• 瀏覽: 1,568
  • 回覆: 21

本港無新增新冠病毒確診個案,初步確診少於十宗,包括一宗涉及變種病毒的輸入個案,患者曾居住在上環一座大廈,當局晚上圍封強制檢測。

晚上七時半,警員以流動拉閘圍封上環士丹頓街72號尚賢居。住戶須在凌晨零時前完成檢測。行動預料明早約七時完成。

一名住在這座大廈的27歲男子,本月四日前往美國,昨日返港,在機場檢測呈初步陽性,帶有L452R變異病毒株。他無病徵,但病毒量較高,很大可能在美國染疫。他在兩月前已完成接種「復必泰」疫苗,他在德輔道西太平洋廣場工作,最後在本月二日上班,商廈亦納入強制檢測。

前幾日講大先話抗體好多,點知咁快打臉

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/local/60f5705234b031810d16bc15/初步確診男子帶變種病毒屬輸入個案-曾居上環尚賢居圍封強檢

古語佳句:西人賣瓜🤭
西人疫苗吹捧的功效 事實證明抗體高1000倍 亦會有人受病毒感染 接種疫苗功效數據說實話🧐

多謝入境免隔離

曱甴信主子
打完主子國疫苗去主子國報到

中招應該也榮光

引用:
原帖由 7221112 於 2021-7-19 10:29 PM 發表
多謝入境免隔離
唔知呢個又關免檢疫乜嘢事呢?

引用:
原帖由 Vin07 於 2021-7-19 11:19 PM 發表

唔知呢個又關免檢疫乜嘢事呢?
如果佢返香港要隔離完先返屋企,就唔洗累街坊圍封強檢,仲可能已經傳入社區

點解佢可以返屋企既呢?

引用:
原帖由 7221112 於 2021-7-20 08:16 AM 發表

如果佢返香港要隔離完先返屋企,就唔洗累街坊圍封強檢,仲可能已經傳入社區
本月四日前往美國,昨日返港,在機場檢測呈初步陽性

佢應該無返到屋企,不過四號離開唔夠21日,睇下會唔會出發前已經中左。

引用:
原帖由 enchantress 於 2021-7-20 08:41 AM 發表

佢應該無返到屋企,不過四號離開唔夠21日,睇下會唔會出發前已經中左。
內文說昨日返港

引用:
原帖由 毒果洗壞腦 於 2021-7-20 08:39 AM 發表
點解佢可以返屋企既呢?
佢幾時有返過屋企呢?
睇清楚先吠好嗎?

引用:
原帖由 7221112 於 2021-7-20 08:16 AM 發表

麻煩睇左內文先吠好嗎?

引用:
原帖由 enchantress 於 2021-7-20 08:41 AM 發表

出發前中左就唔係輸入個案

引用:
原帖由 毒果洗壞腦 於 2021-7-20 08:39 AM 發表
點解佢可以返屋企既呢?
回港易
任何年滿18歲並持有有效香港身份證的香港居民,均可使用本系統申請本計劃的名額,以透過指明的陸路口岸或香港國際機場從內地或澳門回港免受14天強制撿疫。

引用:
原帖由 7221112 於 2021-7-20 11:47 AM 發表

回港易
任何年滿18歲並持有有效香港身份證的香港居民,均可使用本系統申請本計劃的名額,以透過指明的陸路口岸或香港國際機場從內地或澳門回港免受14天強制撿疫。
內地/澳門回港先免檢,佢無返過屋企架,向機場已經確診

引用:
原帖由 enchantress 於 2021-7-20 11:51 AM 發表

內地/澳門回港先免檢,佢無返過屋企架,向機場已經確診
算吧啦..啲人鍾意吠喺唔會睇內文..總之吠左先算

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]