• 瀏覽: 8,525
  • 回覆: 90
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 01:24 PM 發表

美國預警機聲稱可以二百公里外發現 敵方隱身機。
現時普遍相信中國新一代預警機比美方更先進。
依家係美國過黎聊交打, 預警機點勁都唔夠岸機雷達陣甘堅啦

比如打台灣,大陸沿海地區幾百幾千個大功率相陣雷達,干擾器係甘照去台灣/美軍支援方向, 美國飛機連自己去左邊都唔知呀!

引用:
原帖由 oyear 於 2021-7-22 02:45 PM 發表

依家係美國過黎聊交打, 預警機點勁都唔夠岸機雷達陣甘堅啦

比如打台灣,大陸沿海地區幾百幾千個大功率相陣雷達,干擾器係甘照去台灣/美軍支援方向, 美國飛機連自己去左邊都唔知呀!
陸基雷達最大問題是不能移動,敵方隱身機不會冒險進入偵察範圍,而台海距大陸約200KM,台灣東部距離大陸約400KM,超出陸機雷達預警範圍,而且陸基雷達不能偵察低飛戰機,F-22仍然有機會在台灣東部出沒,或者低飛避開陸基雷達,並且威脅台灣上空或台海的中國戰機,屆時中國預警機就大派用場。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 02:57 PM 發表

陸基雷達最大問題是不能移動,敵方隱身機不會冒險進入偵察範圍,而台海距大陸約200KM,台灣東部距離大陸約400KM,超出陸機雷達預警範圍,而且陸基雷達不能偵察低飛戰機,F-22仍然有機會在台灣東部出沒,或者低飛避開陸基雷達,並且威脅台灣上空或台海的中國戰機,屆時中國預警機就大派用場。
你呢分析也太專業了

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 02:57 PM 發表

所以知點解大陸唔同,美國甘頭痕。 大陸海岸線長台灣好多倍,基本上已經cover晒台灣海峽。

然後靠東, 依家有航母去增強陸機雷達既方向做增強站。 再外聯預警機。 仲有大陸係美俄,尤其係亞太南中國海地區最多衛星既地方。

中國干擾台灣或遠來中國既美軍飛機係多方位,功率都係壓倒性,仲有方位係立體性。 唔係點解依家日本d飛機呢兩年要後徹。

我唯一覺得中國依家只有最怕美國核潛艇。
佢黎左大陸揾唔到美核潛出黎,係致命性。

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 09:27 PM 發表

咁樣都係唔多啱數
B2/21靜雞雞過黎炸咗中國重要目標
之後就算放棄B2/21
似乎都係中國蝕喎
中國導彈喫素的,隨時反擊美國任何目標。

引用:
原帖由 oyear 於 2021-7-22 03:15 PM 發表

所以知點解大陸唔同,美國甘頭痕。 大陸海岸線長台灣好多倍,基本上已經cover晒台灣海峽。

然後靠東, 依家有航母去增強陸機雷達既方向做增強站。 再外聯預警機。 仲有大陸係美俄,尤其係亞太南中國海地區最多衛星既地方。

中國干擾台灣或遠來中國既美軍飛機係多方位,功率都係壓倒性,仲有方位係立體性。 唔係點解依家日本d飛機呢兩年要後徹。

我唯一覺得中國依家只有最怕美國核 ...
美國潛艇的確有好大威脅,不過一旦發動攻擊,就會暴露位置,如用長程亞音速巡弋彈(1000KM射程,末短才超音速),對中國無任何威脅,因為亞音速導彈十分容易攔截,而用短程超音速導彈,威脅雖然大,但在中國反潛導彈反擊下也必死無疑,美國捨得用潛艇為台灣犠性? 我認為不會。

老尾幾時咁拆墮,用成副身家去凶老解!

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 03:26 PM 發表

美國潛艇的確有好大威脅,不過一旦發動攻擊,就會暴露位置,如用長程亞音速巡弋彈(1000KM射程,末短才超音速),對中國無任何威脅,因為亞音速導彈十分容易攔截,而用短程超音速導彈,威脅雖然大,但在中國反潛導彈反擊下也必死無疑,美國捨得用潛艇為台灣犠性? 我認為不會。
佢只打中國航母都夠死啦
就算還拖真係打沉到佢

航母幾多家當, 中國航母無美核航母甘多值錢野同四五千人, 都有十幾廿架戰機, 上千個軍官飛官啦。

我認為解放軍打台灣,依家唯一最怕既係水底潛艇。 掃唔到點圍死台灣呢?

引用:
原帖由 oyear 於 2021-7-22 03:33 PM 發表

佢只打中國航母都夠死啦
就算還拖真係打沉到佢

航母幾多家當, 中國航母無美核航母甘多值錢野同四五千人, 都有十幾廿架戰機, 上千個軍官飛官啦。

我認為解放軍打台灣,依家唯一最怕既係水底潛艇。 掃唔到點圍死台灣呢?
所以我認為中國不會出航母和兩棲攻擊艦打台灣,打台灣應該用以下手段:

1. 定位火箭帶雲爆彈和鑽地彈,消滅台灣所有軍事目標。
2. 東風21消滅所有台灣海軍和反美日水面艦介入
3. 空軍掩護下,驅逐艦掃蕩台灣四周美日台潛艇,
4. 轟炸台灣所有民用發電廠,通訊設施
5. 無人機日夜攻擊所有台灣運輸交通例如車輛,港口、船隻,台灣將完全陷入癱瘓狀態,發展至此,台灣應該投降了。
6. 若不投降,無電無水無糧也守不到兩個月,基於人道理由,中國此時會派遣解放軍用直20空降台灣,逐鎮逐市解放台灣

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 03:45 PM 發表

所以我認為中國不會出航母和兩棲攻擊艦打台灣,打台灣應該用以下手段:

5. 無人機日夜攻擊所有台灣運輸交通例如車輛,港口、船隻,台灣將完全陷入癱瘓狀態,發展至此,台灣應該投降了。
6.  ...
其實我認為第一波火箭彈雨攻擊後,民進黨政府應該會逃走,留下的國軍為保性命也應該會無條件投降。

其餘2-6項應該不會發生

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 03:45 PM 發表

6.  ...
若果不明現代空軍戰略,可參考美軍出兵南斯拉夫之戰,單用空軍已搞掂,南斯拉夫迅速投降,何況中國用定位火箭彈己可 搞定大部份呆灣軍民目標,比起當年南斯拉夫之戰更經濟。

又話隱形,咁到拍得到,美狗國又呃人話識隱形

引用:

F22 部署關島,腳短來不到台灣海峽,如果帶加油機及預警機就國王的新衣,人人睇見,纖毫畢現。 作用只是保護關島,不是為空心菜幫拖。 而且,盲擒身嬌肉貴,好難部署琉球,分分鐘受老八導彈威脅。

引用:
原帖由 Visita 於 2021-7-22 05:30 PM 發表

F22 部署關島,腳短來不到台灣海峽,如果帶加油機及預警機就國王的新衣,人人睇見,纖毫畢現。 作用只是保護關島,不是為空心菜幫拖。 而且,盲擒身嬌肉貴,好難部署琉球,分分鐘受老八導彈威脅。
美國有隱身加油機的,雖然f-22來台的機會甚微,但始終有可能

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 06:17 PM 發表

美國有隱身加油機的,雖然f-22來台的機會甚微,但始終有可能
冇記錯F22只受硬油管加油
無人加油機 軟油管係海軍F18用

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]