• 瀏覽: 28,324
  • 回覆: 226
+5
基層輪候多年公屋終如願上樓,本來是好事,但不少準租戶卻陷入借貸及欠債漩渦之中。監察公屋組織調查顯示,新入伙單位免租期僅得14天,準租戶不但

以此推算, 一人公屋的裝修費要十萬元~

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/649 ... utm_medium=referral

「嚮應環保,一係上深圳,一係過大海」
咁,對呢類租戶黎講,唔好上樓係最好既出路。

自相矛盾

唔好要間樓囉

這一點就如同西謊國家指控中國一帶一路帶給別國債務陷阱一樣, 呢D機會恨都恨唔到啊, 你覺得係陷阱既絕對可以拒絕. 

香港人就係咁, 排隊上樓又話排得耐, 排到又話要借錢10萬裝修, 排都要5,6年啦, 70個月, 每月儲1000都有7萬啦..唔係呢刻先知要錢呀?

雕佢老味!!!千幾蚊租間屋俾你住,仲要出嚟彈三彈四!繼續租私樓劏房啦!!唔使煩了!!明知自己無錢仲要借錢豪裝修,佢癲嘅定係傻嘅!!

2000蚊  港島東
我都想住  

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-7-12 03:45 PM 發表
基層輪候多年公屋終如願上樓,本來是好事,但不少準租戶卻陷入借貸及欠債漩渦之中。監察公屋組織調查顯示,新入伙單位免租期僅得14天,準租戶不但

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210711/490957903637778432367942.jpeg/m5njZ8PZoYVMZSsLX5WUhgvyj8trdG_F2VAPRdlQD0U

以 ...
冇錢就唔好裝修住...
買D最簡單物料DIY住落先...
公屋基本水喉,電制有齊..
廚房有石屎平台,,
基本上平整全屋地台..鋪D膠地蓆,膠地板..
一張床,一個櫃就可住...
應該唔駛1萬攪掂...

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-7-12 04:22 PM 發表

冇錢就唔好裝修住...
買D最簡單物料DIY住落先...
公屋基本水喉,電制有齊..
廚房有石屎平台,,
基本上平整全屋地台..鋪D膠地蓆,膠地板..
一張床,一個櫃就可住...
應該唔駛1萬攪掂...
而家有D DIY物料包括自貼地板同牆紙, 真係肯動動手就能自己解決

調轉頭諗,攞得出十幾萬黎整靚公屋嗰d喺咪應該無資格申請公屋?

〝六成七受訪者須花費10萬元以上搬遷費〞

10皮嘢拎嚟搬屋?我以為搬工廠

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-7-12 04:25 PM 發表

而家有D DIY物料包括自貼地板同牆紙, 真係肯動動手就能自己解決
個案中的地盤佬
唔識做呢d野架  

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-7-12 04:25 PM 發表

上網睇下點用D工具..
尤其係平水呎...
跟手去D裝修材料鋪買工具.淘寶訂物料..
一家DIY..
未必做得好靚,但一齊做,又可慳錢,又可增進家庭感情..

即係政府收返樓,戶主再入紙排隊

引用:
原帖由 smallboy 於 2021-7-12 04:27 PM 發表
〝六成七受訪者須花費10萬元以上搬遷費〞

10皮嘢拎嚟搬屋?我以為搬工廠
搬運用十萬起碼佢原本住1萬尺

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]