• 瀏覽: 2,870
  • 回覆: 9

趙爾納表示,能夠成為「超級狀元」感到很驚喜和難以置信。(郭念攝)

中學文憑試放榜,今年有7位考生考獲7科5**佳績成為狀元。屯門保良局董玉娣中學男學生趙爾納,在數學延伸部分亦考獲5**,成為「超級狀元」,亦是該校首次有文憑試狀元。

趙爾納表示,能夠成為「超級狀元」感到很驚喜和難以置信,自己最喜歡的課外活動是現代舞和中國舞,亦有參加英文辯論、奧林匹克數學等。他認為,本港的大學能夠給予他足夠知識,他亦有足夠資訊了解本港課程,因此暫時會選擇留港升讀大學,首選是港大計量金融課程,但不排除未來會因應本港的經濟和就業環境,再考慮是否到海外升學。

被問及對政治議題的看法,趙爾納說,社會運動是由不同事件累積引致,不同人有不同看法,他自己不便評論。他又形容《香港國安法》是一個「里程碑」,每個人都會考慮不同的影響,他亦不清楚國安法對本港金融界有甚麼實質條文,因此不便評價

至於香港有沒有學術自由,他說學術自由是視乎在相關領域內有沒有研究的空間,現時未知大學的情況,但在中學時無論是否涉及政治議題,老師都有給予很多學習資訊。對於特區政府施政的表現,趙爾納說,覺得政府已盡了全力,希望能夠繼續回應社會需要。

----------------------------------------

呢D真正叻仔
面面俱圓, 遊下花園避過晒甴記地雷

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1601828-20210721.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-7-21 10:39 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1601828_1_L_20210721103259.jpg
趙爾納表示,能夠成為「超級狀元」感到很驚喜和難以置信。(郭念攝)

中學文憑試放榜,今年有7位考生考獲7科5**佳績成為狀元。屯門保良局董玉娣中學男學生趙爾納,在數學延伸部分亦考獲5**,成為「超級狀元」,亦是該校首次有文憑試狀元。

趙 ...
香港最主要成功之道係識得做人,
香港從來都係做中外商家的媒人!!

呢D叫超級狀元
當年十科狀元應該叫做乜野

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-7-21 11:02 AM 發表

香港最主要成功之道係識得做人,
香港從來都係做中外商家的媒人!!
學下劉華HKTV發唔到牌,拍段片支持佢地然後年尾春晚番上大陸唱『中國人』
再唔係學下子華棟篤笑抽下政治水,香港呃完Like後番上佛山掘金

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-21 11:05 AM 發表
呢D叫超級狀元
當年十科狀元應該叫做乜野
其實你知唔知十科狀元係講緊O level?兩樣都唔同嘢

答得幾好, 面面俱圓, 希望上到大學咪比人洗腦

最主要唔一定靠名校都可以學到野,所以有心教學嘅學校,家長就唔好成日咩都向著名校方向,讓孩子正正常常喜歡學習就夠, 呢啲先值得報導~~~~~~~

引用:
原帖由 numan123 於 2021-7-21 11:14 AM 發表

其實你知唔知十科狀元係講緊O level?兩樣都唔同嘢
真係要講 就會扯到去新舊學制度
你要講係唔同既野 OK 的確係唔同

當年十科會考狀元
當九月開學 4-5月開考
明面上只係得一年半多D去準備

而家DSE大約都係差唔多時間開學開考
但係明面上就有兩年半去準備

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-21 11:24 AM 發表

真係要講 就會扯到去新舊學制度
你要講係唔同既野 OK 的確係唔同

當年十科會考狀元
當九月開學 4-5月開考
明面上只係得一年半多D去準備

而家DSE大約都係差唔多時間開學開考
但係明面上就有兩年半去準備
最明顯分別係課程深淺度

學校之光

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]