• 瀏覽: 44,432
  • 回覆: 380
  • 追帖: 1
+21
引用:
原帖由 afternoon 於 2021-7-22 08:16 AM 發表

真係天真

英國佬略奪中國咁多利益,在香港的建設都係為左佢自己嘅利益,火車地鐵都係洗香港人錢買的英國貨,分丁屎著數比你就當人神咁拜
乜 起鐵路 香港人唔駛出糧就幫佢起? 起機場係唔駛出糧 唔駛資金? 英國人登陸 監獄都冇! 飲井水 當時水塘都冇 更加唔好講自來水供應 電力供應呢? 冇! 唔駛錢整? 中國有咩利益被略奪? 攞個魚村小島 缺水的 有d田地咁 工廠?好似有炭廠 警察呢? 冇 英國人登陸係搵印度佬做警察 老虎都有隻 係上水咬死左3個警察

請問大清做過乜嘢係發展香港? 有 九龍城寨呢個咁特別嘅地方! 繼任嘅中國都係九龍城寨嘅合法管理人 要還 還返個咁嘅島比你 中國制唔制?

呢d咪丁屎著數 冇英國 你巴士都冇 那來火車地鐵? 返鄉下奸田就o岩你喇 種下菜咁 全部基建唔駛錢搞? 你奸田可以買得起? 大陸農民就發左達啦 

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-21 11:09 PM 發表
7月20日,中部城市河南鄭州遭遇千年一遇的暴雨,短時間內的強降雨讓鄭州成為一片汪洋,地鐵洪水倒灌導致500多乘客陷入險境,街頭拋錨的汽車被洪水沖走,更有民眾在洪水中不幸喪生,網絡流傳的視頻記錄的一幕幕慘劇,觸目驚心。

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數 ...
鄭州這次血的教訓為全球敲響了警鐘,如果事件發生在十年前無話可說,但發生在今天就有點問題,以現今天文科技上至彗星,連太空站都有,但對天腳下的雨雲有多大多厚都預測不到?請好好保留這次鄭州上空的天氣記錄為未來防止慘劇發生,希望這事件是最後一次

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-21 11:09 PM 發表
7月20日,中部城市河南鄭州遭遇千年一遇的暴雨,短時間內的強降雨讓鄭州成為一片汪洋,地鐵洪水倒灌導致500多乘客陷入險境,街頭拋錨的汽車被洪水沖走,更有民眾在洪水中不幸喪生,網絡流傳的視頻記錄的一幕幕慘劇,觸目驚心。

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數 ...
香港妓者真系腦殘  3日雨等于一年雨 點避?

一兩天就降了一年的雨量,德國有良心下水道都撐不住,地鐵有險情是跟斷電有關,沒電抽水機都停工了。

其中有一小時落了200毫米雨

相信黨,得永生

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-7-22 08:27 AM 發表

統治155年
淆到最後廿年
受惠中國龐大封閉市場至開始發展
70年代先話起地鐵
地鐵之前有巴士 巴士之前有私家車 電車 

英國人冇黎 香港只不過係大陸山區嘅農村

係人都知! 廣東省最大嘅城市係廣州 

引用:
原帖由 happy老扁 於 2021-7-22 07:45 AM 發表
原因是偷偷洩供又唔通知羅
小弟讀書少請問乜叫洩供呢?

係咪河南基建出問題,其他省市又會這樣嗎?

幾千年治水經驗😓

引用:
原帖由 希夷 於 2021-7-22 07:23 AM 發表
一小時等如一年雨量,
之前已經發出警示,
咁大雨,市民應該感受到危險!
為何仲係街上走動?
全世界都係一樣!
搵食更難!
鄭州面積有7個香港咁大,返放工要坐幾耐車?

提示: 違規內容已被屏蔽

引用:
原帖由 b1911 於 2021-7-22 08:40 AM 發表
係咪河南基建出問題,其他省市又會這樣嗎?
無知真可怕。鄭州水浸地理原因更重要。
香港三面環海,再大的雨都沿著去水道排出海,鄭州呢?排去那?