• 瀏覽: 61,449
  • 回覆: 797
+14
引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-7-12 04:25 PM 發表

人講乜,你講乜係?
出生率低就唔洗住屋?昨晚大埔係唔係 劏房火警?🤔🤔

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-7-12 04:24 PM 發表

所以佢哋寶貴嘅資源要得到保護囉,現在香港人口老化,死下一個死下一個,港人又唔肯生,再加上不斷移民外國,房屋需求就會出現下降,自然就會解決住屋難的向題。
所以,香港根本核心問題唔係起屋,係要搵養活香港人嘅產業。

香港根本產業都喺度衰退,外強中乾,起咁多屋,諗住賣俾邊個呢?

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-7-12 04:27 PM 發表

以前有…泛民,收李黃瓜錢係咁玩野拉布!

宜家國安一出,即時一個不留,政府再想係邊建屋及填島都得喇~
你解釋俾我聽,香港出生率係下降嘅,好多產業都喺度衰退,起咁多屋嚟做咩呢?

引用:
原帖由 ifung5 於 2021-7-12 04:25 PM 發表

天下難事 必作於易
可是愚公意志堅
開山劈石年又年

確信高山不加大
兒孫代代永相傳

一代一代接下去
那愁高山移不去

引用:
原帖由 carters 於 2021-7-12 02:39 PM 發表
行政長官林鄭月娥說,以發展郊野公園或郊野公園邊陲地來建屋是很富爭議性,亦不是短期可做到,她說,在有其他方案可用下,為何不先利用較少爭議的方案發展房屋。 林鄭月娥出席一個電台節目時說,上屆政府建議發展郊野公園邊陲地建屋,但政府內部亦有保留,結果交予房協進行研究。但她說,據她所知,房協做的工作不太多,因為不知如何處理如此爭議的項目。她說如果發展郊野公園邊陲地建屋,富吸引力又易做的話,一早已做了。 她又 ...
剷左嗰高爾夫球嚟起屋啦, 賤人.

引用:
原帖由 carters 於 2021-7-12 02:39 PM 發表
行政長官林鄭月娥說,以發展郊野公園或郊野公園邊陲地來建屋是很富爭議性,亦不是短期可做到,她說,在有其他方案可用下,為何不先利用較少爭議的方案發展房屋。 林鄭月娥出席一個電台節目時說,上屆政府建議發展郊野公園邊陲地建屋,但政府內部亦有保留,結果交予房協進行研究。但她說,據她所知,房協做的工作不太多,因為不知如何處理如此爭議的項目。她說如果發展郊野公園邊陲地建屋,富吸引力又易做的話,一早已做了。 她又 ...
八婆覺得 "送中" 易過 "起樓"...
結果呢..

引用:
原帖由 royrac 於 2021-7-12 03:10 PM 發表
議會已經冇左仆街泛民? 除左你自己仲有邊個阻到你???
你估佢唔想樓價升咩, 啲利益集團都唔知手持幾多個物業. 所以咁多年都唔肯減單程證嚟谷房屋需求.  

有幾難,做官就要迎難而上,容易就沒有住屋問題。

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-7-12 04:30 PM 發表

可是愚公意志堅
開山劈石年又年

確信高山不加大
兒孫代代永相傳

一代一代接下去
那愁高山移不去
你解釋俾我聽,香港出生率係下降嘅,好多產業都喺度衰退,起咁多屋嚟做咩呢?

就算你有屋俾佢住,你覺得有咩俾佢做呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-7-12 04:29 PM 發表

香港人口靠出生率, 你啱啱放監出嚟? 香港人口升係因為單程證同埋各種比大陸人來港既政策.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-7-12 04:29 PM 發表

起黎住既話多多唔夠..起黎炒既就多得濟...
出生率低既一個主要原因為你覺得唔可以安定落黎.
流離失所咁你自己都顧唔掂. 仲點養小朋友.!!?
一個所有環境都差既地方,你只能夠生存唔係生活既話..你會想要小朋友!?

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-7-12 04:28 PM 發表

出生率低就唔洗住屋?昨晚大埔係唔係 劏房火警?🤔🤔
老夫小妻,呢啲咁嘅慘案,公屋發生得少咩?
呢呢啲咁嘅嘢關劏房咩事呀?

引用:
原帖由 doublebird2014 於 2021-7-12 04:34 PM 發表

香港人口靠出生率, 你啱啱放監出嚟? 香港人口升係因為單程證同埋各種比大陸人來港既政策.
咁香港做乜嘢要收咁多單程證先,而家祖國已經崛起,其實應該係咪香港有咩產業,可以不停咁樣吸收人㗎人上去先!!

香港有咩產業,可以不停咁樣吸收人㗎?

香港人工俾人貴,輸入新嘅人口,其實係增加競爭力,定係減低競爭力啊?

想香港增加競爭力,一就全部香港人減人工,一個輸入外地勞工,你明唔明呀?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-7-12 04:33 PM 發表

就算你有屋俾佢住,你覺得有咩俾佢做呢?
咁咪公佈話己有足夠房屋
不用再起
不用再研究
不用再嘈交

講呢d野擺明想落CY面

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]