• 瀏覽: 2,083
  • 回覆: 25
+2
美國國務院7月13日表示,美國將會繼續向破壞香港法治的特區政府追究責任,並再次強調《港區國安法》持續破壞香港法治。美國國務院發言人普賴斯(Ne

美國國務院7月13日表示,美國將會繼續向破壞香港法治的特區政府追究責任,並再次強調《港區國安法》持續破壞香港法治

美國國務院發言人普賴斯(Ned Price)7月13日表示,以往法治風險只會出現在中國內地,但目前香港的情況愈來愈受到關注。他表示,一個健康的商業社區依賴法治,但《港區國安法》則持續破壞法治

美國國務院在13日向美國企業發出警告,指與中國新疆地區建立供應鏈及投資的風險愈來愈大。被問及會否向在香港營商的企業發出類似警告,普賴斯稱美國目前未有相關的打算,但將繼續呼籲國際關注,並追究中國和香港當局的責任。

另一方面,美國財政部拒絕就《金融時報》早前的報道作出評論,該報道稱華府將在本週針對中國新疆及香港實施更多制裁
===========================================================================

美帝國主義亡我之心不死!明明港區國安法係一枝定海神針,令香港因回復社會秩序!追究責任?  肯定又會搬起石頭砸自己的腳!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/650220/美國務院指責特區政府破壞香港法治-將繼續追究責任

香港係中國地方,關美國咩事??

美國國家安全法直頭踐踏民主自由同人權,應該要強烈譴責美國

追乜叉呀叫美國所有公司走喇唔好同香港做生意唔係為一年300幾億貿易順差跪呀

欲加之罪,何患無辭

老尾有冇國安法??

我係香港人,我絕對支持港區國安法

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-7-14 11:20 AM 發表
追乜叉呀叫美國所有公司走喇唔好同香港做生意唔係為一年300幾億貿易順差跪呀
香港咁好搵,真係趕唔 L 走呀

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-7-14 11:28 AM 發表

香港咁好搵,真係趕唔 L 走呀
又要面皮厚賺香港錢又要扮大佬

香港人係唔係要講好驚?

我驚無水用多d

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-7-14 11:29 AM 發表

又要面皮厚賺香港錢又要扮大佬
照你咁講,中國對美貿易一路有龐大順差,賺咁多美國人錢,難怪人哋俾咁多氣你受啦!

尾角領使館幾時搬走?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-7-14 11:35 AM 發表

照你咁講,中國對美貿易一路有龐大順差,賺咁多美國人錢,難怪人哋俾咁多氣你受啦!
咪係……美國咁犯賤咁憎中國但又不停同中國買嘢比中國賺錢條氣又唔順去搞9人心理不平衡

尾國政府侮辱緊全世界嘅法治國

老美發晒神經!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]