• 瀏覽: 16,824
  • 回覆: 16
英國於1月底開放讓符合領取英國國民海外護照(BNO)資格的香港人申請BNO赴英後,英國國會內政事務委員會近日最新發表報告,敦促政府進一步放寬BNO計劃,容許香港回歸出生的年輕人亦能申請BNO居留。 二

英國國會內政事務委員發表報告指,歡迎BNO簽證計劃,但認為計劃存在漏洞,因1997年回歸後出生,年屆18歲至23歲﹑曾參與反修例風波的年輕人無法申請BNO。委員會內的跨黨派議員敦促英國政府擴大BNO計劃,讓父母持有BNO的香港年輕人,可合資格單獨申請BNO赴英。

內政部發言人表示,BNO簽證反映英國對合乎BNO資格、選擇與英國連繫的港人,提供歷史及道德承諾,放寬BNO赴英居留條件,亦代表英國與香港的深厚聯繫。發言人指不合資格申請BNO的港人可透過其他途徑到英國,包括「計分制」移民制度或 「青年流動計劃」 (Youth Mobility Scheme)。

英國於1月31日開放讓合乎BNO資格的香港人,可申請BNO居留簽證(Hong Kong BNO Visa),在英國工作及讀書,並可透過「5+1」的方法入籍英國,估計有逾500萬港人合資格申請。而目前已有約3.6萬名港人已申請BNO簽證。

BNOer早走早享受遲走瞓唔着

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/3000461?r=cpstni

大陸話你英國要幾多佢放幾多喎,睇你收唔收得晒

要跑數

發BNO?即係英國現在仍以為香港是英國的殖民地?

引用:
原帖由 豆腐魚腩 於 2021-7-7 10:06 PM 發表
要跑數
130萬人口流失 仲唔跑咩

引用:
原帖由 七點鐘 於 2021-7-7 10:47 PM 發表

130萬人口流失 仲唔跑咩
脫歐後啲東歐咕喱,妓女需要及時補充

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-7-7 10:06 PM 發表
大陸話你英國要幾多佢放幾多喎,睇你收唔收得晒
幾時同英國講?有冇新聞或者數據

曱甴手足快D去英國美國喇...

引用:
原帖由 eos888 於 2021-7-7 23:37 發表

幾時同英國講?有冇新聞或者數據
假消息居多,兩國都有呢條“線”,唔會隨便改動97前後人的身份。防止97後香港人身份被改了。

只要仆街黃甴取消香港身份証同簽返份永久唔返中國香港就無條件回歸祖國英國咪得囉

申請資格愈來愈低 根本想全部黃人過哂去

睇錢份上

換句話來講,根本不需BNO,只要想移民到英國,行就得架嗱。

重點,要禁止佢地返香港。

去到英國,邊有無咁多就業機會呀?唔通真係洗廁所咩。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]