• 瀏覽: 8,987
  • 回覆: 6
+4
既然拉到,有犯法就要受番。我只能講,可惜在佢地係比曱甴害。

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-7-13 03:01 PM 發表

咁所有人都被個濕鳩特區政府害添,就係呢廿幾年香港民生愈嚟愈差,但班9官同班既得利益者就個個肚滿腸肥。如果好似新加坡咁,絕大部份嘅市民都真正安居樂業,就算政府好強硬唔講咩民主自由,都唔會有咁多呢d黑暴事件。
唔好用曱甴思維代表正常香港人。學某法官講,曱甴行為就好似狗追咬自己尾巴一樣。你講既野全世界大把國家都比香港嚴重,星加坡只係比香港更高壓去統治個地方。所以我幾時都話,曱甴死左去先可以解脫。

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-7-13 04:26 PM 發表

香港喺發達國家中,貧富懸殊差距係最嚴重之一,所以唔好講咩大把國家都比香港嚴重呢d廢話去為個濕鳩無能特區政府開脫同狡辯
人哋星加玻人民絕大部份安居樂業,所以唔care咩政府同咩高壓統治,正如國內部份城市人民都係咁。
乜貧富懸殊就等於個政府廢唔廢?咁點解新加坡又要同香港爭一日之長短?

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-7-13 06:10 PM 發表

根據世界人口報告(World Population Report),2020年全世界貧富懸殊最嚴重的10個國家或地區,依次是:萊索托、南非共和國、海地、博茨瓦納、納米比亞、贊比亞、科摩羅、香港、危地馬拉和巴拉圭。
所以你只想睇自己認為啱你心水既報告?

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-7-13 06:39 PM 發表

你同自己講?
係你自己捧到新加坡上天,點知有報告指出原來貧富懸殊係同香港都係伯仲之間。

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-7-13 10:05 PM 發表

咁你不如問,如果林鄭唔硬推送中,甚至如果呢廿年唔係房屋供應量遠低過需求七八倍,咁19年d黑暴事件會唔會發生
你都係算吧啦!啱啱又有個學生被拉,因為用幾萬蚊零用錢收賣學生想放炸彈。係未叫生於亂世,有種責任?建屋拉後腿班政棍有無責任?自己去睇下外國車站又有幾多人訓街?目光如豆幫唔到你!

引用:
原帖由 becktoria 於 2021-7-13 11:15 PM 發表

東北發展被激烈反對, 明日大嶼被激烈反對, 收農地棕地就官商勾結, 維港以外填海又要照顧海星海螺, 交野公園5個%都無得傾, 泛民夾埋傳媒一唱一和唔想政府解決房屋問題, 以增加民怨去反政府, 係人都睇到啦, 只有傻仔唔知
呢 d 傻仔只見人好,但永遠唔肯面對現實。講個比喻,樓價物價係咁升,無學識既就只會怨天尤人賴政府 ,但咁多年黎無人會教識佢地,係邊個國家不斷印銀紙,令全世界物價不斷飛升,貧富懸殊越來越嚴重,等於全世界供養佢地?行自由經濟既香港根本無可避免受影響。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]