• 瀏覽: 8,538
  • 回覆: 90
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 09:27 PM 發表

咁樣都係唔多啱數
B2/21靜雞雞過黎炸咗中國重要目標
之後就算放棄B2/21
似乎都係中國蝕喎
你喺空中真係分倒?

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 09:33 PM 發表

你喺空中真係分倒?

我唔係好明你意思
我想講美國過嚟炸中國目標
中國發現唔到
你打擊美國後勤有乜用
佢最多炸完你就唔要嗰啲轟炸機

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 09:39 PM 發表

我唔係好明你意思
我想講美國過嚟炸中國目標
中國發現唔到
你打擊美國後勤有乜用
佢最多炸完你就唔要嗰啲轟炸機
重要目標會坐定定等比人炸?
再強嘅隠身機,開彈倉就會現形,F117就係咁比 sa2 擊落
更重要係,花你時間/內油 「搵」目標
B2/B21 嘅目標係乜?就係東風導彈車, 造多架真車好貴好難?
我打晒你關島流球啲 加油機,b2就有入冇出
用b2做神風,我只有講個豪字,之後就係笑到肚痛

美國有冇其他方法?當然有,最簡單就係發展中導同HGV

你覺得蝕 只因你仲認為 中美仲係廿年前嘅中美
而且 武器係矛盾對抗,只睇邊個行多一步

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2021-7-21 09:24 PM 發表

F16也是洛馬的,美國空軍原本要買1700架F35A,現在只買一千架,其餘可能改買F16C Block 70, F15EX, 甚至F18E/F。

隱形機對三代/二代機有優勢,但面對敵方隱形機,AESA雷達和裝備光電/被動探測系統的防空系統就冇優勢,所以美國空軍寧願多買可攜帶長程導彈的三代機進行距外攻擊,性價比較好。
依家都未有一套 見得人 嘅 隱形機 對抗隱形機  方案

暫時最大可能 就係老死不相往來,你有你打我嘅 非隠身目標,反之亦然
我開殲20 打你完你兩三架 F15/F16 返去休息唔好? 機司 咁唔值錢?
結果就係冇一架 非隱形戰機 夠膽起飛
唔起飛價值就係零,幾平都冇用

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 10:51 PM 發表

重要目標會坐定定等比人炸?
再強嘅隠身機,開彈倉就會現形,F117就係咁比 sa2 擊落
更重要係,花你時間/內油 「搵」目標
B2/B21 嘅目標係乜?就係東風導彈車, 造多架真車好貴好難?
我打晒你關島流球啲 加油機,b2就有入冇出
用b2做神風,我只有講個豪字,之後就係笑到肚痛

美國有冇其他方法?當然有,最簡單就係發展中導同HGV

你覺得蝕 只因你仲認為 中美仲係廿年前嘅中美
...
一架B2成21億美金,點計都係美國蝕硬,中國武器邊有可能咁貴?而且能有幾次可以咁消耗法去攻擊呢?莫非係帶核武想同歸於盡?咁用核子潛艇都夠做啦。

引用:
原帖由 剛峰 於 2021-7-21 07:12 AM 發表
關島離中國2500公里,F22作戰半桱850公里,又上唔倒艦,駐關島睇門囗?
有胸中加油,不過飛一轉要維修半個月

引用:
原帖由 大林林 於 2021-7-22 01:12 AM 發表

有胸中加油,不過飛一轉要維修半個月
點解會維修半個月啊

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-7-21 12:00 PM 發表

用加油機又點睇?
用加油機好危險,仲有加油機要跟住。
來往關島要加幾千,完全無效率。

明明有轟炸機,甘要F22黎做咩?
狗鬥咩

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-21 08:55 PM 發表

有隱身機邊個會咁傻想要非隱身機
洛馬產能不足先會比波音偷雞
再多bug都好,交付1000架就收1000架嘅錢
BuDget係咁多,買左F35,F15想賣?1蚊架就得
穩身機係用黎扣門口, 無預警比敵對國,先可以打爛佢門口d 防空雷達同導彈陣地。

同戰機就甘打空戰? 無預警機就贏硬, 對大陸甘多各類型防空雷達,埋黎空戰找死咩

引用:
原帖由 oyear 於 2021-7-22 08:30 AM 發表

穩身機係用黎扣門口, 無預警比敵對國,先可以打爛佢門口d 防空雷達同導彈陣地。

同戰機就甘打空戰? 無預警機就贏硬, 對大陸甘多各類型防空雷達,埋黎空戰找死咩
現代防空武器都係機動部署,靠遠程雷達 投供預警,防空導彈個雷達最後關頭先開,一開即打
老解就用呢招 打左幾架 u2 落泥,幾十年前嘅事

喺呢個情況下,空軍打擊防空武器 嘅能力係好有限,預警雷達開一陣就走,火控雷達又唔開,所有反雷達導彈都癈晒,只有低空目視搜索
依家好啲,有合成孔雷達

真實戰例,北約  空襲科索沃兩個月夠晒轟天動地,戰果就只係幾十部軍車.....,反而有架117比人打左落泥,邊個傷啲!?

防空導彈 比人一野打爆晒,只會發生喺中東呢啲 2戰水平.....都冇嘅地方

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-7-22 10:47 AM 發表

現代防空武器都係機動部署,靠遠程雷達 投供預警,防空導彈個雷達最後關頭先開,一開即打
老解就用呢招 打左幾架 u2 落泥,幾十年前嘅事

喺呢個情況下,空軍打擊防空武器 嘅能力係好有限,預警雷達開一陣就走,火控雷達又唔開,所有反雷達導彈都癈晒,只有低空目視搜索
依家好啲,有合成孔雷達

真實戰例,北約  空襲科索沃兩個月夠晒轟天動地,戰果就只係幾十部軍車.....,反而有架117比人打左落泥,邊 ...
當有一日美國將F22放日本先講啦
穩形戰機有戰危哥陣,同航母一齊聞風而逃啦

中國二百年前比列強蝦係因為冷兵器對火器武器
依家大家甘上下,就算你航母勁d, 都係機場咋。
同中國打? 中國係陸基機場呀, 十隻航母黎晒都係送死,甘簡單既道理仲駛咩拗?

你話同伊拉克打? 伊拉克戰事,伊拉克d戰機仲係老式戰貓。 防空系統六七十年代。 又等同無海軍。 全部軍事武器都係 越戰時代既陸軍思想,仲要係平原。

無空軍無防空陸地武器又落後幾十年,航母先有用

引用:
原帖由 電梯平平草稿 於 2021-7-22 08:13 AM 發表

點解會維修半個月啊
忘記了,好似層隱形塗層飛完就甩,要翻起再噴一次,家下層油成日被拍到甩皮,可能已驗經放棄

現時任何隱身機都無法避開現時反隱身雷達,五代機比起四代機的分別是被登現的距離較短而矣。

引用:
原帖由 大林林 於 2021-7-22 12:33 PM 發表

忘記了,好似層隱形塗層飛完就甩,要翻起再噴一次,家下層油成日被拍到甩皮,可能已驗經放棄
原嚟系咁啊

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 12:41 PM 發表
現時任何隱身機都無法避開現時反隱身雷達,五代機比起四代機的分別是被登現的距離較短而矣。
之不過依家嘅雷達系統也系越嚟越先進了,隱身嘅作用也越嚟越小了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]