• 瀏覽: 61,160
  • 回覆: 19
+14
會耐得過填海?

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2021-7-12 02:45 PM 發表

咁點解cy做到,佢做唔到
同佢講唔識做就問,問左都唔識就走人

引用:
原帖由 royrac 於 2021-7-12 03:10 PM 發表
議會已經冇左仆街泛民? 除左你自己仲有邊個阻到你???
支持林鄭重推反蒙面法

引用:
原帖由 Doctor-X 於 2021-7-12 03:15 PM 發表

事咩實?
佢要搞 成個人工島都搞到
買沙有回佣嘛

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-7-12 03:26 PM 發表
689最叻得把口,成日拋句郊野公園邊皮好多地就引到一眾紅衛兵出來搖吶喊,又唔諗下實際行起上來有幾多問題,又冇做可行性研究,又唔諗下真係住左人d交通就業社福醫療教育等等配套,以為起樓出黎就大把人爭入去住咁簡單?正一大隻講!
777最叻得把口,成日拋句大嶼山邊皮好大個海就引到一眾紅衛兵出來搖旗吶喊,又唔諗下實際行起上來有幾多問題,又冇做中華白海豚研究,又唔諗下真係住左人d交通就業社福醫療教育等等配套,以為起樓出黎就大把人爭入去住咁簡單?正一大隻講!

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-7-12 04:57 PM 發表

佢意思唔係建屋技術上易做難做, 而係要搞掂班高尚香港人技術上既易做難做
我堅持保護中華白海豚

引用:
原帖由 不誠實使用大腦 於 2021-7-13 12:31 AM 發表

你知唔知收地都可以攪好耐的...
剷咗個風水小山丘, 班人又嘈嘈閉...
山墳又逐個傾... 又要搵位重置.
賠多賠少又有人嘈...
填海才是快靚正...
你知唔知填海都可以攪好耐的...
剷咗個風水小海域, 班人又嘈嘈閉...
保育又逐個傾... 又無晒中華白海豚.
填多填少又有人嘈...
收地才是快靚正...

引用:
原帖由 你封我唔到 於 2021-7-13 10:46 AM 發表

啲仆街霸佔官地住幾十年,收番撻地要搞好耐,補錢俾佢走仲惡撚過你!
立法強收囉,反正而家咩法案都會通過

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2021-7-13 01:09 PM 發表

你吾記得沙田系填返泥啦,仲有將軍澳,西環呢,機場呀甘。佢想填咪填囉。反正東涌都好方便。10年規劃,個利字遲啲先睇到。將大嶼山發展成另一個沙田幾好呀,東涌有板睇。市區樓價要慢慢降。
你上次入東涌幾時?

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2021-7-13 01:09 PM 發表

你吾記得沙田系填返泥啦,仲有將軍澳,西環呢,機場呀甘。佢想填咪填囉。反正東涌都好方便。10年規劃,個利字遲啲先睇到。將大嶼山發展成另一個沙田幾好呀,東涌有板睇。市區樓價要慢慢降。
惟直至1973年,沙田新市鎮發展計劃才正式開始,收回多個原居民鄉村及沙田機場的用地,並進行在沙田海及城門河兩岸的大規劃填海工程。

果時人地又咁順利收地嘅?

引用:
原帖由 不誠實使用大腦 於 2021-7-13 01:31 PM 發表

環保團體,一句外國勢力就能解決啦
鄉紳反而不好對付
鄉紳即係地主啦,批鬥佢哋就得

引用:
原帖由 hwho 於 2021-7-13 01:07 PM 發表

依家咁嘅樓價叫平穏?

推低樓價? 依家係住嘅地方都唔夠, 仲想推低樓價.

而且推低樓價有咩問題? 大家可以換樓住大啲. 依家平均居住面積愈來愈細, 啲人都就快癲.
推低樓價嘅問題就係啲高官都有十幾個單位
只有董伯伯肯做因為佢自己都大把錢

引用:
原帖由 老公跟左佬走 於 2021-7-13 01:38 PM 發表

禁止外地移民, 已經輕易解決樓問題
起幾多樓都冇用
每日入 100 人, 樓起速度只接受到每日 10 人已經冇用

香港需要精英移民, 問題係好多移民只係攞褔利, 霸樓
睇下新疆就知,係咁放人嚟主要目的就係沖淡你本地文化和語言

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-7-13 02:03 PM 發表

我笑你唔似香港人。

高地價玩左幾十年,你唔知嘅咩?

高地價政策,一直為香港帶來繁榮!!
高地價政策帶來繁榮?你傻唔係扮嫁喎

引用:
原帖由 neilchuen 於 2021-7-13 02:04 PM 發表
英國佬個時移山填海起左幾十年都冇問題,林鄭由發展局局長到現在係房屋問題上乜都做唔到,之前又話呢兩年係房屋斷層好努力好辛苦都爭取唔到土地儲備,習大大講一句就有萬幾個單位有幾萬個土地儲備,習大大快d直接指揮解決香港長遠問題啦,林鄭都自己出聲搞唔掂長遠土地問題,下屈唔使做啦,俾689做未得,佢好有信心做到
移山就唔可以用晒香港啲錢買沙,無回佣點會肯做?而且只要清空香港庫房,所有嘢都受中央控制

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]