• 瀏覽: 3,493
  • 回覆: 15
+5
【Now新聞台】國際組織「人權觀察」指,中國危害澳洲大專院校的學術自由,在澳洲的中國留學生習慣自我審查,不敢公開談論敏感議題,以免被恐嚇及連累家人。中國駐澳洲大使館批評,「人權觀察」淪為西方污衊發展中國家的政治工具。

👇正如這名被訪的內地留學生講,去留學不是問題,最重要不要出賣自己。
https://www.abc.net.au/news/2021 ... s-tabloid/100220756

新聞來源連結:
https://news.now.com/mobile/international/player?newsId=440525

冇人話要限制你學術自由,但你也不應在課堂上批評中國。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-6-30 11:23 PM 發表
批評澳洲士兵濫殺無辜又得唔得呢? 
咁澳洲傳媒也有批評自己國家的衰野。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-7-1 12:29 AM 發表

目的不同。

黃人死心把啦,反政府文宣唔會成功。
你估澳洲政府唔想控制傳媒唔挖國家的衰野咩?不過未成功啫。但如果有內地生去左澳洲後公然認同西方的價值觀,就真是浪費了國家的栽培。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-30 11:10 PM 發表
人權觀察食 c 啦
內地留學生出左國仍是中國人,即使中國政府在他們做錯野時點醒下他們又有什麼不對。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-6-30 10:59 PM 發表
澳洲咁唔滿意中國唔好批簽証比中國學生囉
反而中國人有骨氣,大幅減少去澳洲留學。

引用:
原帖由 都沒有 於 2021-6-30 11:09 PM 發表
其實「人權觀察」平時响邊度觀察嘅呢?
如果澳洲學者和當地留學生信呢單假新聞而不再批評中國和不再信仰西方式民主,也是好事來的。

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-7-1 04:48 AM 發表
不停抹黑人地政府, 再出資塑造一個民主自由形象的反對派, 到取得政權後就成為美國的傀儡.

今時今日呢D技倆我都呃唔到啦.
澳洲大學教員在堂上批評中共被內地生投訴,最後被停職。澳洲生反中被內地生打,還被停學。全部抵死。

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-4 05:42 PM 發表

論敏感議題?
加拿大殘殺原住民? 澳洲總理是否智障? 香港黃屍狼人殺?
同性戀平權? 俄國應否擊沉英國艦?
澳洲總理是否智障不是敏感議題,他智障是事實。睇澳傳媒對他的批評就知。

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-4 05:54 PM 發表

黃人偶像喎,唔可以討論架
會打爛小粉黃地個弱小玻璃心架
其實連登人一樣睇唔起澳洲架。

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-4 06:03 PM 發表

澳洲傳媒可以批評自己國家的衰野,但中國留學生只可以批評中國,不可以批評西方的衰野,否則一律視作間諜論。
呢個已經係共識了
咁又不可以一概而論,澳洲教員在課堂批評中國,俾內地生投訴,教員即刻被停職。昆士蘭大學反中澳洲生俾當地內地生打,家人被起底,昆士蘭州政府也冇理佢。

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-4 06:18 PM 發表

fake news la
中國留學生只可以反中,不可以反西架
反西會比人圍,同比外國黃屍打,家人被起底,澳州政府也冇理佢。

我係連登同tritter 的所見所聞
當年中國大使館公開讚這名中國留學生愛國,報紙也有賣。

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-7-4 06:52 PM 發表

哈哈,咁唔係好正常咩
絕對正常。中國人即使在外入左外國籍也應該愛自己國家,

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-7-5 07:13 PM 發表
中國留澳學生可以影響澳洲大學點教學!
中國留澳學生或中國有參與澳洲大學教學決定嗎?
成個人權觀察批評不只係有偏見,簡直係冇邏輯。
最大影響咪使個鬼仔俾昆士蘭大學開除。不過條友抵死,支持反中。仲俾內地生打。另外,有大學教職員因為在堂上批評中國,俾內地生投訴,大學停左他們職。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-7-6 06:31 AM 發表

澳洲大學為人民弊服務係佢哋自己嘅自由。
澳洲政府管好自家大學就得。
雞仔唔管、管麻鷹。
佢地又唔會管大學這些小事。不過大學選擇賺人民幣,就要滿足內地生的要求,例如早幾年加國內地生要求上課用普通話,學校不答應就不合理。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]