• 瀏覽: 10,682
  • 回覆: 14
+2
大陸河南鄭州遭遇特大暴雨,19日20時至20日20時,鄭州單日降雨量達552.5毫米,遠超過14日至15日德國有氣象記載75年以來的最大暴雨中,科隆地區24小時的降水量為154毫米,引發德國史上最大洪災之一。17日以來,河南省

鄭州加油

新聞來源連結:

https://www.chinatimes.com/realtimenews/20210721001184-260409

天佑鄭州

500mm...……真係冇計.......

香港70mm就黑雨............黑雨 x 7...…...

鄭州加油

香港最勁的下雨6月份下18天才486毫米
550.。。鄭州1天下了香港一個月雨的量
冇辦法

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-7-21 02:15 PM 發表
500mm...……真係冇計.......

香港70mm就黑雨............黑雨 x 7...…...
當年花園道成條河既情景...

點解天氣可以那麼反常㗎,中國唔係話減碳排放咩,唔通連個天都認為唔啱

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-7-21 03:15 PM 發表
點解天氣可以那麼反常㗎,中國唔係話減碳排放咩,唔通連個天都認為唔啱
靜靜雞醒你....地球村是圓的

天災最考驗當地執政官員的能力

地鐵乘客的憶述:

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-7-21 03:15 PM 發表
美國高溫+乾旱+山火

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2021-7-21 04:59 PM 發表
地鐵乘客的憶述:
RIP

引用:
咩叫地球?你以為你環境改善左就得?仲有其他國家破壞緊架。
全球氣候要大家一齊上。
加拿大夠話自己環保啦。
40度高溫,咁加拿大又得罪左上帝咩

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-7-21 02:44 PM 發表

當年花園道成條河既情景...
而且香港可以怪政府,因為香港多山地,周邊係海,按道理有高度差別,水向低處流。如果做得市政工程好,水好快去曬。
鄭州地處中原大地,塊地係平架。周邊無低過佢個地方。水多無地方去

鄭州加油

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]