• 瀏覽: 12,618
  • 回覆: 80
引用:
原帖由 bi11 於 2021-7-23 10:06 AM 發表

師兄有D低估美國 美國的確在衰落 但係美國崩潰論和中國崩潰論一樣只是一廂情願。
我是幾十年的軍事迷,一直看美國軍事的發展,由f-4, f-14到f-22,心中一直驚嘆不已,不過近二十年,美軍征戰年年,軍費開支不斷增長,但軍備越來越垃圾,由垃圾f-35 到 無法正常運作的福特號等等,近二十年美國軍備發展近乎停止,而最失敗的是未來主宰空天的超高音速飛行器都失敗,最多只能飛行兩分鐘就墜毀...................

我實在想不出常規戰中美國面對中俄可以不輸的合理理由。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-7-23 10:40 AM 發表

也就等個十幾年而已。
要找誰代替美國市場。。
超越就係十幾年 要完全脫勾要廿幾三十年

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-7-19 12:23 AM 發表
有必要武統臺灣,因為每個國家裏面的反華政客經常用臺灣做外交籌碼(雖然近年冇次見效),打掉之後他們就沒牌可打。

不過現時有幾個地方要考慮。
第一,要繼續擴充殲20的機隊規模。
第二,現時美國股票在高位橫行,美債在外國乏人問津,通脹接近危險水平,呢幾樣嘢係灰犀牛,遲早引爆美金,若現在開打美國就能夠把自己的危機轉移出去,戰略上對中國不利。
第三,反潛和兩棲登陸的部隊陣容,仍有擴充嘅空間。 ...
我覺得美國依家八個煲盡其量都係得四個蓋!

引用:
原帖由 bi11 於 2021-7-23 01:45 PM 發表

要找誰代替美國市場。。
超越就係十幾年 要完全脫勾要廿幾三十年
說等十幾年是等中國海軍再壯大一些,美國不主動脫勾就更好繼續賺美元,習大會根據自己身體狀況決定出手時間的。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-23 10:41 AM 發表

我是幾十年的軍事迷,一直看美國軍事的發展,由f-4, f-14到f-22,心中一直驚嘆不已,不過近二十年,美軍征戰年年,軍費開支不斷增長,但軍備越來越垃圾,由垃圾f-35 到 無法正常運作的福特號等等,近二十年美國軍備發展近乎停止,而最失敗的是未來主宰空天的超高音速飛行器都失敗,最多只能飛行兩分鐘就墜毀...................

我實在想不出常規戰中美國面對中俄可以不輸的合理 ...
蘇聯解體後嘅俄羅斯就算經濟再差 他還軍事超強國 美國都一樣 美國經濟就算崩潰 他都還是超強國 而且我唔認為美國經濟會崩潰 同中國崩潰論一樣 都係一相情願 等美國崩潰太消極了。
師兄!俄毛信唔過呀! 呢樣野歷史可以證明! 當中國軍事超越美國時 美俄制中一定會出現!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-7-19 12:23 AM 發表
有必要武統臺灣,因為每個國家裏面的反華政客經常用臺灣做外交籌碼(雖然近年冇次見效),打掉之後他們就沒牌可打。

不過現時有幾個地方要考慮。
第一,要繼續擴充殲20的機隊規模。
第二,現時美國股票在高位橫行,美債在外國乏人問津,通脹接近危險水平,呢幾樣嘢係灰犀牛,遲早引爆美金,若現在開打美國就能夠把自己的危機轉移出去,戰略上對中國不利。
第三,反潛和兩棲登陸的部隊陣容,仍有擴充嘅空間。 ...
冇錯,台灣應盡早統一,唔可以留俾下一代解決,睇下香港年青一代已經俾英殖民教育洗腦,台灣綠營更甚,越拖越麻煩,中國政府要抱住同任何一個介入台海戰爭國家決戰決心,包括美國。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]