• 瀏覽: 2,090
  • 回覆: 25
中國外交部長王毅和歐盟外交與安全政策高級代表博雷利(Jose Borrell)7月8日舉行視像會議。中國外交部引述博雷利稱「願同中方重啟接觸對話」,「

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/648279?utm_source=01appshare&utm_medium=referrb

點解冇人出嚟講歐盟舐共嘅🤔🤔

難道你支持香港獨立,香港就要可以獨立了?歐盟這種話太容易說了

引用:
原帖由 b888999 於 2021-7-9 12:38 PM 發表
中國外交部長王毅和歐盟外交與安全政策高級代表博雷利(Jose Borrell)7月8日舉行視像會議。中國外交部引述博雷利稱「願同中方重啟接觸對話」,「

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/cd33811bd6394e9803148985fcbe3c19.jpg/1qv0XOEjjPU0e4mRWqu2Rao2h3frfXWezKIPO8yiDzs?v=w1280r16_9
歐盟一盆散沙,有議員議員反對中國,意圖獲取個人利益,
有真心為歐洲利益議會議員,因利益頃向中國,各人說法不一樣,
現伐中國領導人應付這些反口復舌,變幻莫測的政治,真是小一分精神也難以應付

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-7-9 12:40 PM 發表
英國佬開始投懷送抱,歐盟已經去到奶鞋底咁滯。美國佬都不甘落後,馬上唔支持台灣獨立,仲將台灣旗喺美國官方網頁消失。

乜歐盟夠膽話支持咩?

"針對「基於規則的國際秩序」,博雷利說:「歐方認為國際規則指的是《聯合國憲章》、《人權宣言》以及在聯合國多邊框架下制訂的規則,不認同基於國內法對他國實施單邊制裁或將自己意志強加於人。"

完全係重復中方既主張. 

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-7-9 01:15 PM 發表
"針對「基於規則的國際秩序」,博雷利說:「歐方認為國際規則指的是《聯合國憲章》、《人權宣言》以及在聯合國多邊框架下制訂的規則,不認同基於國內法對他國實施單邊制裁或將自己意志強加於人。"

完全係重復中方既主張. 
歐盟 就是兩頭跳
怪不得 成不了 氣候

即係等於佢老美聲明唔支持台灣獨立,我中國使L你外人支持,不支持?這是我國國家內政,外人沒有資格拿來說事,不是談判籌碼,也不是外交議題。正確來說是偽議題,我國不會與外國討論我國國土分裂/獨立議題,沒有任何討論餘地,想說事,打贏了中國人民解放軍再說。

中國嘅崛起,
唔係得個講字,
係“用實力説話!”
老美想拉攏盟國圍堵中國,
打貿易戰,出軍艦南海示威,什麽種族滅絕,強逼勞動.....
出盡誹謗描黑唱衰低伎倆,
依然對中國毫無影響,
而且碰到一面灰!!!
最後都係拿起石頭砍自己腳!

外國仲要利用港台去對付中國,你獨立左邊可以制造話題?

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-7-9 12:40 PM 發表
香港根本沒條件獨立。歐盟只不過是送個順水人情給中共,何來說是舐共呢?中共在不知不覺吃虧了才對!可憐王毅仲笑呵呵!

不支持香港獨立,但支持爭取獨立既人。
正如班黃人不支持暴力,但去哀悼兇手

唔支持香港攪獨立、就唔該出黎遣責美英澳加拿大!!!!佢地係香港攪緊顏色革命危害緊香港人!!!

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-7-9 01:23 PM 發表
即係等於佢老美聲明唔支持台灣獨立,我中國使L你外人支持,不支持?這是我國國家內政,外人沒有資格拿來說事,不是談判籌碼,也不是外交議題。正確來說是偽議題,我國不會與外國討論我國國土分裂/獨立議題,沒有任何討論餘地,想說事,打贏了中國人民解放軍再說。
我未睇原文, 唔知translate 時候既用字...

唔支持同反對係2 個意思, 而且都幾大分別.....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]