• 瀏覽: 23,114
  • 回覆: 380
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-21 11:09 PM 發表

7月20日,中部城市河南鄭州遭遇千年一遇的暴雨,短時間內的強降雨讓鄭州成為一片汪洋,地鐵洪水倒灌導致500多乘客陷入險境,街頭拋錨的汽車被洪水沖走,更有民眾在洪水中不幸喪生,網絡流傳的視頻記錄的一幕幕慘劇,觸目驚心。

截至發稿時,當地政府通告顯示,暴雨引發城市洪澇已經導致12人死亡、5人受傷,而這僅僅是地鐵洪水倒灌所致。據信,隨着統計數據的更新,傷亡人數可能不止17人,造成的經濟損失必然也數 ...
如果遇到危難,搶救的次序建議:
1. 成年男性。 因為,他們脫險後,可以馬上參與搶救,救出更加多的人。
2. 小孩。 因為,他們是國家的未來。
3. 老人家。 因為,他們已對社會作出了很多貢獻。
4. 女人
5. 全國婦聯
6. 女權份子
7. 觀音兵

熱賣及精選
垃圾

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-7-22 02:31 PM 發表

串你兩行字仔搞到你打咁大篇野
不過我無撚睇。
總之黃屍死全家死完男家死女家
係冇得駁 咪冇L睇囉 鴉片! 你中國吹到鴉片點危害中國人 但係鴉片係攞黎做麻醉藥 止痛藥 嘅原材料 係睇你點樣利用 救人定害人

煙館係咩人開? 西醫係咩人開? 你咪一邊開煙館 一邊叫扶清滅洋嘅愛國L 如果冇鴉片 你冇外科手術技術 就好多病都冇得醫! 救人定害人 係使用者本身 而唔係提供者責任 自己攞黎做大煙 之後就話鬼佬害9你? 乜 鬼佬有開煙館咩? 又唔見鬼佬食大煙? 攞支槍指住你叫你食? 你有得駁咩? 

引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2021-7-22 04:35 PM 發表

河南電視台當時播緊抗日神劇同歐洲水災,點撐呀?
我都唔知點拆
總之今次衰咗

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-7-22 03:29 PM 發表

消防救人都要評估安全先至衝入火場啦。好多時都係燒完先至知傷亡人數喇。有乜好奇怪。
係會燒完先公佈
但依家係水災未完就公佈話「安全疏散」
兩個唔同情況

曰本東京都鬼子就太可惡了,大挖畜水地庫,都唔畜核輻射水,真係幾十個大湖倒下去都奈何不了他

引用:
原帖由 dior123 於 2021-7-22 06:23 PM 發表

係會燒完先公佈
但依家係水災未完就公佈話「安全疏散」
兩個唔同情況
宜家知你想點喇,想屈人報細數啫嘛。番你嗰井瞓陣先啦!較正回龜都唔識,點做蛙人啊!

新聞話一百個西湖嘅水量一個鐘倒落去,點防

引用:
原帖由 Ming917830 於 2021-7-22 11:35 AM 發表

所以香港係福地無大型天災發生~ 係上一輩努力下社會發展篷勃生活安寧!
都要有專業,有制度,唔係盲幹,做錯就降標準來就,咁咪出事囉,有機去睇下曰本鬼子都京都只係用200億如何治水

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-22 09:04 AM 發表

學台灣咁跳舞 或者拎d黃屍祭天可能有用
咁要天使奉獻先得

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-7-22 05:52 PM 發表

係冇得駁 咪冇L睇囉 鴉片! 你中國吹到鴉片點危害中國人 但係鴉片係攞黎做麻醉藥 止痛藥 嘅原材料 係睇你點樣利用 救人定害人

煙館係咩人開? 西醫係咩人開? 你咪一邊開煙館 一邊叫扶清滅洋嘅愛國L 如果冇鴉片 你冇外科手術技術 就好多病都冇得醫! 救人定害人 係使用者本身 而唔係提供者責任 自己攞黎做大煙 之後就話鬼佬害9你? 乜 鬼佬有開煙館咩? 又唔見鬼佬食大煙? 攞支槍指住你叫你 ...
駁?
睇完第一行都廢撚事睇啦!
總之黃屍死全家死完男家死女家

引用:
原帖由 gohomehk1997 於 2021-7-22 03:05 PM 發表

鄭州死左幾多黃絲?
on9!大陸都無黃屍何來有藍屍,你只能夠講死的是大陸人

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-7-22 08:43 AM 發表

無知真可怕。鄭州水浸地理原因更重要。
香港三面環海,再大的雨都沿著去水道排出海,鄭州呢?排去那?
大6網民取笑德國,我以為大6有幾巴閉

所以新聞資訉好重要,發生大事就要不斷報導最新情況,叫人不要出街,晤係唔報就無事

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]