• 瀏覽: 61,539
  • 回覆: 797
+14
千里之行
始於足下

係有心做同唔想做之分

689最叻得把口,成日拋句郊野公園邊皮好多地就引到一眾紅衛兵出來搖吶喊,又唔諗下實際行起上來有幾多問題,又冇做可行性研究,又唔諗下真係住左人d交通就業社福醫療教育等等配套,以為起樓出黎就大把人爭入去住咁簡單?正一大隻講!

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2021-7-12 02:45 PM 發表

咁點解cy做到,佢做唔到
同佢講唔識做就問,問左都唔識就走人

引用:
原帖由 royrac 於 2021-7-12 03:10 PM 發表
議會已經冇左仆街泛民? 除左你自己仲有邊個阻到你???
支持林鄭重推反蒙面法

引用:
原帖由 Doctor-X 於 2021-7-12 03:15 PM 發表

事咩實?
佢要搞 成個人工島都搞到
買沙有回佣嘛

重點係邊陲地帶

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-7-12 03:26 PM 發表
689最叻得把口,成日拋句郊野公園邊皮好多地就引到一眾紅衛兵出來搖吶喊,又唔諗下實際行起上來有幾多問題,又冇做可行性研究,又唔諗下真係住左人d交通就業社福醫療教育等等配套,以為起樓出黎就大把人爭入去住咁簡單?正一大隻講!
777最叻得把口,成日拋句大嶼山邊皮好大個海就引到一眾紅衛兵出來搖旗吶喊,又唔諗下實際行起上來有幾多問題,又冇做中華白海豚研究,又唔諗下真係住左人d交通就業社福醫療教育等等配套,以為起樓出黎就大把人爭入去住咁簡單?正一大隻講!

引用:
原帖由 mcfadian 於 2021-7-12 03:23 PM 發表

cY都一樣做唔到。
cy只係做咗一屆特首
起樓唔係幾年就起到
佢推行嘅政策下一屆政府係應該推行落去

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-7-12 03:26 PM 發表
沒錯。又祖墳又祖地。
不知幾難收!
班鄉紳開天索價賣祖地然後走G返楓葉國慢慢洗!

試想如果荃灣旁邊郊區突然多左幾十萬人住。
交通排污應付到嗎?
無端端多幾十萬人同你迫車喎。
CY粉想清楚未?

明日大魚其實解決左好多麻煩。

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-7-12 03:38 PM 發表

cy只係做咗一屆特首
起樓唔係幾年就起到
佢推行嘅政策下一屆政府係應該推行落去
佢一樣搵唔夠地起樓,反對聲音太大。如果當時肯大面積填海,今屆政府就有多啲地起多啲樓啦。

引用:
原帖由 mcfadian 於 2021-7-12 03:45 PM 發表

佢一樣搵唔夠地起樓,反對聲音太大。如果當時肯大面積填海,今屆政府就有多啲地起多啲樓啦。
填海起樓住得人係十年二十年後嘅事
郊野公園邊陲地帶搵地起樓絕對可以繼續進行冇抵觸冇矛盾
cy肯定有搵地起樓
cy亦冇喺施政困難時提起郊野公園邊陲地帶起樓政策
cy真係喺冇反對派勢力阻撓情況後提出
只係林鄭一吓就ban咗
林鄭能力根本就唔適合做首長

起咁多樓嚟做咩?

香港自己出生率係下降,大陸出世嗰啲點解一定要嚟香港團聚先。香港根本已經外強中乾。

香港人工俾人貴,所以新移民,並唔會增加香港競爭力,反而會導致香港競爭力下降,如果要解決香港勞動力,根本就應該輸入外地勞工,唔係人口。

所以,就算香港真係要起樓,都係起豪宅,吸引多啲有錢人嚟香港。

香港好多產業失去競爭力,香港又唔係工業社會,要咁多社會基層黎做咩呢?

引用:
原帖由 royrac 於 2021-7-12 03:10 PM 發表
議會已經冇左仆街泛民? 除左你自己仲有邊個阻到你???
鄉紳們呀

証明殖民政府訓練出班 AO公務員係廢,冇前瞻性。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]