• 瀏覽: 12,532
  • 回覆: 80
引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-7-21 11:31 AM 發表

預備役是什么?不懂去網上查下
南海仲裁時動員了預備役
你對內地一無所知每天用想象去想未來發生的事
每天就是以訛傳訛,不知道你們是天真的可愛
還是傻的無可救藥
你們這群人說穿了,根本沒當內地和台灣是同胞
犧牲任何人,只要不影響到自己就行。
影響到了自己立刻變成反戰人士
應該是知一點 想知多點 加一點天真與可愛
就係唔知先會上討論區 知道曬上討論區炫耀呀?
報道說7成中國都支持武統 我係其中一個 又如何
人怕死應該 我國軍人竟然在國家被侵略分裂欺負時怯戰 我真係好擔心
張柏芝到低係未你女朋友?

引用:
原帖由 大林林 於 2021-7-20 07:24 PM 發表

果d鼠竊狗偷,小動作,越南,印度做唔少,下下出兵,中國仲窮過菲律崩
講得有理。

引用:
原帖由 bi11 於 2021-7-20 09:58 PM 發表

你係邊度嘅軍人? 咩部隊?
戰爭係關全中國人既事,你估淨係得軍人咩?玩到核戰就一鑊熟啦。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-7-21 01:01 PM 發表

講得有理。
我地唔係生長在和平年代,我地只係生活在和平國家
世界好多有資源無國力,唔埋滷味堆,後果就係長期戰亂
好彩新中國出左毛澤東.鄧小平,兩位大戰略家,習大大可能係第三個
好戰必亡,最後關頭勇敢亮劍

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-7-21 01:09 PM 發表

呵呵,軍人從來都是服從命令為天職
但不是聽從鍵盤俠的指揮,國家級別知道的比老百姓多的多,高層知道怎么做。

大家都不傻,誰是真心假心都看的出來
有些把戲內地公知們早玩過
x2
國家大事由大人物負責決定,我地小人物負責支持及執行就夠了。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-7-21 01:09 PM 發表

呵呵,軍人從來都是服從命令為天職
但不是聽從鍵盤俠的指揮,國家級別知道的比老百姓多的多,高層知道怎么做。

大家都不傻,誰是真心假心都看的出來
有些把戲內地公知們早玩過
誰要指揮你? 咩原來我個鍵盤有兵權㗎 呢度只不過係討論出兵現在台灣的利弊 歡迎指教
我一定都有留言叫人相信中央判斷 因為情報比平民多很多 唔相嘅 你可找下
我很尊敬軍人 但怯戰嘅軍人真令人好失望

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-7-21 05:53 PM 發表

呵呵,都說了
有些香港人總自認為比其他人聰明
卻不知這些把戲都是微博公知很久以前玩剩下的
有夠攪笑 我要攪咩把戲 嘥冷氣 收線

還未是時候,等美國經濟崩潰了之後吧,給點耐性。

記著兵法最高境界是不戰而屈人之兵。

引用:
原帖由 bi11 於 2021-7-21 05:50 PM 發表

誰要指揮你? 咩原來我個鍵盤有兵權㗎 呢度只不過係討論出兵現在台灣的利弊 歡迎指教
我一定都有留言叫人相信中央判斷 因為情報比平民多很多 唔相嘅 你可找下
我很尊敬軍人 但怯戰嘅軍人真令人好失望
現在中國海軍出入太平洋不受阻礙,台灣最多是監視一下,台灣不會漂移,台灣軍力也追不上大陸軍力,越遲打台灣只會越輕鬆。

中國正在大賺美元順差,到中美完全脫勾時再打台灣也不遲,所以不必著急。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-7-22 11:55 AM 發表

現在中國海軍出入太平洋不受阻礙,台灣最多是監視一下,台灣不會漂移,台灣軍力也追不上大陸軍力,越遲打台灣只會越輕鬆。

中國正在大賺美元順差,到中美完全脫勾時再打台灣也不遲,所以不必著急。
" 中國正在大賺美元順差,到中美完全脫勾時再打台灣也不遲,所以不必著急。"
這句又係真。

對付台灣要有耐性,以加中國咁好景,好景更易儲備更強更多彈藥,時間優勢在我們。
中央都忍了香港反對勢力好耐,最後中央一亮劍,黑暴黃C散晒敗走

引用:
原帖由 真面目 於 2021-7-22 11:55 AM 發表

中美無法完全脫勾 就算可以 至少中期都無法子。要等到嗰時 太久了。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-7-22 11:44 AM 發表
還未是時候,等美國經濟崩潰了之後吧,給點耐性。

記著兵法最高境界是不戰而屈人之兵。
師兄有D低估美國 美國的確在衰落 但係美國崩潰論和中國崩潰論一樣只是一廂情願。

引用:
原帖由 bi11 於 2021-7-23 09:42 AM 發表

中美無法完全脫勾 就算可以 至少中期都無法子。要等到嗰時 太久了。
也就等個十幾年而已。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]