• 瀏覽: 13,614
  • 回覆: 62
  • 追帖: 2
+20
英國佬!

海博TV在火山分享了視頻,快來圍觀!傳送門戳我>>https://share.huoshan.com/hotsoon/s/pE7QiE5p1k8/ 復制此鏈接,打開【抖音火山版】,直接觀看視頻~

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-7-6 09:32 AM 發表
剛剛睇到一篇文章的觀點:美國撤軍,阿富汗相信會被塔利班控制,同時會吸引之前在敍利亞的維族武裝份子前往。到時佢地有機會潛入新疆進行恐襲。中國如果因此出兵打阿富汗,就會同前蘇聯一樣中計,落入阿富汗呢個帝國墓埸的陷阱。(按:其實美國都系一樣。)

https://worldaffairs.blog/2021/07/03/4d-chess-in-afghanistan-to-trap-china/amp/?__twitter_impression=true
何以見得

有冇人考慮過印度,只要中國有所行動,印度一定會不甘後人,只要中國在阿富汗邊的大規模演習或集結, 印度一定會給世人一個極大的驚喜!

引用:
原帖由 6674 於 2021-7-14 04:19 AM 發表

天然氣管道只有幾米直徑,又不是行車,未必需要隧道。
ISIS在內陸國,缺乏支援很難中心開花。加上利益所在,伊朗一定打柒佢。

難道當然不少,漢武帝用了幾十年馬踏匈奴平定河西走廊,如果習大大能打通古絲路直達波斯,確係豐功偉業,可謂千古一帝,與唐宗漢武並列。大大,加油。
漢武帝當年派張騫出西域 就係去穩大月氏人建立個國家。聯手制衡匈奴。

而大月氏人對張騫非常好,仲送俾漢朝好多禮物。係我地漢人個盟友。

當年大月氏國,就系今日阿富汗。

阿富汗從古到今,同中國人都無過節。係可以爭取個盟友。

引用:
原帖由 世間來客 於 2021-7-16 07:12 PM 發表
有冇人考慮過印度,只要中國有所行動,印度一定會不甘後人,只要中國在阿富汗邊的大規模演習或集結, 印度一定會給世人一個極大的驚喜!
以現時塔利班同喀布爾政權對中國態度,相信中國無需邊境大規模集結演習,亦相信中國目前已開始協調各方,最好結局係阿富汗各派和平合作,避免自相殘殺,重建阿富汗。

至於印度如插手阿富汗,祇會揦屎上身,反而要提防土耳其以及巴基斯坦國內東突等勢力背後破壞,除咗美國,土耳其亦係資助東突等分離組織幕後黑手。

而塔利班近日亦明確向印度及土耳其發出警告!相信安卡拉同新德里怎都比紐約近。

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-7-16 11:21 PM 發表

以現時塔利班同喀布爾政權對中國態度,相信中國無需邊境大規模集結演習,亦相信中國目前已開始協調各方,最好結局係阿富汗各派和平合作,避免自相殘殺,重建阿富汗。

至於印度如插手阿富汗,祇會揦屎上身,反而要提防土耳其以及巴基斯坦國內東突等勢力背後破壞,除咗美國,土耳其亦係資助東突等分離組織幕後黑手。

而塔利班近日亦明確向印度及土耳其發出警告!相信安卡拉同新德里怎都比紐約近。

照睇,土幣可能又一次大插水!

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-7-16 04:06 PM 發表

7月14日,國務委員兼外長王毅在塔吉克斯坦首都杜尚別會見阿富汗外長阿特馬爾,邀請佢地訪華,並向阿富汗傳達“渡盡劫波兄弟在,相逢一笑泯恩仇”信息。

期望阿富汗各方共同努力,為阿富汗人民福祉,以及阿富汗未來,放棄成見仇恨,共同建設一個和平穩定嘅國家。

一直以來,中國政府都係希望各國和平共處,互利共贏!唔似美國政府全球挑起戰爭,有破壞冇建設,處處挑撥離間各國人民,不斷喺世界制造動盪!

***** ...
如果中國做到呢個和事佬,相信國際聲望會大增。而且能盡快結束內戰,對阿富汗人民亦系好事。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-7-17 10:57 AM 發表

如果中國做到呢個和事佬,相信國際聲望會大增。而且能盡快結束內戰,對阿富汗人民亦系好事。
一向以來,中國政府都係主張各國和平共處,互利共贏原則,同美國單極霸權唔同。

美國衰起嚟自己制裁人地國家外,仲利用各種手段工具,脅迫其它國家盟友加入制裁行列,甚至不惜犧牲盟友利益,遲早眾叛親離。

真正嘅強者係會扶助弱者,而唔係去欺負弱者,即使再弱嘅弱者,終有一日會反擊,甚至會致命,祗係時間問題,而且防不勝防。

仲有互聯網及智能手機嘅普及,相信再難有任何一個國家有能力去掩蓋真相。

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-7-18 12:05 AM 發表

一向以來,中國政府都係主張各國和平共處,互利共贏原則,同美國單極霸權唔同。

美國衰起嚟自己制裁人地國家外,仲利用各種手段工具,脅迫其它國家盟友加入制裁行列,甚至不惜犧牲盟友利益,遲早眾叛親離。

真正嘅強者係會扶助弱者,而唔係去欺負弱者,即使再弱嘅弱者,終有一日會反擊,甚至會致命,祗係時間問題,而且防不勝防。

仲有互聯網及智能手機嘅普及,相信再難有任何一個國家有能力去掩蓋真相。
非常同意!

老美以前話伊拉克有大殺傷力武器,伊拉克只有啞巴吃黃連。今時今日又有互聯網,又有手機拍片,美國的新疆維族種族滅絕大話已經吹唔起,有好多外國人都知呢個系一個天大謊言!

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2021-7-17 09:11 AM 發表

照睇,土幣可能又一次大插水!
從現時阿富汗戰局發展,塔利班已經佔優勢,連美國20年都搞唔掂塔利班,試問喀布爾政權又怎可以,和談係最好結局,現政權幾乎冇得選擇,拋棄仇恨,共同重建阿富汗相信好快光臨,而任何阻礙阿富汗和平進程嘅國家必會受到回應。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-7-18 09:30 AM 發表

非常同意!

老美以前話伊拉克有大殺傷力武器,伊拉克只有啞巴吃黃連。今時今日又有互聯網,又有手機拍片,美國的新疆維族種族滅絕大話已經吹唔起,有好多外國人都知呢個系一個天大謊言!
美國依家都好驚報復,一個怕死,一個唔怕死,加上血海深仇,明槍易擋,暗箭難防。

過往美國利用大洋阻隔,享盡地緣政治優勢,唔同歐洲,飽受戰火難民潮衍生之苦,但時之今日,美國優勢亦已不再,但仇恨卻長在。

至於新疆問題,美國明顯想利用中國少數民族去分化中國,加上新疆又係一帶一路重要樞紐,美國極力想破壞打擊,以維持美國霸權地位。

但美國謊言百出,甚至天馬行空,講到連自己都唔信嗰種,咁反而令中國人更團結。

一場疫情更令所有中國人睇得更透澈,美國民主嘅遮醜布已經變成一塊抹布!

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-7-16 11:21 PM 發表

得就唔使跳起啦。唔係咩叫塔利班呀?先要了解塔利班主義

睇下法國廣播公司最新一篇文,又係度添油加醋抹黑中國,又想煽風點火,挑撥離間阿富汗各方,令佢地自相殘殺,意圖漁人得利。

希望中國政府大力將呢D新聞信息傳俾阿富汗人民,亦希望塔利班各方對意圖分化、分裂阿富汗,阻礙阿富汗走向和平進程、重建嘅國家施以重擊。

https://www.rfi.fr/tw/中國/20210717-北京與塔利班眉來眼去

留比土雞繼續玩。

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-7-18 01:50 PM 發表

美國依家都好驚報復,一個怕死,一個唔怕死,加上血海深仇,明槍易擋,暗箭難防。

過往美國利用大洋阻隔,享盡地緣政治優勢,唔同歐洲,飽受戰火難民潮衍生之苦,但時之今日,美國優勢亦已不再,但仇恨卻長在。

至於新疆問題,美國明顯想利用中國少數民族去分化中國,加上新疆又係一帶一路重要樞紐,美國極力想破壞打擊,以維持美國霸權地位。

但美國謊言百出,甚至天馬行空,講到連自己都唔信嗰種,咁反而令中國人更團 ...
哈哈,冇錯。美國見自己的種族問題咁麻煩,就諗住有樣學樣挑起中國的種族問題。但佢唔明中國自古以來已有很多少數民族,所以大家早已習慣同唔同的民族生活。唔敢講話不同種族之間完全冇問題,但就一定唔會學似美國或歐洲咁有好強的種族仇恨。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]