• 瀏覽: 24,957
  • 回覆: 380
  • 追帖: 1

熱賣及精選
引用:
原帖由 希夷 於 2021-7-22 07:23 AM 發表

一小時等如一年雨量,
之前已經發出警示,
咁大雨,市民應該感受到危險!
為何仲係街上走動?
全世界都係一樣!
搵食更難!
其實d人收到預警,收工返屋企,但突然遇到多陣雨,就算係天文台都唔提前一日話你知係黑雨,但係睇即時降雨量,就係個即時降雨量太多,換轉邊個地方都死。仲有呢個世界就算10號風球,總有人要返工架啦

原因是偷偷洩供又唔通知羅

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-22 07:42 AM 發表

其實d人收到預警,收工返屋企,但突然遇到多陣雨,就算係天文台都唔提前一日話你知係黑雨,但係睇即時降雨量,就係個即時降雨量太多,換轉邊個地方都死。仲有呢個世界就算10號風球,總有人要返工架啦
氣候變化,希望借今日災難!
救回全國日後,市民重視危機意識!

引用:
原帖由 happy老扁 於 2021-7-22 07:45 AM 發表

原因是偷偷洩供又唔通知羅
突然短時間強降雨,點通知?潰霸咪攬炒

引用:
原帖由 希夷 於 2021-7-22 06:58 AM 發表

問題係,人會重視警告信號嗎?
重視了。又可以如何?三百多個西湖雨三日內倒入香港,香港可以無事?

好似排洪一樣

山洪暴發嚟得太快!

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-7-22 06:58 AM 發表

愛國企業 維他奶

捐錢未呀???🤣

曱甴廢青咁中意飲喜茶,喜茶捐500萬,曱甴廢青們又要杯葛?

太大冇得講

香港都頂唔住

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-7-22 07:25 AM 發表

香港以前一落打風落雨,市區(上環/旺角)都會水浸,係近年政府不停做雨水隧道+儲洪池先至解決問題

班黃粉黑暴中生在褔中不知褔
我都報過呢啲標,鄉港排洪管道四通八達,真喺唔睇圖唔知,旺角新填地喺填海填出嚟嘅,地勢較低,經常大雨就會水浸,今年夏天前,九龍區嘅排洪擴展工程應該可以完工,管道控制全自動化。

引用:
原帖由 sing189819 於 2021-7-22 06:51 AM 發表

香港根本係個福地
係妖獸唔肯承認啫
仲要搞咁多事
仲要恥笑鄭州
何等可恥 何其悲哀
係大英帝國入主先係福

大英入主前 種下菜 捉下魚 地鐵? 咩黎? 電車 登山纜車 馬路 其實連燈都冇 煤氣燈都係英國的 包括香港首架飛機 中國? 東江水囉 冇嫁喇 仲要比錢買

就連監獄 醫院 郵局 法庭 警署 都係英國的

97後一次過比中國攞哂 

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-7-22 06:55 AM 發表

點解港人可以壞到咁既程度
很多這些上一代都是在大陸被打壓迫害逃難到香港, 對共產黨懷有仇恨; 其他則是以爲跑到香港搵著數, 點知三十年河東, 三十年河西, 以前一齊出身冇本事出香港嘅人現在個個撈得好過佢地, 正是羨慕妒忌恨的心理。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]