• 瀏覽: 8,243
  • 回覆: 14
大公文匯全媒體報道:東京奧運會本周五(23日)就將開幕,惟當地疫情持續,多名運動員及工作人員紛紛染疫,至今與奧運有關的個案總數已經達至71宗。東京奧組委首席執行官武藤敏郎今日在記者會上表示,不排除最後一刻因疫情取消奧運的可能性。

武藤敏郎表示,他將會密切關注感染人數,並在必要時與組織者進行討論:「我們無法預測病例的數量會怎樣進展,因此已經同意,根據疫情形勢,將再次召開五方會談。目前確診人數可能增加或減少,所以我們會考慮出現狀況時應該怎樣做。」

未開幕就已經不斷有參與奧運的人士感染美國肺炎病毒, 這個東京奧運會隨時演變成變種美國肺炎病毒嘉年華會, 參與的運動員感染病毒之後, 就帶回所屬國家大規模散播開去, 真係... 最快, 最高, 最強, 最團結一鑊熟的病毒奧運會啊...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202107/20/AP60f6e9a4e4b08d3407cedb59.html

根本就唔需要報,但凡係講唔排除嗰啲,每次都係完全排除冇呢個可能性

日本仔咁死撐,對運動員好唔公平,參賽會染疫,唔參賽又睇白金牌得而復失,呢次奧運,唯一對中國有利,自身防疫好,打咗針有咗抵抗力,競爭對手少而狀態不佳,如果舉行而不中途取消,中國金牌一定大豐收。

世界大多數國家元首都不來日本觀看奧運開幕禮..........!!
運動員進場的熱鬧氣氛會變成尷尬場面....!!

早點取消......反會給日本專心處理疫情........可惜日本老人家是不會聽.....!!

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-7-21 02:23 AM 發表
未入就射派報紙?唔係掛?當初就咪搞啦,一係跟足大陸果套囉,但日本人咁多人唔信你地點都學唔到大陸果套……個總理成日換,唔係被揭發貪污就以權謀私…
太多國家沒有派運動員.........你搞條毛咩...........!!
極端舉個例子你就明白..........例如...三個人參賽.........不就個個都有獎......這樣會損害奧運國際形象......!!

現在要看有沒有足夠的運動員參加...........同時要看是否足夠數量的國家參賽..........!!
應該是預先知道很多國家及運動員退賽........所以主辦方都慌了心神..........!!

根本早就應終止, 這個集會根本就係機會讓更強變種病毒被孕化出來, 及讓變種加快毒流世界

日本大熱金牌嘅選手都唔住入奧運村。其他人就自求多福吧。

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-7-21 03:19 AM 發表
世界大多數國家元首都不來日本觀看奧運開幕禮..........!!
運動員進場的熱鬧氣氛會變成尷尬場面....!!

早點取消......反會給日本專心處理疫情........可惜日本老人家是不會聽.....!!
唔好俾佢停,我想見到歷史記錄一場最失敗既奧運係日本發生。

大L鑊.

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2021-7-21 08:16 發表

唔好俾佢停,我想見到歷史記錄一場最失敗既奧運係日本發生。
以前都試過一次,好似係是因為打仗停了奧運。

引用:
原帖由 reader610 於 2021-7-21 01:14 PM 發表

日本衰完一次再衰一次

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-7-21 07:11 AM 發表
根本早就應終止, 這個集會根本就係機會讓更強變種病毒被孕化出來, 及讓變種加快毒流世界
講俾大家知點解唔除消得

今次東京奧運係歷屆最貴
但同時係最窮酸奧運

奬牌用回收廢棄金屬做
因為大部份設施都係回收翻新
床都用紙做

明顯錢就花咗去貪污落晒官商勾結到

引用:
原帖由 reader610 於 2021-7-21 01:14 PM 發表

日本有4次想舉辦奧運,第一次是想爭取1928年的主辦權,卻遇上1923年的關東大地震;第二次成功爭取到主辦1940年的東京奧運,卻因為日本侵華,被取消主辦權。隨後,1964年日本終於拿到奧運主辦權,雖然順利舉行,但碰上內閣總理大臣岸信介在安保換約後,引起的日本學運大暴動。2020東京奧運在即,日本卻又遇上新冠肺炎疫情。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]