• 瀏覽: 9,080
  • 回覆: 73
+4
【Now新聞台】721元朗白衣人暴動案,五名被告早前被裁定參與暴動等罪成,其中四人向法庭求情。法官形容,案中的被告於當晚不知為何失控,無差別向不認識的人施襲,行為與正常人有距離。 四名被告黃英傑、林觀良、吳偉南及蔡立基,由囚車押送到區域法院,各被告早前已向法庭提交書面求情陳詞。其中,綽號「飛天南」吳偉南代表律師,呈上其女兒及侄女的求情信,指吳偉南很顧家,又在陳詞中多次重申吳偉南曾被人擲物擊中暈倒,但法官葉佐文質疑說法欠證據支持,從片中未能看到,又指吳偉南所涉及發生於英龍圍的事件,雖然不及元朗站大堂或形點商場天橋的情況嚴重,但不代表不嚴重。另一被告蔡立基的代表律師指,蔡立基孝順父母,即使有案底也已是很久的事。法官葉佐文稱,不感到蔡立基是很壞的人,但當日卻不知為何完全失控,無差別襲擊不認識的人,在元朗站內樓梯把人打至倒下,形容行為與正常人有些距離,過程中蔡立基很活躍,不容易想出一個理由能輕判。早前已認罪的林觀良代表律師稱,林觀良非常懊悔,再次在庭上向受害者鄭重道歉。法官葉佐文稱,當時在月台和列車上的人正陸續離開,但林觀良和其他人仍繼續施襲,令男女老幼被困走不得,行為猶如喪失理智,令人傷心及

絕對要重判啦

新聞來源連結:
https://hk.yahoo.com/home/721元朗白衣人暴動案-法官稱會考慮判處高刑期-051428423.html

相對於黑暴的暴力程度同維持的時間 (約大半年), 白衣事件簡直濕濕碎, 不值一提!!

引用:
原帖由 becktoria 於 2021-7-13 02:34 PM 發表
相對於黑暴的暴力程度同維持的時間 (約大半年), 白衣事件簡直濕濕碎, 不值一提!!
白衣只係教訓式去襲擊人..
但黑衣暴徒襲擊(佢地稱為私了),係令人傷殘,甚至死亡..
如果白衣要處最高刑期..
黑衣應該調升刑期限額..甚至要考慮將各罪分期執行..

無期徒刑啦 搞到市民咁憎警察

既然拉到,有犯法就要受番。我只能講,可惜在佢地係比曱甴害。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-7-13 02:45 PM 發表
無期徒刑啦 搞到市民咁憎警察
係仆街黃甴先憎警察,唔好代表晒所有市民

引用:
原帖由 becktoria 於 2021-7-13 02:34 PM 發表
咩濕濕碎呀,所謂被黑暴私了嘅都係因為有言語上衝突,但元朗站俾白衣人喺車箱入面打嘅,有部份係等開車嘅一般市民。黑暴係犯咗法,同樣呢班白衣人一樣係犯咗法。政府自己之前都有句口號話 “犯法,就係犯法”,所以兩邊都應該判處最高刑罰,唔需要理會咩求情理由。

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-7-13 02:42 PM 發表

白衣只係教訓式去襲擊人..
但黑衣暴徒襲擊(佢地稱為私了),係令人傷殘,甚至死亡..
如果白衣要處最高刑期..
黑衣應該調升刑期限額..甚至要考慮將各罪分期執行..
你所謂白衣人教訓式,咪即係黑暴嘅私了,根本冇分別。所以兩邊嘅都應該係判處最高刑罰。

引用:
我都想知掟磚頭,掟汽油彈施襲定係藤條施襲,邊樣情況嚴重呢??

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-7-13 02:56 PM 發表

我都想知掟磚頭,掟汽油彈施襲定係藤條施襲,邊樣情況嚴重呢??
假髮話穿白衣就判最高,曱甴就俾機會改過

引用:
原帖由 siupercy 於 2021-7-13 02:45 PM 發表
既然拉到,有犯法就要受番。我只能講,可惜在佢地係比曱甴害。
咁所有人都被個濕鳩特區政府害添,就係呢廿幾年香港民生愈嚟愈差,但班9官同班既得利益者就個個肚滿腸肥。如果好似新加坡咁,絕大部份嘅市民都真正安居樂業,就算政府好強硬唔講咩民主自由,都唔會有咁多呢d黑暴事件。

毒媒真是 顛倒黑白
黑衣人
千里迢迢跑去元朗搞事

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-7-13 03:01 PM 發表

咁所有人都被個濕鳩特區政府害添,就係呢廿幾年香港民生愈嚟愈差,但班9官同班既得利益者就個個肚滿腸肥。如果好似新加坡咁,絕大部份嘅市民都真正安居樂業,就算政府好強硬唔講咩民主自由,都唔會有咁多呢d黑暴事件。
唔好用曱甴思維代表正常香港人。學某法官講,曱甴行為就好似狗追咬自己尾巴一樣。你講既野全世界大把國家都比香港嚴重,星加坡只係比香港更高壓去統治個地方。所以我幾時都話,曱甴死左去先可以解脫。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]