• 瀏覽: 2,397
  • 回覆: 34
+3
政府今日(19日)引用《預防及控制疾病(對若干人士強制檢測)規例》(第599J章),作出限制與檢測宣告,自下午七時三十分起限制在上環指明「受限區域」,即上環士丹頓街72號尚賢居內的人士(下稱受檢人士)須留在其處所並接受強制檢測。受檢人士須在其處所等候,直至「受限區域」內所有已識別的受檢人士完成檢測,而相關檢測結果亦已獲大致確定,方可離開其處所。政府目標是在明日(20日)上午約7時完成此行動。

政府發言人表示:「根據第599J章,政府可按防疫需要,作出限制與檢測宣告。由於今日發現一宗由美國抵港的初步確診個案,初步顯示涉及變種病毒株,病人在過去21天曾在上環居住,經評估後相關區域感染風險有機會較高,政府經檢測呈陽性後決定就相關區域作出限制與檢測宣告。」

政府晚上7時30分圍封上環尚賢居,要求居民接受強制檢測。資料圖片

死曱甴都唔知係咪有心,將美國變種病毒帶過來香港傳播?

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1637059/即時-港聞-27歲男美國返港染變種病毒-政府圍封上環尚賢居強檢

你咁樣搞法玩死我哋啦!唉

美國返港後有冇隔離21日?

而家害香港的, 真係全部都係美英歐印回來那班喎

怎把關架, 唔好俾佢地返黎嘛, 叫佢地返去民主自由啦

曱甴皇后林鄭話唔俾去英美曱甴回港唔合法架,又要揾街坊麻煩啦。

引用:
原帖由 zhangan 於 2021-7-19 07:58 PM 發表
睇返現時既入境隔離政策
美國返港 有無打疫苗 都一定要隔離
18號返港 今日19號 應該要去指定檢疫酒店做隔離至少14日

不過我睇返內文
估計今次做區封強檢
應該係文中所述「...過去21天,病人曾於6月27日至7月4日期間在港居住...」
由於日子太近唔知道佢係離港前已經中招 還是係去美國時中招
所以就要區封強檢
一定係咁 除非唔係

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-19 08:08 PM 發表

睇返現時既入境隔離政策
18號返港 今日19號 應該要去指定檢疫酒店做隔離至少14日

不過我睇返內文
估計今次做區封強檢
應該係文中所述「...過去21天,病人曾於6月27日至7月4日期間在港居住...」
所以就要區封強檢
一定係咁 除非唔係
的確係咁,因為7月18日確診,推後返21日嘅潛伏期,所以就係計到6月27日。亦因為由6月27日至7月4日他居於香港,所以尚賢居就要封區強檢,以策安全。不過睇返內文,有一段係值得思考嘅。
引用:
初步確診個案涉及一名27歲男病人,他曾於7月4日前往美國,7月18日返抵香港。他抵港時在香港國際機場臨時樣本採集中心抽取樣本進行檢測,結果呈初步陽性。病人沒有病徵。中心指,由於他的樣本Ct值相對較低(Ct值約21至24),顯示其病毒量較高,病人很大可能最近於美國感染。中心已將此個案列作輸入個案。中心的調查顯示,病人曾於4月26日及5月17日在香港接種兩劑復必泰新冠疫苗。
重點係他已經完成兩劑復必泰疫苗,而且相距他是在5月17日已經打咗第二劑,距離6月27日都有個多月,理論上疫苗已經發揮作用了。但打完兩針復必泰,去到美國都依然可以感染到,所以打咗疫苗都唔可以放鬆防疫措施。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-7-19 08:01 PM 發表

今次機場測到喎,香港算做得唔錯,美國回來,美國點解可以比上機?無檢驗?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-7-19 08:01 PM 發表

政府黃肇始就係唔封佢

曱甴

引用:
原帖由 zhangan 於 2021-7-19 07:58 PM 發表
係機場檢測捉到

清零通關遙遙無期.........

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-7-19 08:08 PM 發表

睇返現時既入境隔離政策

不過我睇返內文
估計今次做區封強檢
所以就要區封強檢
一定係咁 除非唔係

好彩佢打咗疫苖
就算感染咗都唔會變成重症

病人曾於4月26日及5月17日在香港接種兩劑復必泰新冠疫苗。
病人曾於4月26日及5月17日在香港接種兩劑復必泰新冠疫苗。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]