• 瀏覽: 27,871
  • 回覆: 115
  • 追帖: 1
+2
2021年DSE中學文憑試明日(21日)放榜,考試及評核局今日(20日)下午舉行記者會,公布整體考生表現。由2012年首屆DSE起,九屆累計有80人成為狀元

2021年DSE中學文憑試明日(21日)放榜,考試及評核局今日(20日)下午舉行記者會,公布整體考生表現。由2012年首屆DSE起,九屆累計有80人成為狀元,今屆又會有多少考生「登科」?因疫情影響,今屆的中文及英文科口試均取消,歷史科試卷部分內容與聯校模擬試卷相似引起關注。

八間資助大學約有1.3萬個資助學士學位,供應屆考生透過大學聯JUPAS報讀,考評局公布,今年有17,733人考獲升讀本地學位課程資格(中英數及通識再加一科選修科依次獲33222級),即有約4,000人雖然有資格升八大,但卻因學額不足而無緣躋身大學。

原來咁就一年,明明都冇番過學都要頂硬上考都仲考得咁好
唔知佢地會讀咩大學呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/652685/

恭喜恭喜
亦期望佢地大部份能留下來喺香港繼續升學, 為香港出一分力, 加油

我估除了將來想在香港行醫要入醫科,狀元通常都會出國去更好的大學留學。

差不多三個DSE考生競爭2個大學學位

整體教育質素下降,這些所謂狀元,是以前的F7畢業吧,今年1.4人爭一個學位,很快0.9爭一個

引用:
原帖由 man78912 於 2021-7-20 03:58 PM 發表
整體教育質素下降,這些所謂狀元,是以前的F7畢業吧,今年1.4人爭一個學位,很快0.9爭一個了
大學學位太多

香港都係讀醫可以搵錢
暫時都仲係
以後唔知

愈考愈淺
過多5年左右應該會同國際考試(如IB)睇齊
因為已經得番唔夠5萬人

而學店就愈來愈多

考試係拉curve的,就係全部係垃圾,總要有人得A的,唔通全部E

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-7-20 04:12 PM 發表
愈考愈淺
因為已經得番唔夠5萬人

而學店就愈來愈多
IB香港二千多人應孝已經有一百多個狀完,但係DSE幾萬人應考先得七個狀元,完全唔成比例。都係香港學生,一係DSE太深,否則就係IB太淺。

唔知有幾多個當日有手拖手五大素球呢?

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-7-20 04:17 PM 發表

IB香港二千多人應孝已經有一百多個狀完,但係DSE幾萬人應考先得七個狀元,完全唔成比例。都係香港學生,一係DSE太深,否則就係IB太淺。
香港一向係深過歐美

狀元勁

引用:
原帖由 man78912 於 2021-7-20 03:58 PM 發表
整體教育質素下降,這些所謂狀元,是以前的F7畢業吧,今年1.4人爭一個學位,很快0.9爭一個了
最勁嗰啲學生依然係好勁
但DSE未必能sort out佢地
因為DSE水平只比中學會考深少少
將課程讀識哂嘅學生為數不少
所以而家嘅DSE狀元
可能只係中上水平但答題最小心
而唔係學業能力最勁
有時係要課程深到大部分學生都讀唔掂
如以前嘅A level
先至揀得出邊一批學生係最勁

我家姐有個同學80年代會考六條A
暫取生入醫學院讀到幾乎畢唔到業
我同班有個同學會考都係六條A
但A level考4條A
入到港大醫學院就全班第二名畢業
A level至能將會考6789條A嗰班精英 
再選出當中精英中嘅精英

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-7-20 04:12 PM 發表
愈考愈淺
因為已經得番唔夠5萬人

而學店就愈來愈多
拉curve的,
唔會愈考愈淺,
以前80分入大學,
而家60分入大學。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]