• 瀏覽: 44,593
  • 回覆: 380
  • 追帖: 1
+21
引用:
原帖由 some1 於 2021-7-22 10:57 AM 發表
實在太誇張, 預測出事都諗唔到咁大鑊
老天爺背了黑鍋

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-7-22 03:00 PM 發表

一號線,二號線,三號線,四號線。 哦,仲有五號線。希望你明。
我理性討論既
而且心痛鄭州人
但我睇到新聞就係話5號線死人

附件

7A1C5C94-51C3-486A-88BA-F3E8ADD80D0E.jpeg(148.82 KB)

引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2021-7-22 02:36 PM 發表

一早都話今次暴雨同外國勢力有關
一早話反中都是白痴的...
人地講緊d反中白痴對災情既態度唔係起因...

在抖音上看到大量關於鄭州今次水災的視頻,
市民互相幫助對抗洪水,有人被洪水沖走,立即有多人沖入洪水中救人,有人奮不顧身鑽入下水道拉人出來,有人在被沖得亂七八糟的車堆中逐架車查看是否有人被困.........,
如果香港發生同類事件,會有幾多人做這種見義勇為的事,還是只努力在網上指責警察消防沒有像超人一樣,即時出現救人?

引用:
原帖由 dior123 於 2021-7-22 03:10 PM 發表

我理性討論既
而且心痛鄭州人
但我睇到新聞就係話5號線死人
救人嘅嘢,千鈞一髮,救人者自己都要脫險,加上地鐵上冇得數人頭 ,以為救晒,有幾難理解噃

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-7-22 06:55 發表

點解港人可以壞到咁既程度
我係香港人我要番工

引用:
原帖由 happy老扁 於 2021-7-22 07:45 AM 發表
原因是偷偷洩供又唔通知羅
應該響啲類似空襲嘅警號。

引用:
原帖由 希夷 於 2021-7-22 06:58 發表
問題係,人會重視警告信號嗎?
老板唔重視

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-7-22 03:17 PM 發表

救人嘅嘢,千鈞一髮,救人者自己都要脫險,加上地鐵上冇得數人頭 ,以為救晒,有幾難理解噃
Ching
講到明人命關天、救人第一
無可能咁唔清唔楚
救晒就係救晒
未救晒就係未救晒
唔會因為救人者有危險就對外稱無人受困
咁樣同做假有咩分別?

出咗預警,但唔停工咁點先

引用:
原帖由 dior123 於 2021-7-22 03:22 PM 發表

Ching
講到明人命關天、救人第一
無可能咁唔清唔楚
救晒就係救晒
未救晒就係未救晒
唔會因為救人者有危險就對外稱無人受困
咁樣同做假有咩分別?
消防救人都要評估安全先至衝入火場啦。好多時都係燒完先至知傷亡人數喇。有乜好奇怪。

引用:
原帖由 Ming917830 於 22-7-2021 14:07 發表

唔分顏色~ 笑天災既人都係有問題的~
係呀,笑天災既人都係有問題的,咁點解前幾日藍狗笑歐洲水災係報應的時候唔見你咁講既?針唔拮到肉唔知痛呀?

引用:
原帖由 Ming917830 於 22-7-2021 14:14 發表

藍黃只係形容分化左嘅香港人...
同鄭州或者歐洲水災死者有乜嘢關係? 報應左啲乜嘢落你口中‘藍’人身上?
不分是非之外重要咁嘅智力~
點解前幾日藍狗笑歐洲水災係報應的時候唔見你咁講既?針唔拮到肉唔知痛呀?

引用:
原帖由 L010986 於 2021-7-22 03:37 PM 發表

係呀,笑天災既人都係有問題的,咁點解前幾日藍狗笑歐洲水災係報應的時候唔見你咁講既?針唔拮到肉唔知痛呀?
我無留意到有尼歐州洪水討論喎~ 我尼兩日得閒啲先睇Discuss.
不諞國內外,中國定西人總有一班人渣用天災開玩笑~ 我睇到咪回覆咯~ 我應該無責任去回覆每一個人渣。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]