• 瀏覽: 3,750
  • 回覆: 81
本港今日(20日)新增7宗確診,全屬輸入個案,包括驗出帶有L452R變種病毒、由法國返港的39歲男子;另外,一對來自沙地阿拉伯的13及11歲姐弟亦證實初步確診,姐姐亦證實涉L452R變種病毒。據了解,他們是沙地阿拉伯駐港領事子女,獲豁免檢疫,可居家隔離。港府晚上將3人於本港逗留的住所圍封檢測。
食物及衞生局晚上公布強制檢測名單,當中可見法國返港39歲男子離港前,曾先後到訪本港多間高級餐廳,包括位於半島酒店嘉麟樓、置地文華東方酒店的日本餐廳「志魂」及金鐘奕居「Salisterra」;名單揭發沙地阿拉伯姐弟或未遵從居家隔離要求,到港翌日已先後到訪山頂廣場、東薈城及東涌纜車站,值得注意是,姐姐當時已發燒。
上述處所及餐廳獲納入強檢範圍,須於本周五(23日)或之前接受檢測,倘於本月18日至20日期間已進行檢測,則可獲豁免。

林鄭:外防輸入已做到滴水不漏甚至有人覺得製造麻煩 - 2021年1月1日

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/653084/強制檢測-沙地領事子女免檢疫訪港證染疫-行蹤曝光曾訪東薈城

熱賣及精選
上次跳老母群組都係有錢人走甩
今次
都係
特權
係香港都係比較有效傳播的
各位自保

引用:
原帖由 cb600 於 2021-7-21 10:25 AM 發表

本港今日(20日)新增7宗確診,全屬輸入個案,包括驗出帶有L452R變種病毒、由法國返港的39歲男子;另外,一對來自沙地阿拉伯的13及11歲姐弟亦證實初步確診,姐姐亦證實涉L452R變種病毒。據了解,他們是沙地阿拉伯駐港領事子女,獲豁免檢疫,可居家隔離。港府晚上將3人於本港逗留的住所圍封檢測。
食物及衞生局晚上公布強制檢測名單,當中可見法國返港39歲男子離港前,曾先後到訪本港多間高級餐廳,包括位 ...
咪係囉,啲仆街打壓啲小市民就叻,對住啲睪官權貴咪又係狗咁.Anyway,啲仆街咁驚啲後生真係因為啲後生走去打爛啲野阻咗交通咁簡單??心知肚明啦

通關睇黎又要重新計, 真係要多L謝陳肇始

又係機場把關不力, 炒柒笑恥啦.

呢D又係黃色領事。
足佢地啦。

中國是有缺點,而且是很大的缺點,這樣缺點,一言以蔽之,就是缺乏民主.中國人民非常需要民主,…………
    “中國的缺點就是缺乏民主,應在所有領域貫徹民主”
    ──1944年6月12日毛澤東答中外記者團
引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-7-21 10:36 AM 發表

咪係囉,啲仆街打壓啲小市民就叻,對住啲睪官權貴咪又係狗咁.Anyway,啲仆街咁驚啲後生真係因為啲後生走去打爛啲野阻咗交通咁簡單??心知肚明啦
犯法就犯法, 我唔支持林鄭, 但我點都會支持警察, 打曱甴

引用:
原帖由 cb600 於 2021-7-21 10:43 AM 發表

犯法就犯法, 我唔支持林鄭, 但我點都會支持警察, 打曱甴
咪係囉,啲仆街成日搞能搞震,破壞法治,藉口人地犯法就可以亂9打人??家陣啲白衫仆街就判咗罪成,當日啲差佬又驚到走既,犯法又唔敢打呀???So funny喎

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2021-7-21 10:34 AM 發表

上次跳老母群組都係有錢人走甩
今次
都係
特權
係香港都係比較有效傳播的
各位自保
2,3,4,5波都係呢啲洋人和假洋人攪出嚟。

林鄭跪拜權貴的心態依然沒變,特權比人命重要

引用:
原帖由 cb600 於 2021-7-21 10:25 發表

食物及衞生局晚上公布強制檢測名單,當中可見法國返港39歲男子離港前,曾先後到訪本港多間高級餐廳,包括位 ...
促請政府取消豁免檢疫,不可居家隔離。
領使唔係大南晒, 人命才是最大

變種是針對打針動物而來 

西人有可口可乐,佢有可防可控
塵笑恥真心廢到無倫,同呆灣果個講野依依俄俄的塵時鐘同一等級。

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-7-21 11:03 AM 發表

咪係囉,啲仆街成日搞能搞震,破壞法治,藉口人地犯法就可以亂9打人??家陣啲白衫仆街就判咗罪成,當日啲差佬又驚到走既,犯法又唔敢打呀???So funny喎
幾百人打交,兩個警察24粒子彈在現場可以做到啲乜呢?

由2020年開始防疫到而家都有一年半時間
都係仲有甩漏,真係無野好講

與你素未謀面 反而令我傷心慾絕 完全接受唔到
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]