• 瀏覽: 8,296
  • 回覆: 44
+2
突然唸緊 , 點解美國點解咁多運動員有哮喘/抑鬱 ...
.
哮喘 ... 氣管擴張藥物 ;
抑鬱 ... 興奮劑 ...
.
肌肉力量係大部份運動既決勝關鍵 , 而當中血液含氧量就會係重點 ...
至於興奮劑 , 我唸唔駛解釋拉 !!! ^.^
.
事後聲明 , 我只係列出疾病同所需藥物 , 不過我唸一定同成積唔會有關
雖然好多金牌選手都有服用呢 D藥物 ...
.
果 D係病人麻 , 病人係要食藥拉 , 你歧視病人呀???!!! 咩話 ,
你地話你地都可以食藥先叫公平???!!! 你地無病 , 無病食藥就叫作弊羅
好無???!!!
.
嗯 ... 好強大的邏輯閉環 !!! ^.^"

好強大既"哮喘病少女"

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-7-20 08:05 AM 發表
.
.
肌肉力量係大部份運動既決勝關鍵 , 而當中血液含氧量就會係重點 ...
.
事後聲明 , 我只係列出疾病同所需藥物 , 不過我唸一定同成積唔會有關
.
果 ...
或者跟美國德特里克堡實驗室在泄漏病毒有關
http://m.news.cctv.com/2021/06/0 ... 0YoO1pB210608.shtml

樓主,其實呢個唔算新聞,美國運動員好多有病要食藥,有E生紙,就可以免藥檢

俄國運動員就老實得多,週不時被人捉到用禁藥

運動員使用藥物已是公開秘密,現在玩的是怎樣驗不出來,或使用合法的藥物,所以現在是沒有真正的體育公平較量,只不過是科學較量

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-7-20 08:05 發表
.
.
.
.
果 ...
香港與發達地區都會哮喘偏多。據說因為幼年時過于保護,缺乏抗體所致。

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-7-20 08:05 發表
.
.
.
.
果 ...
澳洲佬都係!
最折墮嘅係老屈孫楊,
但佢地嘅泳界運動員係出晒名用禁藥。

仲有嘅係,唔列入禁藥嘅藥,只要有效,運動員就當維他命咁食;
就算係禁藥,只要唔過份量,都會用都盡。

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-7-20 08:05 AM 發表
.
.
.
.
果 ...
美國運動員都按程序正義合法地服用藥品。那這些程序是誰制定的?乎合程序正義便是真正的正義嗎?

就如爆眼女事發后對警方的一切法律抗衡在高人指點下也乎合程序正義,但結果是正義的嗎?

回過到來說美國服藥運動員,誰再敢質疑其合理性,人家反過頭來還會批評你歧視傷患人士損害人權呢。

藥檢規則由美西方把持,這些運動會玩玩就好

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-7-20 11:29 AM 發表
運動員使用藥物已是公開秘密,現在玩的是怎樣驗不出來,或使用合法的藥物,所以現在是沒有真正的體育公平較量,只不過是科學較量
其實小弟好幾年前 , 睇過一套講禁藥既紀錄片 ,
要制作一種新禁藥係你估唔到咁容易 !!!

首先 , 要驗有無服用禁藥 , 係要驗禁藥機構之前
己經有果種禁藥既樣本先會驗到 ...
但係開發一種新既禁藥 , 其實只要有個中學實驗室
以為正常渠道可以買到既成藥/化學品 ,
就可以做到 , 而且每次程序都一樣 , 只要物料唔到
就可以整出N種禁藥 !!!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-7-20 01:01 PM 發表

香港與發達地區都會哮喘偏多。據說因為幼年時過于保護,缺乏抗體所致。
但美國運動員 , 尤其金牌運動員患病既比例都太多拉掛 ...

而且你要明白一點 , 無論你有無病都好 , 用果 D藥係肯定 ,
係肯定 , 提升到佢既運動狀態架 !!!

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-7-20 19:47 發表

但美國運動員 , 尤其金牌運動員患病既比例都太多拉掛 ...

而且你要明白一點 , 無論你有無病都好 , 用果 D藥係肯定 ,
係肯定 , 提升到佢既運動狀態架 !!!
應該是正常的。金牌運動員付出的努力是非常非常的吃苦。
就是乒乓球那樣輕鬆的金牌選手也是周身傷患。可能我們的運動員早已接受這些苦楚,所以不願說出來。但美國人疴屎唔出都會嘈餐飽。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-7-20 02:20 PM 發表

澳洲佬都係!
最折墮嘅係老屈孫楊,
但佢地嘅泳界運動員係出晒名用禁藥。

仲有嘅係,唔列入禁藥嘅藥,只要有效,運動員就當維他命咁食;
就算係禁藥,只要唔過份量,都會用都盡。
其實好多香港人 , 根本完全唔知孫楊單野係咩事 ,
只係人云亦云(不過 , 國內好多人其實都唔清楚) ...

孫楊係打爛左抽左出來既血試管 ... 就無人唸下 ,
既然係抽左出來 , 係孫楊一開始時其實係合作架喎
而係後來發生左一 D事先令佢打爛左血試管 ...

小弟係幾年前有段時間真係幾得閒 ,
所以又睇左一段 , 剖析孫楊事件原由既YOUTUBE片
... 事實上 , 事件前後段孫楊係正常作既 ,
當然唔少家人都在場 , 但同抽血機構係短暫處下 ,
孫楊家人發現抽血機構人員手法非常業餘 ,
佢地覺得有詐 , 所以阻止抽血人員離開
(同時 , 應該有聯絡抽血機構上層) , 但抽血人員要走
孫楊情急之下打爛左血試管 ...

但係抽血人員係咪真係有詐呢???
呢個又未必喎 ... 原來抽血機構既制極之求其 ,
抽血既護士只需求有護士執照 , 甚至唔駛係機構職員
可以係臨時工形式即場加入 ;
其他有見證作用既人員 , 甚至可以話無任何要求 ,
只要抽血機構同意 , 到時頸上掛個 "機溝代表" 既牌
就可以作見證 , 或者其他簡單工作(如登記)

引用:
原帖由 starr 於 2021-7-20 03:25 PM 發表
藥檢規則由美西方把持,這些運動會玩玩就好
其實由項目分項已經唔公平拉。。。

游泳分左90幾項出來!你幻想一下陸地跑100m,分跑步式,競步式,跳步式。。。
你會唔會覺得好搞笑?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]