• 瀏覽: 25,072
  • 回覆: 380
  • 追帖: 1
熱賣及精選
引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:07 AM 發表

係大英帝國入主先係福

大英入主前 種下菜 捉下魚 地鐵? 咩黎? 電車 登山纜車 馬路 其實連燈都冇 煤氣燈都係英國的 包括香港首架飛機 中國? 東江水囉 冇嫁喇 仲要比錢買

就連監獄 醫院 郵局 法庭 警署 都係英國的

97後一次過比中國攞哂 
真係天真

英國佬略奪中國咁多利益,在香港的建設都係為左佢自己嘅利益,火車地鐵都係洗香港人錢買的英國貨,分丁屎著數比你就當人神咁拜

請問係「千年一遇」定「5000年一遇」?
我睇你講就千年一遇
但微博上面係話5000年一遇

附件

2F9862E8-BCA2-4756-B2AA-A5339E736999.jpeg(236.74 KB)

2021-7-22 08:19 AM

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-7-22 08:16 AM 發表

其實而家仇共仇中,係新一代多...
精人出口, 笨人出手, 因爲有上一代日日洗腦, 先有新一代出手。

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-7-22 12:48 AM 發表

香港黑雨都唔會放假、地鐵都唔會停駛啦,你係唔係要求多咗
香港是個緣海城市,水一來就入海

所以不能這樣比較的

河南加油

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-7-22 06:55 AM 發表

點解港人可以壞到咁既程度
教育失敗

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:07 AM 發表

係大英帝國入主先係福

大英入主前 種下菜 捉下魚 地鐵? 咩黎? 電車 登山纜車 馬路 其實連燈都冇 煤氣燈都係英國的 包括香港首架飛機 中國? 東江水囉 冇嫁喇 仲要比錢買

就連監獄 醫院 郵局 法庭 警署 都係英國的

97後一次過比中國攞哂 
統治155年
淆到最後廿年
受惠中國龐大封閉市場至開始發展
70年代先話起地鐵

比著美國有相同狀況出現, 救護員要5日後才會施施然出現, 還要做show式救援。

唔知早陣子歐洲尤其係德國水災果陣呢度d人又點回應呢?

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-21 11:09 PM 發表

7月20日,中部城市河南鄭州遭遇千年一遇的暴雨,短時間內的強降雨讓鄭州成為一片汪洋,地鐵洪水倒灌導致500多乘客陷入險境,街頭拋錨的汽車被洪水沖走,更有民眾在洪水中不幸喪生,網絡流傳的視頻記錄的一幕幕慘劇,觸目驚心。

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數 ...
其他或許可免。
但,地鐵不能有藉口。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-7-22 08:06 AM 發表

我都報過呢啲標,鄉港排洪管道四通八達,真喺唔睇圖唔知,旺角新填地喺填海填出嚟嘅,地勢較低,經常大雨就會水浸,今年夏天前,九龍區嘅排洪擴展工程應該可以完工,管道控制全自動化。
呢個我都有興趣知多啲,油麻地、旺角嗰邊以前成日浸,不過又未聽過浸地鐵。
睇完呢單新聞都會擔心,因為依家大陸香港都好多呢「地下商場」。可以死好多人…

我游水都算勁 以前在外國啲州際泳 幾百人參加 我拎到第6 所以派我去救人冇問題😎

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-21 11:09 PM 發表

7月20日,中部城市河南鄭州遭遇千年一遇的暴雨,短時間內的強降雨讓鄭州成為一片汪洋,地鐵洪水倒灌導致500多乘客陷入險境,街頭拋錨的汽車被洪水沖走,更有民眾在洪水中不幸喪生,網絡流傳的視頻記錄的一幕幕慘劇,觸目驚心。

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數 ...
香港10號風球都有人去海邊啦,而且不少,失蹤死亡也有不少。

大形天災總有傷亡,避不了。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]