• 瀏覽: 3,733
  • 回覆: 34
中共總書記習近平在北京以視像方式,出席中國共產黨與世界政黨領導人峰會,指民主及發展都是各國的權利,而實現民主有很多種,不可能千篇一律。習近平發表講話,指各國人民有權選擇發展道路和制度模式,這本身就是人民幸福的應有之義。他指,民主是各國人民的權利,而不是少數國家的專利,而實現民主有多種方式,不可能千篇一律,一個國家民主與否,要由該個國家的人民來評判,而不能由少數人說了算。

起碼:
習近平主席基本贊同民主!!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1623415/即時-中國-習近平-民主非少數國家專利-實現民主有多種方式

本人曾在英國,美國和澳洲,生活十多年,發覺當地民主制度,運作大都很暢順.
問題是當你把西方民主制度,直接移殖到中國時.
問題就出現了.因為中國民族性和西方國家不同.
推翻滿清,民初時,曾短暫直接推行過西方民主制度,
結果行郁,貪污,買賣選票......層出不窮.
最後導至軍閥分立.....民初西方民主試驗完全失販.
所以,我們現在要慢慢來,按步就班,重新再來過.
不可激進,不可過急!!

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-7-7 12:31 AM 發表
中共總書記習近平在北京以視像方式,出席中國共產黨與世界政黨領導人峰會,指民主及發展都是各國的權利,而實現民主有很多種,不可能千篇一律。習近平發表講話,指各國人民有權選擇發展道路和制度模式,這本身就是人民幸福的應有之義。他指,民主是各國人民的權利,而不是少數國家的專利,而實現民主有多種方式,不可能千篇一律,一個國家民主與否,要由該個國家的人民來評判,而不能由少數人說了算。

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/d7f05dc10ff9d76688af4ec192e94f5c/stheadline/inewsmedia/20210706/_2021070622303258223.jpg ...
你真係完全睇唔明習主席講嘅嘢呀,又係一個洋奴才嘅思維,你估習主席講嘅民主,就係西方國家所定義嘅咩?西方國家所謂嘅民主只係民主選舉,但中華民族一向以來所講嘅民主都係以民為本嘅民主。
有啲人做慣洋奴才,一見到「民主」兩隻字就以為係西方國家講嗰種民主制度,真係too simple,sometimes naive啦。

哇~~~好難跟喎,即係點???

一眾藍絲話民主唔好喎,仲敢講民主,
會唔會危害國家安全呀

一步一步,步向民主,
dom cha cha,又泥,
還原基本步 dom cha cha
dom cha cha

⋯⋯

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-7-7 01:09 AM 發表

你真係完全睇唔明習主席講嘅嘢呀,又係一個洋奴才嘅思維,你估習主席講嘅民主,就係西方國家所定義嘅咩?西方國家所謂嘅民主只係民主選舉,但中華民族一向以來所講嘅民主都係以民為本嘅民主。
有啲人做慣洋奴才,一見到「民主」兩隻字就以為係西方國家講嗰種民主制度,真係too simple,sometimes naive啦。
咪係,成班傻仔將選舉制度等同民主,根本用民主兩個字翻譯democracy就係錯誤,中國人既民主從來唔等於呢D垃圾選舉主義

北洋軍閥年代,
當時北京大致上,都是有國會,民選總統,多黨選舉.
大致上一人一票.....
可惜當選,全是軍閥.

引用:
原帖由 wingaman 於 2021-7-7 01:31 AM 發表

咪係,成班傻仔將選舉制度等同民主,根本用民主兩個字翻譯democracy就係錯誤,中國人既民主從來唔等於呢D垃圾選舉主義
咪係,中華民族其實一直以來都只會重視以民為本嘅治國方針,因為歷朝歷代都係有個金科玉律,就係如果中央管治班子(當時就係皇帝及朝臣)嘅政策唔係以民生為本,就會令嗰個朝代衰落,最後必定會覆亡。中國幾千年嘅歷史,改朝換代都主要係因為呢個原因,所以中華民族嘅治國方針都係以民為本才是正道。就以今次新冠疫情為例,邊個國家嘅政權係真正民主?咪只有中國囉。好似歐美嗰啲國家咁,根本完全做唔到以民為本嘅民主,仲話自己係民主國家喎。其實佢地只係資本主義國家,完全唔係民主國家,因為整個國家都係為咗服務資本家為主,民生為次。

一場疫情,完全展現中國才是真正的民主大國 ! 中央政府為人民服務,以人民的福祉為優先,民命大過天..

反之,老尾死亡逾60萬國民,沒有一個官員被問責,命都無,仲講咩民主,人權 ???

衹有懵炳先睇唔出咁簡單明白的事實 !

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-7-7 01:38 AM 發表
北洋軍閥年代,
大致上都是有國會,民選總統,
大致上一人一票.....
可惜當選,全是軍閥.
選票冥主
本來就是 欺騙愚民的 手段

民主最終目的都系以民為本, 民主選舉只系其中一種手段.

黃絲就永遠以為民主就系少數服從多數, 多數人投票贊成殺左謀人都得, 就系有D咁思想的人.

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-7-7 01:04 發表
本人曾在英國,美國和澳洲,生活十多年,發覺當地民主制度,運作大都很暢順.
問題是當你把西方民主制度,直接移殖到中國時.
問題就出現了.因為中國民族性和西方國家不同.
推翻滿清,民初時,曾短暫直接推行過西方民主制度,
結果行郁,貪污,買賣選票......層出不窮.
最後導至軍閥分立.....民初西方民主試驗完全失販.
所以,我們現在要慢慢來,按步就班,重新再來過.
不可激進,不可過急! ...
這麼久時間,你信了什麼教?

一黨專政,多黨共和,民主協商,科學治國!

黃人曱甴,聽到民主兩個字,就 hi 到食藥咁!

我想中國政府,
主要是反對港獨,台獨.....而非所有民主

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-7-7 02:31 發表
中國政府,
主要是反對港獨,台獨.....
而非所有民主制度.....
中共是無神論的先鋒,走啦…

非常贊同孫中山先生的三民主義,缺一不可

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]