• 瀏覽: 11,775
  • 回覆: 71
+2
一項調查顯示,計劃或已移居英國的港人普遍學歷與資產均較高,超過八成人持大專或以上學位;逾三成人家庭資產超過 5...

調查發現,受訪者普遍教育程度良好,超過八成人士持有大專或以上學位。受訪人士家庭資產亦不少,超過七成人士家庭資產多於 10 萬英鎊(約 107 萬港元),家庭資產超過 50 萬英鎊(約 535 萬港元)的亦有超過三成。16.7% 人士已經在英國持有物業。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/society/調查移英港人每5家庭有1長者逾6成攜子女?fbclid=IwAR0kdRTU7PSeejyQdiM37_QDEdVfptEqAjyvXCjXQEDlJkZBKVCb64A3vV8

調查發現,受訪者普遍教育程度良好,超過八成人士持有大專或以上學位。受訪人士家庭資產亦不少,超過七成人士家庭資產多於 10 萬英鎊(約 107 萬港元),家庭資產超過 50 萬英鎊(約 535 萬港元)的亦有超過三成。16.7% 人士已經在英國持有物業。

> 又話走嘅都係窮人,低質素人士?

移民最主要原因,最重要係考慮下一代的教育。我相信,甚少會考慮年老父母的生活

引用:
原帖由 onnam 於 2021-7-18 07:25 AM 發表

得咁少$有幾高質?

下,得三成人有五百萬,仲要係一家人咁計,慘了,班友容乜易半年用哂啲錢又走返黎?

引用:
原帖由 onnam 於 2021-7-18 07:25 AM 發表

一斑窮L,相反啲藍絲個個袋住幾億。

恭喜,做2等公民

每五個家庭有一個長者, 即係起碼有80%嘅家庭唔理家中長者自己移民。 又不孝又自私嘅黃狗叫高質?

五百幾萬港元資產? 香港求其一層供滿咗嘅300呎私樓, 或者你係早十年八年前買樓嘅都有啦。 一家四口住300呎私樓有幾高質? 連中產都未算啦。 仲要得三成,即係嗰七成人喺香港連樓都冇一層?

大學畢業? 對上十幾年畢業嘅大學生, 做咗黃狗,支持黑暴嘅真係唔慌唔高質啦。 香港讀大學有乜咁馨香? 有冇調查問下而家呢班人 有幾多個搵到嘢做 ?係咪大公司高薪厚職,定係做速遞外賣停車場管理員?

呢班人叫高質笑死人

事實上高唔高質唔係睇你有幾錢讀過幾多書, 如果你對所在地方不求貢獻只有破壞嘅話 ,你就係毒瘤,早走早著。

即係3成人,全家加埋都唔夠100萬港幣
仲唔能夠窮呀?

響香港全家連100萬都無仲唔夠垃圾?

一定後悔,原來香港是這麼美好。

咁少錢,捱唔捱到兩、三年都好成問題

立法阻截回流 

系未有疫情之前、其實有幾多人可以系Working holiday後留系當地? 依家系家庭模式working holiday啫、但班傻撚當移民. 自私都講句你死你事、吾好返來香港、呢度發生嘅關你哋L事.

引用:
原帖由 onnam 於 2021-7-18 07:23 AM 發表
一項調查顯示,計劃或已移居英國的港人普遍學歷與資產均較高,超過八成人持大專或以上學位;逾三成人家庭資產超過 5...

https://assets.thestandnews.com/media/photos/209897331_4439029989461626_983514448456152134_n.jpg

調查發現,受訪者普遍教育程度良好,超過八成人士持有大專或以上學位。受訪人士家庭資產亦 ...
我完全唔撚關心班畜生幾時走!最緊要走左以後唔好返黎。

有500萬都是賣樓得返來的

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]