• 瀏覽: 62,473
  • 回覆: 857
  • 追帖: 3
+79
引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2021-7-22 09:20 AM 發表

都係個句,唔能夠以結果去計算得失。其他方案是否可行成功根本就唔知道。

河南向來都有洪水問題,大陸做咗啲咩?氣象局一早6次預警都冇疏散人民,搞咩?唔停工停課?

唔通共產黨今次又做得好?
香港黑雨,有沒停課? 氣象臺預警,香港咪照樣出街。
然後突然一日落左一個月雨量。如果天文臺知道,你估大陸政府做唔做野?
天文臺都唔知道咁大鑊喔。
你覺得中共做得唔好?
天文臺祇不過講,喂,小心! 呢幾日會有好大雨啊,講左六次。
你政府會點啊? 政府話,我鬼知落到咁程度咩!
天文臺一樣架,我睇數據,對住舊雲,我估佢都會落大雨,但我鬼知佢落咁大啊!

所以怨預警? 無得怨。洪水有得怨,因為洪水有指標,過河堤會浸幾多人,係有先例有分析模型。 所以如果係洪水預警6次,大陸一早就安排好曬。
今次落雨預警6次,咁點啫。

但你點解唔對比救災呢?

德國落雨變水災,有無人講過德國政府點解唔預警,點解唔計畫? 無。因為落雨無得預啊嘛。大家無怪過佢。
出左事,講救災啊嘛!

你點解唔講中共救災不力?

引用:
原帖由 sypang 於 2021-7-22 05:33 AM 發表
天災人禍全世界都有,人民是無辜的,政府有冇失職我不知道。假如這樣千年一遇的水災發生在香港,你們認為可以倖免嗎?香港人成熟啲,不要逢中必反,幸災樂禍,這樣只會反映自己的低素質,攞塊鏡照下自己個樣先。
講得好🤣笑鳩德國比利時啲賤種死全族😬😬

引用:
原帖由 香港之死 於 2021-7-22 08:30 AM 發表
前幾日德國美國水浸死人國內噴子瘋狂嘲笑, 點知回力瞟甘快就中返自己, 天道輪回報應不爽 
恭祝日日翠翠綠綠

引用:
原帖由 borofans 於 2021-7-22 09:41 AM 發表

講得好🤣笑鳩德國比利時啲賤種死全族😬😬
查實無咩人笑德國同比利時喔。

大陸一樣,人地笑係笑大陸自己班奶西派。
當年吹到德國係山東起下水道,起到識飛。 等好多人真係信德國人好識整工程。

今日睇到。咩普通人一個。 咁普通人又點啫,人地又無做錯事。

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-7-22 09:44 AM 發表

查實無咩人笑德國同比利時喔。

大陸一樣,人地笑係笑大陸自己班奶西派。
當年吹到德國係山東起下水道,起到識飛。 等好多人真係信德國人好識整工程。

今日睇到。咩普通人一個。 咁普通人又點啫,人地又無做錯事。
用德國降雨量雨量+破壞力, 同鄭州降雨量破壞力黎比較下都唔得架
假西唔開心就話笑9德國

條德國默大媽接班人去探災區就真係比人影到佢笑lor

多難興… 相信黨

對中國有信心,天災會有人民子弟兵營救。
若發生在美國,只會行行企企後炸咗層樓收隊,無人救出,全體死亡。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-7-22 09:55 AM 發表

用德國降雨量雨量+破壞力, 同鄭州降雨量破壞力黎比較下都唔得架
假西唔開心就話笑9德國

條德國默大媽接班人去探災區就真係比人影到佢笑lor
其實都唔應該對比雨量同破壞力。因為好簡單,大家生活地區唔同。 人地歐洲幾時有落個咁大雨。
當然佢個種程度如果放係香港,當然係小小野啫。咁細場雨。
但人地無試過,當然市政工程就無防備。

大陸自己都明。所以係笑班奶西派。德國下水道工程好,係因為德國落雨同洪水規模細。唔係佢勁。
大家都係人,德國一樣普通人一個。只會防止自己認知範圍內個野。超標一樣奶一鑊。

鄭州今次一樣,中原大地,以前聼來聼去都係乾旱多個落雨。 幾時落個咁大?

班奶西就興奮啦。中共預警不力,市政基礎差。

咁如果香港有人話,香港會落雪啊!今年政府準備羽絨服準備派啦。

你信唔信? 信個都廢啦。但真係落呢? 邊有得怨啊。
最俾真系試過喔! 幾百年前明朝!
百年難得一遇咯!
怨得邊個?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 chenflie 於 2021-7-22 10:05 AM 發表

其實都唔應該對比雨量同破壞力。因為好簡單,大家生活地區唔同。 人地歐洲幾時有落個咁大雨。
當然佢個種程度如果放係香港,當然係小小野啫。咁細場雨。
但人地無試過,當然市政工程就無防備。

大陸自己都明。所以係笑班奶西派。德國下水道工程好,係因為德國落雨同洪水規模細。唔係佢勁。
大家都係人,德國一樣普通人一個。只會防止自己認知範圍內個野。超標一樣奶一鑊。

鄭州今次一樣,中原大地 ...
冇比較又點衡量到破壞力呢

e.g. 泰臣話勁, 梅偉達又話勁d.........咁打一下黎比最正常

人地歐洲幾時有落個咁大雨。<===鄭洲成日落200mm??
香港黑雨都係70mm

笑人地嗰時有冇諗過自己都有呢一日。幸災樂禍吾會好過,倒如關心一下所有受天災既人

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-7-22 10:10 AM 發表

冇比較又點衡量到破壞力呢

e.g. 泰臣話勁, 梅偉達又話勁d.........咁打一下黎比最正常
都得,不過用災難來對比,有d唔道德啫。

實情邊個政府d錢都唔係白來。無人會預見幾百年都唔會發生個野。因為呢種預計,係要俾錢做。
咁泰臣幾時會同你打返場? 你一定唔會準備啦,都知道幾乎可能性為零。
但如果真系無厘頭到,突然講你聼,三日后,泰臣同你打,你可以有一晚準備自己,操fit佢。

大佬,點準備啊?

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-7-22 10:16 AM 發表

都得,不過用災難來對比,有d唔道德啫。

實情邊個政府d錢都唔係白來。無人會遇見幾百年都唔會發生個野。因為呢種預計,係要俾錢做。
咁泰臣幾時會同你打返場? 你一定唔會準備啦,都知道幾乎可能性為零。
但如果真系無厘頭到,突然講你聼,三日后,泰臣同你打,你可以有一晚準備自己,操fit佢。

大佬,點準備啊?
災難同災難比都叫唔道德??
d 311咪又係同d咩神戶大地震/南亞海嘯黎比

係咪從來冇人咁比先

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-7-22 12:55 AM 發表

肉身被困鬼國,呢12隻鬼國畜生早死早投胎早日輪迴,未嘗唔係一種解脫
曱甴畜牲快啲去美國啦 美國黑人都歧視你哋

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-7-22 10:17 AM 發表

災難同災難比都叫唔道德??
d 311咪又係同d咩神戶大地震/南亞海嘯黎比

係咪從來冇人咁比先
咁係佢地啫。人最好唔比較災難邊個大。
要比較個應該係救災。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]