• 瀏覽: 12,610
  • 回覆: 80
個人覺得大陸目前沒必要性武統台灣 但是有需要性武統台灣
武統台灣好處都幾多 其中我覺得最重要係 解放軍需要一場杖立威 同全世講解放軍唔係“流”嘅 畢竟解放軍已經好多年無打過杖 之前都只是嘴炮 連澳洲印度呢D小狗都在攪事
壞處係會死人 死好多人 和 要燒錢

有必要武統臺灣,因為每個國家裏面的反華政客經常用臺灣做外交籌碼(雖然近年冇次見效),打掉之後他們就沒牌可打。

不過現時有幾個地方要考慮。
第一,要繼續擴充殲20的機隊規模。
第二,現時美國股票在高位橫行,美債在外國乏人問津,通脹接近危險水平,呢幾樣嘢係灰犀牛,遲早引爆美金,若現在開打美國就能夠把自己的危機轉移出去,戰略上對中國不利。
第三,反潛和兩棲登陸的部隊陣容,仍有擴充嘅空間。

現在,美國的情況是八個煲七個蓋,最需要挑起事端破局的其實是美國,可以的話,中國應該以逸待勞。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-7-19 12:23 AM 發表
有必要武統臺灣,因為每個國家裏面的反華政客經常用臺灣做外交籌碼(雖然近年冇次見效),打掉之後他們就沒牌可打。

不過現時有幾個地方要考慮。
第一,要繼續擴充殲20的機隊規模。
第二,現時美國股票在高位橫行,美債在外國乏人問津,通脹接近危險水平,呢幾樣嘢係灰犀牛,遲早引爆美金,若現在開打美國就能夠把自己的危機轉移出去,戰略上對中國不利。
第三,反潛和兩棲登陸的部隊陣容,仍有擴充嘅空間。 ...
其實現在大武統台灣 就如之前侵侵所講 美國甚麼也做不到 馬英久所講 首戰即終戰
唔出兵台灣不禁想是否存在著更好嘅選項 比如師兄講的 等美國經濟爆煲
又或者大陸在台灣發動顏色革命 達成和平統一

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-7-19 10:19 AM 發表

建國100年如果共產黨完成不了歷史使命
就可以去洗洗睡了
在這期間隨便怎么操作
太耐…
最好2025之前。

引用:
原帖由 bi11 於 2021-7-18 11:59 PM 發表
個人覺得大陸目前沒必要性武統台灣 但是有需要性武統台灣
武統台灣好處都幾多 其中我覺得最重要係 解放軍需要一場杖立威 同全世講解放軍唔係“流”嘅 畢竟解放軍已經好多年無打過杖 之前都只是嘴炮 連澳洲印度呢D小狗都在攪事
壞處係會死人 死好多人 和 要燒錢
現在解放軍既實力,現在收返好處越來越少

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-7-19 10:19 AM 發表

建國100年如果共產黨完成不了歷史使命
就可以去洗洗睡了
在這期間隨便怎么操作
之前大陸的話 說得很凶 甚麼美軍到台灣時就是解放台灣之時  現在美軍軍機都到台灣機場2次了 還要等嗎

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-7-19 11:05 AM 發表

現在解放軍既實力,現在收返好處越來越少
現在武統好處還是很多
就算沒有好處也要敢戰 好似俄羅斯咁 英國敢來就敢打! 敢戰才能止戰呀

現在大陸武統台灣絕對是弊多於利。
大家可能太睇少入魔後的尾國,尾國現在已經慢慢部署一步步吞食世界各國,睇睇古巴就知,尾國會用文攻武略式吞下全世界大部份國家,包括其四眼及一眾走狗國無一倖免成為尾屬國土國民,之後直接被奴隸式管治,尾國就可以吸盡各國的資源、財富及人材。入魔後的尾國隨時強大十倍,以現時大陸的實力,自保還可以,要大力發展是難了。因為資源上已經被封鎖,亦沒有任何貨品可出口,因為附近的國家都全歸尾國了,到時,這條路就更難行。

所以,大陸要按步就班一步步來,未有超強實力前,絕不亮劍。口水炮還有用的時候,就繼續用吧,千奇唔好反枱著,避免尾國走上發癲之路。

全世界好多小國家頂唔住尾國的攻勢,尾國可以直接出兵打你,用特工暗殺你,用ngo拆反叛變你班靚,甚至用黑箱投票加入做尾屬附庸國,大把方法食左你。基本上除了中俄伊巴朝等一眾核心反尾國頂到之外,其他國家都是無一倖免。

引用:
原帖由 笑到最後3號 於 2021-7-19 12:00 PM 發表
現在大陸武統台灣絕對是弊多於利。
大家可能太睇少入魔後的尾國,尾國現在已經慢慢部署一步步吞食世界各國,睇睇古巴就知,尾國會用文攻武略式吞下全世界大部份國家,包括其四眼及一眾走狗國無一倖免成為尾屬國土國民,之後直接被奴隸式管治,尾國就可以吸盡各國的資源、財富及人材。入魔後的尾國隨時強大十倍,以現時大陸的實力,自保還可以,要大力發展是難了。因為資源上已經被封鎖,亦沒有任何貨品可出口,因為附近的國家都全 ...
美國自2次世界大戰後都係咁㗎啦 又唔係現在先係

引用:
原帖由 笑到最後3號 於 2021-7-19 12:13 PM 發表
全世界好多小國家頂唔住尾國的攻勢,尾國可以直接出兵打你,用特工暗殺你,用ngo拆反叛變你班靚,甚至用黑箱投票加入做尾屬附庸國,大把方法食左你。基本上除了中俄伊巴朝等一眾核心反尾國頂到之外,其他國家都是無一倖免。
海地總統反美被暗殺了 古巴反美又正在爆顏色革命

引用:
原帖由 bi11 於 2021-7-19 12:32 PM 發表

美國自2次世界大戰後都係咁㗎啦 又唔係現在先係
尾國有方法對付蘇聯,但無方法對付大陸,所以怕。

引用:
原帖由 bi11 於 2021-7-19 12:35 PM 發表

海地總統反美被暗殺了 古巴反美又正在爆顏色革命
尾國開始發癲四圍攪事,要小心。

引用:
原帖由 笑到最後3號 於 2021-7-19 12:40 PM 發表

尾國開始發癲四圍攪事,要小心。
無錯 巴鐵死左5個中國人 非洲有3個中國人版綁架 我都懷疑係出自美國嘅手段

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]