買車都係判比自己友

黃粉自己成日講基建利益輸送,正正係英國佬的寫照,黃粉根本就雙重標准

如果唔係要還返香港比中國,英國佬根本就唔會比香港有民主

黑暴身在福中不知福
英國人登岸 資金邊度黎? 起嘢唔駛錢? 你香港人免費勞工幫佢做? 整條馬路都係錢 你比? 連港元呢個單位貨幣都係英國人搞 你唔好要囉 港元

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-7-22 08:49 AM 發表

無知又要換專家。。英國的地鐵連防火工能都沒有。還說防水?
英國人真係咁有諗頭就唔會火燒地下鐡啦。
大英帝國販毒集團有撚頭。。。所以航母都漏水。
英國地下鐵路 歷史過百年 但大陸係呢十年八年

浸成咁 預測到都冇人會信

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:44 AM 發表

英國人造地鐵 一早預咗會咁

所以有強勁嘅抽水系統 同抽氣系統 中國? 海底隧道都唔會咁 但中國成功了 

只要洪水流入 系統可以泵走洪水 就唔會浸成咁 大陸嘅地鐵當然冇咁設計 
樓主你對工程真是無知

捐錢啦喂!

引用:
原帖由 四歲就識打飛肌 於 2021-7-22 08:49 AM 發表

以前有練過 總之有繩在手 一定冇事
勒死左。。。

香港何來是福地,周邊幾個核電站,河源是地震帶,距離香港幾百公里,核電站出事香港人無路可走,如果河源8級地震7百人,不敢想像.

引用:
原帖由 四歲就識打飛肌 於 2021-7-22 08:33 AM 發表

我游水都算勁 以前在外國啲州際泳 幾百人參加 我拎到第6 所以派我去救人冇問題😎
I唔得,人類遊水能力好差。咩叫水災? 係洶湧個急流。個種衝力人類無能力應對。你識游水都會被水捲到水底。

所以大陸水災有句金句:大部分成年人浸死都系識游水個班。 因為唔識個d唔會冒險落水。

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-21 11:09 PM 發表

7月20日,中部城市河南鄭州遭遇千年一遇的暴雨,短時間內的強降雨讓鄭州成為一片汪洋,地鐵洪水倒灌導致500多乘客陷入險境,街頭拋錨的汽車被洪水沖走,更有民眾在洪水中不幸喪生,網絡流傳的視頻記錄的一幕幕慘劇,觸目驚心。

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數 ...
天有不測風雲,做好未雨綢繆的長遠之計才是根本。

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-21 11:09 PM 發表

7月20日,中部城市河南鄭州遭遇千年一遇的暴雨,短時間內的強降雨讓鄭州成為一片汪洋,地鐵洪水倒灌導致500多乘客陷入險境,街頭拋錨的汽車被洪水沖走,更有民眾在洪水中不幸喪生,網絡流傳的視頻記錄的一幕幕慘劇,觸目驚心。

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數 ...
無啦啦點解天氣會咁反常🤔

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-7-22 07:06 AM 發表

香港就算係黑雨,都會有山泥傾瀉,水浸。
一個小時超過200mm降雨量,真係唔講得笑。
首次全部水塘肯定要開閘排洪

引用:
原帖由 sdmy 於 2021-7-22 08:40 AM 發表

幾千年治水經驗😓
治洪水當然有經驗!
雨水怎治?

如果可避得過就唔系千年一遇,天災邊有得防。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]