• 瀏覽: 8,322
  • 回覆: 44
+2
引用:
原帖由 神經箭 於 2021-7-22 03:49 PM 發表

個人覺得發達社會特別多依的嘢,可能惗多咗啩。
窮人一天到晚兩餐都未搞得掂,得閒死唔得閒病。就系有精神病,佢自己唔知,人地亦都唔理。正所謂死咗都冇人知。更加冇人提。冇人提就冇數據。
同意 !!!

大台最近咪有套精分劇既 , 我睇左5集左右就棄劇 ...
因為如果唔係反派(唔係大BOSS)被編劇強行降智 ,
男主應該前5集就丁左 ...

正正係因為呢套劇 , 令我更加覺得如果真係咁多精神病
佢地應該自己就活唔到成年 ... 咁既係咩???
即係E+大多所謂既精神病(除左強制送入精神病果 D) ,
根本就係無病呻吟 !!!

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-7-22 06:13 PM 發表

同意 !!!

補充一下 :

我以前係大學 , 有個讀人類學既同學同我講 ,
係近幾十年之前 , 好多精神病/心理病根本就算係病 ,
因為係當時角度 , 覺得只要唔影響你工作/生活/身體健康既
都唔可以算係病 ... 精神病/心理病爆炸 ,
其實就係基於近代個人主義+消費主義下既產物 ...

佢仲舉左另一個古代唔算病 , 到E+反變係例子 ... 陽萎 !!!
佢話古代係女性依附男性存在 ,
所以只會有女性既性缺憾 , 男性除左真係完全射唔到精 ,
唔係既話 , 根本無 "不完全充血"  "硬度不足" 等所謂疾病  
呢 D女權出現後先成為問題 ...

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-7-22 18:13 發表

同意 !!!

編劇製造精神病普遍化!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-7-22 09:35 PM 發表

編劇製造精神病普遍化!
其實美國精神病濫 , 我覺得係三方既共同作用 ...

社會救助機構  藥廠/醫生  接受津家庭/貼希望多D被關注既所謂患
前者後者小弟之前講過 , 咁差在講埋藥廠/醫生 ,
其中藥廠我唸唔駛點講拉 , 至於醫生 ... 我反而有好多係自以為好人
救病人於火水之中 , 不過前提都係高薪厚職 !!!

我自己就有一個讀心理學既親戚 ... 佢話希望政府普查有心理病人口
再由政府出淺比佢地治療(即係入心理醫袋) ... ^.^"

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-7-23 08:06 發表

其實美國精神病濫 , 我覺得係三方既共同作用 ...

社會救助機構  藥廠/醫生  接受津家庭/貼希望多D被關注既所謂患
前者後者小弟之前講過 , 咁差在講埋藥廠/醫生 ,
其中藥廠我唸唔駛點講拉 , 至於醫生 ... 我反而有好多係自以為好人
救病人於火水之中 , 不過前提都係高薪厚職 !!!

我自己就有一個讀心理學既親戚 ... 佢話希望政府普查有心理病人口
再由政府 ...
愈搞愈複雜。果的叫做人閒生病痛,多做少思量。
人很賤,信不信由你;忙餐飽就乜亊都冇。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-7-23 08:11 AM 發表

愈搞愈複雜。果的叫做人閒生病痛,多做少思量。
人很賤,信不信由你;忙餐飽就乜亊都冇。
同意 ... 有個電影系YOUTUBER--牛叔 講過 , 自卑係閒出來既 !!!當你一日忙過不停 , 有十幾樣野要做 , 咁你仲有無可能唔夠膽同人交談???
梗係唔會拉 , 你仲玩自卑咪做唔到野羅 , 咪比人炒羅 , 咪餓死羅 ...但福利社會就唔會 , 佢自卑都仲可以活得好地地

有病就要食藥,好合理
反正球証足協都係我既人

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-7-20 11:29 AM 發表
運動員使用藥物已是公開秘密,現在玩的是怎樣驗不出來,或使用合法的藥物,所以現在是沒有真正的體育公平較量,只不過是科學較量
點解有啲藥物係*合理使用*
亦係政治既比拼

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2021-7-23 12:14 發表
有病就要食藥,好合理
反正球証足協都係我既人
精神病最佳藥物系“窮困”。

我都想澄清一下 ...

其實我唔係完全反對有精神病 , 好似係基本大腦分泌異常  身體一定程度不自控既 ,
我係同意果 D係真正既 "精神病" ...

要知道 , 真正既 "自閉症" 其實同我地以為既性格孤僻 , 分別係好大 ...
真正既自閉症病患 , 佢地係有種身體不能自控既抽搐 , 係真真正正既神經系統毛病

相反 , 果 D無生理異常  僅以觀察判定既所謂 "精神病" , 我就真係唔係咁認同勒

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2021-7-23 12:15 PM 發表

點解有啲藥物係*合理使用*
亦係政治既比拼
好似聽過西方爆疫得咁勁,係藥廠同政府合作(主要係藥廠向政府施壓)既陰謀論。。。

肯定用合法藥物

引用:
原帖由 nklj1 於 2021-7-23 05:44 PM 發表
肯定用合法藥物
係丫 ... 美國運動員所服用藥物 , 正常情況下都係合法藥物 ,
但係係運動賽場上就唔係 ;
但佢地以患病為由 , 由西方把持既奧委會 "批准" 合法使用
我要再強調多一次 , 果 D藥物係好明顯會加強發揮 ,
就算患左病都一定會 !!!

咁樣要公平??? 咁點解唔比一齊服???
佢無病服藥 , 咁即係作弊羅 ... 完美邏輯閉環再次出現 ^.^"

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-7-23 12:21 PM 發表

精神病最佳藥物系“窮困”。
你睇美版證監會  醫療產品監察機構等等 ,
只要係機構收益其實係來自業界 , 咁其實就同隻眼開隻眼閉無分別

君不見冰島  雷曼係收皮前 , 都係AAA+???

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-7-23 19:50 發表

係丫 ... 美國運動員所服用藥物 , 正常情況下都係合法藥物 ,
但係係運動賽場上就唔係 ;
但佢地以患病為由 , 由西方把持既奧委會 "批准" 合法使用
我要再強調多一次 , 果 D藥物係好明顯會加強發揮 ,
就算患左病都一定會 !!!

咁樣要公平??? 咁點解唔比一齊服???
佢無病服藥 , 咁即係作弊羅 ... 完美邏輯閉環再次出現 ^.^" ...
依的轉空子伎倆,系美國先正玩得出神入化。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]