• 瀏覽: 25,098
  • 回覆: 3
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-21 11:09 PM 發表

7月20日,中部城市河南鄭州遭遇千年一遇的暴雨,短時間內的強降雨讓鄭州成為一片汪洋,地鐵洪水倒灌導致500多乘客陷入險境,街頭拋錨的汽車被洪水沖走,更有民眾在洪水中不幸喪生,網絡流傳的視頻記錄的一幕幕慘劇,觸目驚心。

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數 ...
香港以前一落打風落雨,市區(上環/旺角)都會水浸,係近年政府不停做雨水隧道+儲洪池先至解決問題

班黃粉黑暴中生在褔中不知褔

熱賣及精選
引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:07 AM 發表

係大英帝國入主先係福

大英入主前 種下菜 捉下魚 地鐵? 咩黎? 電車 登山纜車 馬路 其實連燈都冇 煤氣燈都係英國的 包括香港首架飛機 中國? 東江水囉 冇嫁喇 仲要比錢買

就連監獄 醫院 郵局 法庭 警署 都係英國的

97後一次過比中國攞哂 
真係天真

英國佬略奪中國咁多利益,在香港的建設都係為左佢自己嘅利益,火車地鐵都係洗香港人錢買的英國貨,分丁屎著數比你就當人神咁拜

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:36 AM 發表

乜 起鐵路 香港人唔駛出糧就幫佢起? 起機場係唔駛出糧 唔駛資金? 英國人登陸 監獄都冇! 飲井水 當時水塘都冇 更加唔好講自來水供應 電力供應呢? 冇! 唔駛錢整? 中國有咩利益被略奪? 攞個魚村小島 缺水的 有d田地咁 工廠?好似有炭廠 警察呢? 冇 英國人登陸係搵印度佬做警察 老虎都有隻 係上水咬死左3個警察

請問大清做過乜嘢係發展香港? 有 九龍城寨呢個咁特別嘅地方! 繼任嘅中國 ...
英國佬洗香港錢,搵自己嘅利益,地鐵火車輕鐵買車都係判比自己友

黃粉自己成日講基建利益輸送,正正係英國佬的寫照,黃粉根本就雙重標准

如果唔係要還返香港比中國,英國佬根本就唔會比香港有民主

黑暴身在福中不知福

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:50 AM 發表

英國人登岸 資金邊度黎? 起嘢唔駛錢? 你香港人免費勞工幫佢做? 整條馬路都係錢 你比? 連港元呢個單位貨幣都係英國人搞 你唔好要囉 港元
係你唔識歷史姐

清庭禁煙,渣甸無得再謀取暴利
返英國國會要求出兵打中國,之後佔領香港島

成件事都係為左英國佬的利益,香港的成功始終要靠香港人自己努力的

呢啲野都有晒文獻記錄,呢啲先係真歷史,仲信假文宣?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]