• 瀏覽: 44,167
  • 回覆: 380
  • 追帖: 1
+21
引用:
原帖由 七叔 於 2021-7-22 08:30 AM 發表

呢個我都有興趣知多啲,油麻地、旺角嗰邊以前成日浸,不過又未聽過浸地鐵。
睇完呢單新聞都會擔心,因為依家大陸香港都好多呢「地下商場」。可以死好多人…
英國人造地鐵 一早預咗會咁

所以有強勁嘅抽水系統 同抽氣系統 中國? 海底隧道都唔會咁 但中國成功了 

只要洪水流入 系統可以泵走洪水 就唔會浸成咁 大陸嘅地鐵當然冇咁設計 

垃圾

你諗下大陸叫呢單野做千年一遇

好多設計 無遇極端環境
如果落係d核電廠之類地區 d水又趕不及排唔走 你話會點?

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:36 AM 發表

乜 起鐵路 香港人唔駛出糧就幫佢起? 起機場係唔駛出糧 唔駛資金? 英國人登陸 監獄都冇! 飲井水 當時水塘都冇 更加唔好講自來水供應 電力供應呢? 冇! 唔駛錢整? 中國有咩利益被略奪? 攞個魚村小島 缺水的 有d田地咁 工廠?好似有炭廠 警察呢? 冇 英國人登陸係搵印度佬做警察 老虎都有隻 係上水咬死左3個警察

請問大清做過乜嘢係發展香港? 有 九龍城寨呢個咁特別嘅地方! 繼任嘅中國 ...
英國佬洗香港錢,搵自己嘅利益,地鐵火車輕鐵買車都係判比自己友

黃粉自己成日講基建利益輸送,正正係英國佬的寫照,黃粉根本就雙重標准

如果唔係要還返香港比中國,英國佬根本就唔會比香港有民主

黑暴身在福中不知福

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-7-22 08:44 AM 發表
你諗下大陸叫呢單野做千年一遇

好多設計 無遇極端環境
如果落係d核電廠之類地區 d水又趕不及排唔走 你話會點?
上次係那亞方舟丫嘛 😂

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-22 08:41 AM 發表

d死黃屍話批左500億去搞防洪。不過個500億3年前批,3年時間,其實好短,即時係大陸邊有可能完工,成個鄭州,河南咁大,500億真係唔多
最重要專家講左防洪係防小雨,不是防大雨。五百億這種工程防的是十年一遇,要防百年一遇就變成港人口中的大白象工程了。

大自然嘅力量好可驚

五百蚊防洪!!!-

天災就系天災 一小時200毫米雨 你可以走得去邊

引用:
原帖由 四歲就識打飛肌 於 2021-7-22 08:33 AM 發表
我游水都算勁 以前在外國啲州際泳 幾百人參加 我拎到第6 所以派我去救人冇問題😎
响洪流入面你幾叻游水都冇用架

支那排污好落後,冇污水渠 D水唔走
好似個塞咗嘅洗手盆,一開水喉就瀉到成地都係

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 08:44 AM 發表

英國人造地鐵 一早預咗會咁

所以有強勁嘅抽水系統 同抽氣系統 中國? 海底隧道都唔會咁 但中國成功了 

只要洪水流入 系統可以泵走洪水 就唔會浸成咁 大陸嘅地鐵當然冇咁設計 
無知又要換專家。。英國的地鐵連防火工能都沒有。還說防水?
英國人真係咁有諗頭就唔會火燒地下鐡啦。
大英帝國販毒集團有撚頭。。。所以航母都漏水。

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-7-22 06:58 AM 發表

愛國企業 維他奶

捐錢未呀???🤣

唔係個list上面的藝人 社會賢達要批鬥

引用:
原帖由 煩Q死 於 2021-7-22 08:47 AM 發表

响洪流入面你幾叻游水都冇用架
以前有練過 總之有繩在手 一定冇事

引用:
原帖由 DOT 於 2021-7-22 08:09 AM 發表

很多這些上一代都是在大陸被打壓迫害逃難到香港, 對共產黨懷有仇恨; 其他則是以爲跑到香港搵著數, 點知三十年河東, 三十年河西, 以前一齊出身冇本事出香港嘅人現在個個撈得好過佢地, 正是羨慕妒忌恨的心理。
係,所以大陸老解將軍提醒過,區話收臺灣,臺灣民眾作反個機會仲低過香港。
原因係,臺灣人同中共其實係無實際接觸。都係聽返來。所以仇恨好容易由接觸化解。

而香港上一代都系大陸走難落來,呢種仇恨係接觸過產生。 天然抵觸。無論大陸點變。個班人係唔會變。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]