• 瀏覽: 1,307
  • 回覆: 38
本港大鬧土地荒。有智庫發表土地房屋政策研究報告,指出香港未來30年需要至少9,000公頃土地,又指即使明日大嶼計劃如期落實、現有新發展區進展順利,亦只能提供約5,000公頃用地。智庫提出發展9個潛在發展區,包括擴充4個政府已規劃的新發展區及5個全新的發展點;預計上述潛在發展區最終可提供逾3,000公頃的土地。

智庫發表的報告提出推動新界大規模城鎮化,釋放其發展潛力。報告指出,香港目前只有20%的陸地為規劃完善的市區,城市化程度遠遜深圳的47%和新加坡的73%。基金會認為政府需以宏觀視野全盤規劃,大幅加快香港城鎮化的步伐,發展更多規劃完善的新市鎮。上述4個建議擴充的政府已規劃新發展區包括洪水橋擴展區、錦田南擴展區、古洞北擴展區,及新界北擴展區。而5個全新的發展點則涵蓋元朗東南、北環線走廊、古洞南及粉嶺南、錦田北、林村。

香港目前只有20%的陸地為規劃完善的市區,
城市化程度遠遜深圳的47%和新加坡的73%。
香港一定要解決市民的居住問題.
否則暴動可能重現.....

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210708/bkn-20210708181921935-0708_00822_001.html

熱賣及精選
郊野公園比例多到畸形!

藍田公園用作起樓就啱啦,可以起到去遊塘,留個藍田效野公園把七咩,平時都好少人行,又有將藍隧道,加埋落實東九龍綫地鐵,發展藍田郊野公園作住宅用途,可以住幾萬人。

填海啦, 快靚正.

過咗環保人士未

不如交俾D環保人士去理啦,反正政府都過吾到佢個關

移山填海先有用,最好大陸出面,話房屋問題影響國家安全,所以要求香港政府馬上填海,任何人不得say no,直接KO班泛民同環保L。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-7-10 05:31 AM 發表

藍田公園用作起樓就啱啦,可以起到去遊塘,留個藍田效野公園把七咩,平時都好少人行,又有將藍隧道,加埋落實東九龍綫地鐵,發展藍田郊野公園作住宅用途,可以住幾萬人。
唔係喎,疫情果陣,假日多人行到你唔信啊!

引用:
原帖由 alvinm 於 2021-7-10 08:56 AM 發表

不如交俾D環保人士去理啦,反正政府都過吾到佢個關
今時唔同往日,地產霸拳立法會打手冇晒冇得亂嚟,
出資環保搞事有國安法.等睇大陸佬表演房住不炒.
言必行行必果一出手必到位.

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-7-10 04:26 AM 發表

郊野公園比例多到畸形!
郊野公園條例係港英留落黎既惡法,港人到而家都唔敢反抗

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-7-10 03:11 AM 發表

本港大鬧土地荒。有智庫發表土地房屋政策研究報告,指出香港未來30年需要至少9,000公頃土地,又指即使明日大嶼計劃如期落實、現有新發展區進展順利,亦只能提供約5,000公頃用地。智庫提出發展9個潛在發展區,包括擴充4個政府已規劃的新發展區及5個全新的發展點;預計上述潛在發展區最終可提供逾3,000公頃的土地。

智庫發表的報告提出推動新界大規模城鎮化,釋放其發展潛力。報告指出,香港目前只有 ...
有冇講深圳和新加坡的平地有幾多?山有幾多?香港除咗原來的九龍半島和元朗平原,基本上都係山

引用:
原帖由 montejo 於 2021-7-10 10:09 AM 發表

有冇講深圳和新加坡的平地有幾多?山有幾多?香港除咗原來的九龍半島和元朗平原,基本上都係山
香港都唔少屋邨依山而建....
當然填海都係主力.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-7-10 10:14 AM 發表

山上唔可以起樓?
香港都唔少屋邨依山而建....
可以,不過你覺得開山起樓起路同平地一樣咁易?
香港係因為無平地才係山起樓,唔好本末倒置

引用:
原帖由 montejo 於 2021-7-10 10:16 AM 發表

可以,不過你覺得開山起樓起路同平地一樣咁易?
香港係因為無平地才係山起樓,唔好本末倒置
填海係主力, 但照樣可以同時搵山去起

特別是明日大嶼願景的策略性運輸網絡,提前規劃改善新界的對外連繫。智庫又於報告提議,政府可將明日大嶼願景填海規模從1,700公頃增加至2,200公頃,並考慮建造長洲南人工島以重置葵青貨櫃碼頭。

呢些才是真報告 !
最好以後香港大型基建,如明日大嶼,大填海,交哂俾中國承建商,基建狂魔-承建工程快靚正,造價合理偏低,準時甚至提早落成..

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]